Ένα ευρύ φάσμα drones, από τετρακόπτερα μέχρι τα κορυφαία Lancet, χρησιμοποιούνται από τους Ρώσους για επίθεση, αναγνώριση και ψυχολογικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία
Η σύγκρουση ώθησε τους Ρώσους κατασκευαστές όπλων να επικεντρωθούν στη βελτίωση και την παραγωγή περισσότερων μη επανδρωμένων οχημάτων ρωσικής κατασκευής, σύμφωνα με τον Yury Knutov, στρατιωτικό ιστορικό και αναλυτή.
«Η παραγωγή drones ξεκίνησε στη χώρα μας», είπε ο Knutov στο Sputnik.
«Αν νωρίτερα κάποιες ιδιωτικές ομάδες αγόραζαν κυρίως drones στην Κίνα, τα επανασχεδίαζαν και τα έστελναν στο μέτωπο, τώρα έχει καθιερωθεί η παραγωγή των δικών μας drones», σημείωσε.
Δεν είναι τυχαίο ότι και ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έκανε εκτενή αναφορά στα drones κατά τη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης (14/12/2023).
«Τα drones παράγονται από την εταιρεία Almaz-Antey, την JSC Kalashnikov Concern, τη ZALA –η οποία παράγει το Lancet– και μια σειρά από άλλες εταιρείες», πρόσθεσε ο σχολιαστής.
Πύραυλος αέρος - εδάφους το Lancet
Ένα ευρύ φάσμα drones, από τετρακόπτερα μέχρι τα κορυφαία Lancet, χρησιμοποιούνται για επίθεση, αναγνώριση και ψυχολογικές επιχειρήσεις.
Αλλά τα περιπλανώμενα Lancet είναι μοναδικά, είπε ο Knutov.
«Δεν ανταποκρίνεται σε κανένα τύπο λόγω του γεγονότος ότι είναι κατασκευασμένο από σύνθετα υλικά και έχει ένα ειδικό αεροδυναμικό σχήμα δύο φτερών «Χ», ικανά να κάνουν ελιγμούς σαν πουλί», εξήγησε ο στρατιωτικός ιστορικός.
«Κτυπά τεθωρακισμένα οχήματα με υψηλή ακρίβεια, προκαλώντας φόβο στο στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας».
Το έξυπνο drone kamikaze Lancet «περιπλανάται» γύρω από μια περιοχή - στόχο ενώ βρίσκεται σε λειτουργία αναζήτησης και στη συνέχεια την χτυπά σαν κατευθυνόμενος πύραυλος αέρος-εδάφους — καταστρέφοντας και τον εαυτό του στη διαδικασία.
Σχεδιασμένο από τη ZALA Aero, μια από τις εταιρείες του Ομίλου Kalashnikov, το drone διαθέτει υψηλή ακρίβεια, ενώ τα διπλά σταυροειδή φτερά του ενισχύουν τόσο την ευελιξία όσο και τη σταθερότητά του.
Το Lancet έλαβε πρόσφατα μια σημαντική αναβάθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες με συστήματα αυτόματης καθοδήγησης.
Ο φονικός «Πέρσης»
Εκτός από τα drones που αναπτύχθηκαν στη Ρωσία, υπάρχουν και τα μη επανδρωμένα οχήματα που οι Ρώσοι έχουν αγοράσει πράγματι στο εξωτερικό.
Ένα από τα πιο δημοφιλή είναι η οικογένεια UAV «Geranium», που βασίζεται στα ιρανικά drones «Shahed».
Αυτό το μοντέλο, με τη σειρά του, είναι ένα υβρίδιο μεταξύ των δύο πιο επιθετικών – του αμερικανικού «Predator» και του ισραηλινού «Hermes».
Αυτό το drone kamikaze ονομάζεται επίσης «Πέρσης».
Παρά το μικρό του μέγεθος, έχει εντυπωσιακά τεχνικά χαρακτηριστικά.
Τα χαρακτηριστικά του Geranium-2
Μήκος: 3,5 μέτρα
Άνοιγμα φτερών: 2,5 μέτρα
Εμβέλεια πτήσης: 1.800-2.500 χιλιόμετρα
Υψόμετρο πτήσης: από 60 έως 4.000 μέτρα
Βάρος: 200 κιλά
Βάρος πυρομαχικών: – 50 κιλά
Ταχύτητα: 150-180 χιλιόμετρα
Αυτονομία πτήσης: 10-12 ώρες
Το εν λόγω μοντέλο drone έχει υποστεί ορισμένες τροποποιήσεις ήδη στη Ρωσία.
Αρχικά, εγκαταστάθηκε ένας δορυφορικός δέκτης «GLONASS», ο οποίος είναι πολύ πιο ανθεκτικός στις παρεμβολές. Επιπλέον, η κεφαλή έχει επανασχεδιαστεί.
Έχει γίνει πιο ισχυρό λόγω μιας διαφορετικής εκρηκτικής φόρτισης, βελτιστοποίησης του σχεδιασμού και έλαβε προσθήκες με τη μορφή μικροφορτώσεων κρούσης.
Το βάρος της κεφαλής έχει αυξηθεί στα 60 κιλά.
Πιθανότατα, ο σχεδιασμός βελτιστοποιήθηκε με τη μείωση του μεγέθους της δεξαμενής καυσίμων.
Πριν από λίγο καιρό, προστέθηκε μια ογκομετρική εκρηκτική, θερμοβαρική κεφαλή.
Εμπορευματοκιβώτια με τέτοια drones μπορούν εύκολα να τοποθετηθούν σε φορτηγά, σιδηροδρομικές πλατφόρμες και πλοία.
Η ισχύς του κινητήρα είναι 50 ίπποι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτό το drone ονομάζεται απλώς «σκούτερ» ή «χορτοκοπτικό».
Η υψηλή ακρίβεια χτυπημάτων του Geranium οφείλεται στο πολύ αποτελεσματικό σύστημα υποδοχής του (η τεχνολογία διατηρείται σε αυστηρή μυστικότητα, η μελέτη αυτού του συστήματος ήταν αδύνατη λόγω της καταστροφής του κατά την έκρηξη).
Εκτός από το παραπάνω μοντέλο, ο ρωσικός στρατός έχει επίσης το «Geranium-1», το οποίο είναι μια πιο συμπαγής έκδοση.
Ωστόσο, το συγκεκριμένο μοντέλο έλαβε πρόσφατα αναβάθμιση κινητήρα, ο οποίος χρησιμοποιείται στα πυρομαχικά μεγάλης εμβέλειας «Italmas Z-54».
Χαρακτηρίζεται από μια πιο αθόρυβη παραλλαγή λειτουργίας, η οποία θα μειώσει σημαντικά την πιθανότητα ανίχνευσης.
Επιπλέον, έχουν βελτιωθεί ο εξοπλισμός ελέγχου, οι αλγόριθμοι και οι διαδρομές και τα προφίλ πτήσης κ.λπ.
Ταυτόχρονα, οι ίδιοι οι Ιρανοί συνεχίζουν να δημιουργούν νέες παραλλαγές UAV.
Πρόσφατα παρουσιάστηκε το «Shahed-238», το οποίο διαθέτει κινητήρα turbojet.
Προς το παρόν, αυτό το μοντέλο δεν έχει τεθεί σε σειριακή παραγωγή.
Drone φάντασμα, που δεν ανιχνεύεται
Δεδομένων των χαρακτηριστικών του ίδιου του UAV και των μοντέλων κινητήρωνmicro-turbojet που αναπτύχθηκαν στη Ρωσία, η παράδοση του Shahed-238 μπορεί να μην είναι απαραίτητη, καθώς είναι πολύ πιθανό τα μοντέλα που ήδη παράγονται να λάβουν παρόμοια τροποποίηση.
Το κόστος παραγωγής αυτών των UAV είναι 30-50 χιλιάδες δολάρια ΗΠΑ, το οποίο είναι πολύ φθηνότερο από την παραγωγή των πυραύλων Iskander ή Kalibr.
Επιπροσθέτως, τα συστήματα αεράμυνας της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των δυτικών μοντέλων όπως τα «Patriot», «Iris-T», «NASAMS», δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα drones «Geranium».
Το μόνο μυστικό είναι ότι το ίχνος θερμότητας που αφήνουν οι πύραυλοι δεν είναι χαρακτηριστικό αυτών των UAV.
Ο κινητήρας δεν αφήνει αρκετό ίχνος θερμότητας για ανίχνευση αεράμυνας και η ελάχιστη ποσότητα μεταλλικών εξαρτημάτων ελαφρύνει το ίδιο το σχέδιο και επίσης εμποδίζει την αναγνώριση.
Επιχειρεί δηλαδή ως φάντασμα.
Το Shahed ή το Geranium αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά τους για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.
Στην πραγματικότητα, αυτά τα UAV έχουν επισκιάσει πλήρως με τις επιτυχίες τους το πιο προηγμένο τεχνολογικά «Bayraktar», που στην αρχή προβλημάτιζε τον ρωσικό στρατό, και το πιο φιλικό προς τον χρήστη «Switchblade», το οποίο μεταφέρει ο χειριστής σε ένα σακίδιο.
Τα Geranium έχουν πετύχει τους στόχους τους από τις πρώτες μέρες και συνεχίζουν να το κάνουν.
Λόγω του χαμηλού κόστους παραγωγής τους, ο αριθμός τους αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.
Καθώς η σύγκρουση συνεχίζεται, μεγάλα «σμήνη» UAV θα επιτεθούν στην Ουκρανία και εάν το Κίεβο δεν μπορεί να προσαρμόσει τα συστήματα αεράμυνας του, ώστε να τα στοχεύει με μεγαλύτερη ακρίβεια, οι συνέπειες θα επιδεινωθούν.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών