Καταρρέουν οι προβλέψεις για συρρίκνωση της παραγωγής πάνω 12% το 2022 - Ελεγχόμενο το κόστος των κυρώσεων στις τράπεζες ενώ έρχεται μείωση επιτοκίων το Σεπτέμβριο
Το μέγεθος της οικονομίας της Ρωσίας το 2020 θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2020, ενώ η κεντρική τράπεζα θα μειώσει ξανά τα επιτόκια αυτόν τον μήνα, καθώς οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό υποχωρούν, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.
Οι οικονομικές προοπτικές σταδιακά βελτιώνονται αφού το οικονομικό τοπίο στη Ρωσία άλλαξε δραστικά όταν η Μόσχα έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, προκαλώντας σαρωτικές κυρώσεις από τη Δύση.
Η μέση πρόβλεψη μεταξύ 15 αναλυτών και οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters στα τέλη Αυγούστου έδειξε ότι η ρωσική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4,7% φέτος, στον ίδιο βαθμό με τον οποίο αναπτύχθηκε το 2021.
Ανάλογη δημοσκόπηση τον Ιούλιο και τον Ιούνιο είχε προβλέψει συρρίκνωση 5% και 7,1% αντίστοιχα.
Δεν κατέρρευσε,,,,
Οι Ρώσοι αξιωματούχοι είναι ακόμη πιο αισιόδοξοι, προβλέποντας ύφεση το 2022 λιγότερο από 3% σε αντίθεση με προηγούμενες προβλέψεις για πτώση άνω του 12% – που θα ήταν η μεγαλύτερη πτώση της οικονομικής παραγωγής από χρόνια μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας υποστηρίζεται από την ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης εν μέσω μιας σταθερής αγοράς εργασίας, αναφέρουν αναλυτές της Renaissance Capital.
Η επίσημη ανεργία διαμορφώθηκε στο ιστορικό χαμηλό του 3,9% τον Ιούλιο
Ο πληθωρισμός, μια από τις κύριες ανησυχίες των ρωσικών νοικοκυριών, αναμένεται να επιταχυνθεί στο 13,0%, από 8,4% το 2021, έδειξε η δημοσκόπηση, αλλά κάτω από τις προσδοκίες του περασμένου μήνα για ετήσια αύξηση των τιμών καταναλωτή κατά 13,4%.
Τον Ιανουάριο, πριν ξεκινήσει η σύγκρουση στην Ουκρανία, οι αναλυτές ανέμεναν κατά μέσο όρο ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,5% με τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους στο 5,5%.
Αντιμετωπίστηκαν οι πληθωριστικές πιέσεις
Η Ρωσία στοχεύει σε πληθωρισμό περίξ του 4%.
«Η σταθερότητα του ρουβλίου, η οικονομική ύφεση και η εποχιακή υποτίμηση των οπωροκηπευτικών θα συμβάλουν σε περαιτέρω επιβράδυνση του πληθωρισμού», δήλωσε ο Mikhail Vasilyev, επικεφαλής αναλυτής της Sovcombank.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε για οκτώ συνεχόμενες εβδομάδες.
Μείωση επιτοκίων
Οι χαμηλότερες προβλέψεις για τον πληθωρισμό και η ανάγκη στήριξης της οικονομίας με φθηνότερο δανεισμό ανοίγει την πόρτα για μια πέμπτη μείωση των επιτοκίων μέχρι στιγμής φέτος. Η κεντρική τράπεζα φαίνεται τώρα να μειώνει το βασικό της επιτόκιο στο 7,5% στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της 16ης Σεπτεμβρίου από 8%.
Αντεξε ο τραπζικός τομέας
Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, οι απώλειες για τις ρωσικές τράπεζες φτάνουν το 1,5 τρισ. ρούβλια, ήτοι 25 δισ. δολάρια.
Η κατάσταση στο τραπεζικό κλάδο είναι ελεγχόμενη εάν λάβουμε υπόψη ότι μόνο τα συναλλαγματικά αποθέματα που έχουν παγώσει είναι πάνω από 300 δισ. δολ.
Αιτία στάθηκαν οι κυρώσεις που στέρησαν από τις τράπεζες της χώρας το δικαίωμα να κάνουν συναλλαγές σε δολάρια, ευρώ και άλλα νομίσματα.
Αυτό οδήγησε σε απομείωση του χαρτοφυλακίου τους και απώλειες από τα συναλλαγματικά swap.
Πρόκειται για την πρώτη ζημιά για τον ρωσικό τραπεζικό κλάδο εδώ και επτά χρόνια.
Την αποκάλυψη έκανε ο αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, Dmitry Tulin σε συνέντευξη του στη ρωσική επιχειρηματική εφημερίδα RBC.
Ζημιές, αλλά χωρίς… κανόνια
Αυτό πρακτικά σημαίνει, όπως εξήγησε ο Tulin, ότι το 40% των συστημικά σημαντικών τραπεζών της χώρας κατέγραψαν μεγάλες ζημιές κατά το πρώτο μισό του έτους.
Ωστόσο επεσήμανε πως παρά τις ζημιές αυτές η μεγάλη πλειοψηφία των τραπεζών δεν προχώρησαν σε παραβιάσεις των αυστηρών μέτρων που επέβαλε η κεντρική τράπεζα προκειμένου να σταθεροποιήσει την αγορά.
Ο αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας υποστήριξε πως οι κυρώσεις κατέστησαν «προβληματικό» για τις ρωσικές τράπεζες να προχωρήσουν σε συναλλαγές ακόμη και με «τοξικά νομίσματα», ακόμη και αν αυτά δεν επηρεάζονταν από τις κυρώσεις
Ποσοστό ανεργίας
Λήξη συναγερμού
Πάντως, ο ίδιος σχολίασε πως η αγορά τα… έβγαλε πέρα χωρίς απώλειες, καθώς οι ρωσικές τράπεζες είχαν 7 τρισ. ρούβλια σε αποθέματα.
Μάλιστα, για το λόγο αυτό η κεντρική τράπεζα δεν αναμένει επανάληψη των ημερών της κρίσης του 2014-17, όταν αναγκάστηκε να παρέμβει για να προστατέψει το κοινό, καθώς κλυδωνίζονταν εκατοντάδες τράπεζες με χαμηλή κεφαλαιοποίηση.
Σημειωτέον πως η κεντρική τράπεζα σταμάτησε να δημοσιοποιεί στοιχεία για τον τραπεζικό κλάδο μετά την έναρξη του πολέμου, οπότε τα στοιχεία που έδωσε ο Tulin είναι τα πρώτα από στέλεχος της Τράπεζας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών