Οι αρχές του Νίγηρα ζήτησαν από τον Γερμανό πρεσβευτή να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 48 ωρών - Ανάλογη κίνηση έγινε και με τη Γαλλία
Οι αρχές του Νίγηρα ζήτησαν από τον Γερμανό πρεσβευτή να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 48 ωρών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AFP επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.
Ο Γερμανός πρέσβης αρνήθηκε να μεταβεί στο υπουργείο Εξωτερικών, αν και προσκλήθηκε επίσημα, προκειμένου να μην αναγνωρίσει με αυτό τον τρόπο την εξουσία των κινηματιών.
Οι στρατιωτικοί ηγέτες του Νίγηρα κατηγόρησαν τη Γερμανία ότι η πολιτική της έρχεται «σε αντίθεση με τα συμφέροντα της χώρας».
Έτσι αποφάσισαν να ανακηρύξουν τον Γερμανό πρέσβη Olivier Schnakenberg persona non grata και του ζήτησαν να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 48 ωρών.
Η αρχή έγινε με τη Γαλλία
Υπενθυμίζεται πως οι κινηματίες στρατιωτικοί ζήτησαν και από τον Γάλλο πρεσβευτή να εγκαταλείψει τη χώρα εντός των επόμενων 48 ωρών.
Όπως και ο Γερμανός, έτσι και ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματικής αντιπροσωπείας κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών αλλά αρνήθηκε να μεταβεί.
Το στρατιωτικό κίνημα
Στις 26 Ιουλίου, μια ομάδα στρατιωτικών ανταρτών στο Νίγηρα ανέτρεψε τον φιλοδυτικό πρόεδρο Mohamed Bazoum.
Στη συνέχεια οι στρατιωτικοί συνέστησαν το Εθνικό Συμβούλιο για τη Διασφάλιση της Πατρίδας (Conseil national pour la sauvegarde de la patrie, CNSP), με επικεφαλής τον στρατηγό Abdourahmane Tchiani, για να διοικήσει τη χώρα.
Η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) ανέστειλε τη συμμετοχή του Νίγηρα στον οργανισμό και επέβαλε σκληρές κυρώσεις στη χώρα.
Εκτός από αυτό, οι ηγέτες της ECOWAS ζήτησαν από τους αντάρτες να αφήσουν ελεύθερο τον Bazoum και προειδοποίησαν με στρατιωτική επέμβαση, εάν δεν αφεθεί ελεύθερος.
Στις 10 Αυγούστου, ο Tchiani υπέγραψε διάταγμα για το σχηματισμό νέας προσωρινής κυβέρνησης 20 υπουργών, στρατιωτικών και πολιτικών.
Στρατιωτική συνεργασία με Μάλι και Μπουρκίνα Φάσο
Ο επικεφαλής των κινηματιών, στρατηγός Abdourahamane Tchiani, υπέγραψε εντολή που εξουσιοδοτεί τις στρατιωτικές δυνάμεις της Μπουρκίνα Φάσο και του Μάλι να εισέλθουν στο έδαφος του Νίγηρα σε περίπτωση επίθεσης εναντίον του, από τη Δύση, το ECOWAS αλλά και τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στο Sahel.
Στις 24 Αυγούστου, ο επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης Ali Lamine Zeine συναντήθηκε με υπουργικές αντιπροσωπείες από το Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο.
Οι αντιπροσωπείες επιβεβαίωσαν την επιθυμία τους να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό μαζί με τον Νίγηρα.
Οι εκπρόσωποι των τριών χωρών τόνισαν «την ανάγκη ενίσχυσης των μηχανισμών συνεργασίας, της ανταλλαγής πληροφοριών και των κοινών επιχειρήσεων με σκοπό την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας στην καταπολέμηση των τρομοκρατικών ομάδων».
Ο Νίγηρας, η Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι συμφώνησαν «να παρέχουν ο ένας στον άλλον δυνατότητες αμοιβαίας άμυνας και βοήθειας στον τομέα της ασφάλειας σε περίπτωση επίθεσης ή τρομοκρατικών ενεργειών».
Σημειώνεται ότι Μπουρκίνα Φάσο και Μάλι είναι δύο χώρες που έχουν εκδιώξει τα γαλλικά στρατεύματα από το έδαφός τους.
Η απομάκρυνση των γαλλικών δυνάμεων από τον Νίγηρα είναι διακηρυγμένος στόχος και των νέων στρατιωτικών ηγετών ενώ από τις πρώτες μέρες του κινήματος διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν έξω από τη στρατιωτική βάση, που διαθέτει η Γαλλία στη χώρα.
Ορίστηκε ακριβής ημερομηνία για την επέμβαση;
Υπενθυμίζεται, πως η ECOWAS έχει απειλήσει ότι είναι έτοιμη για στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα με στόχο την αποκατάσταση της «συνταγματικής τάξης στη χώρα» και την επαναφορά του φιλοδυτικού Bazoum στην ηγεσία.
Ο επίτροπος της ECOWAS Abdel-Fatau Musah έχει δηλώσει ότι «είμαστε έτοιμοι για την επέμβαση στον Νίγηρα αμέσως μόλις δοθεί η εντολή».
Η ακριβής ημερομηνία έναρξης της στρατιωτικής επέμβασης στον Νίγηρα από τις δυνάμεις της ECOWAS έχει καθοριστεί, αλλά δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθεί ακόμη, έχει δηλώσει ο Abdel-Fatau Musah.
«Η ακριβής ημερομηνία της στρατιωτικής επέμβασης στον Νίγηρα έχει καθοριστεί, αλλά δεν πρόκειται να την ανακοινώσουμε», ήταν τα λόγια του επιτρόπου.
«Η στρατιωτική ενέργεια δεν είναι η προτιμώμενη επιλογή μας, αλλά το πείσμα της στρατιωτικής χούντας στον Νίγηρα μας αναγκάζει να καταφύγουμε σε αυτό», σημείωσε ο αξιωματούχος, αναφερόμενος στην στάση των πραξικοπηματιών.
Εισβολή με τις ευλογίες της ΕΕ και της Δύσης
Πλήρη υποστήριξη στην στρατηγική έντασης που ακολουθεί η ECOWAS παρέχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις των αξιωματούχων της.
Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό, η Δύση και η ΕΕ ρίχνουν λάδι στη φωτιά της στρατιωτικής εισβολής, με απώτατο σκοπό να περισταλεί η επιρροή της Ρωσίας στη ζώνη του Sahel και την δυτική Αφρική γενικότερα.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε «νέα επιδείνωση» της κατάστασης του Bazoum, που κρατείται αιχμάλωτος μετά το κίνημα που τον ανέτρεψε, θα έχει «σοβαρές συνέπειες»
Μετά το στρατιωτικό κίνημα η ΕΕ ανέστειλε τη δημοσιονομική της βοήθεια προς τη χώρα του Sahel, καθώς και τα προγράμματα συνεργασίαw της στον τομέα της ασφάλειας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών