Η Ιταλία όρισε ανώτατο όριο στο 0,1% του συνολικού ενεργητικού των τραπεζών για τον νέο φόρο στα υπερκέρδη
Οι ιταλικές τράπεζες έκλεισαν με πτώση 7,6%, με την ηγέτιδα του κλάδου Intesa Sanpaolo να χάνει 8,6% και τη μεσαίου μεγέθους BPER να υποχωρεί 10,9%.
Ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία και η Ουγγαρία, έχουν εισαγάγει έκτακτους φόρους στις τράπεζες, οι αναλυτές δήλωσαν ότι η απόφαση της Ιταλίας βρήκε την αγορά απροετοίμαστη και ήταν ιδιαίτερα επιζήμια για την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Η συντηρητική κυβέρνηση της πρωθυπουργού Giorgia Meloni είχε διατυπώσει την ιδέα της επιβολής τραπεζικού φόρου, αλλά φάνηκε να έχει εγκαταλείψει το σχέδιο και η πραγματική απόφαση αποτέλεσε έκπληξη ακόμη και για τους υπουργούς που συγκεντρώθηκαν σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας.
Καθησυχάζει τις αγορές η Ιταλία
Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές, το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε αργά την Τρίτη ότι τα έσοδα από τον φόρο δεν θα ξεπερνούσαν το 0,1% του συνολικού ενεργητικού των δανειστών.
Νωρίτερα την Τρίτη οι αναλυτές της Citi είχαν εκτιμήσει ότι ο φόρος θα μπορούσε να αποφέρει στα κρατικά ταμεία ένα ποσό που θα ανερχόταν έως και περίπου στο 0,5% του συνολικού σταθμισμένου ως προς τον κίνδυνο τραπεζικού ενεργητικού (RWAs) του 2023.
Τα έσοδα αναμένεται ούτως ή άλλως να παραμείνουν κάτω από 3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πηγές στη Ρώμη και υπολογισμούς αναλυτών.
Όπως σημειώνει το Reuters, ο φόρος, ο οποίος προκάλεσε σοκ σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό κλάδο, στοχεύει στην αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους των τραπεζών λόγω των επιτοκίων, ή αλλιώς στα κέρδη που αποκομίζουν οι τράπεζες από τη διαφορά μεταξύ των επιτοκίων δανεισμού και καταθέσεων.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών