Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποτυχημένο κράτος η Ουκρανία: Οι πιστωτές δεν «κουρεύουν» χρέος 23 δισ. και κρίνουν την έκβαση του πολέμου

Αποτυχημένο κράτος η Ουκρανία: Οι πιστωτές δεν «κουρεύουν» χρέος 23 δισ. και κρίνουν την έκβαση του πολέμου
Η Ουκρανία κινείται προς την καταστροφική χρεοκοπία, ενώ οι πιστωτές αρνούνται την έκκληση του Κιέβου για κούρεμα 40% στα 22,8 δισ. δολάρια
Η  Ουκρανία όπως φαίνεται από τις εξελίξεις τόσο στο πλαίσιο της ειρικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας όσο και στην οικονομία χάνει τη μάχη σε δύο μέτωπα: στρατιωτικό και οικονομικό.
Η παγκόσμια προσοχή εστιάζεται κατανοητά στις εξελίξεις στο πεδίο της μάχης, όπου τα ρωσικά στρατεύματα πιέζουν προς τη δεύτερη πόλη της Ουκρανίας, στο Kharkov.
Αλλά η Ουκρανία βιώνει ταυτόχρονα οικονομικό γκρεμό.
Με την οικονομία της να έχει υποστεί ζημιά από τον πόλεμο και το αμυντικό κόστος του έτους να εκτιμάται σε 54,4 δισεκατομμύρια δολάρια, η Ουκρανία βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας με 22,8 δισεκατομμύρια δολάρια χρέους.
Για την Ουκρανία, το χρέος δεν είναι μια λογιστική άσκηση – αντιπροσωπεύει την ικανότητά της να υπερασπίζεται την κυριαρχία της και να διασφαλίζει το μέλλον της.
Στην αρχή του πολέμου, ιδιώτες επενδυτές με επικεφαλής την JP Morgan συμφώνησαν να παγώσουν τις αποπληρωμές του χρέους της Ουκρανίας.
Η συμφωνία πρόκειται να λήξει τον Αύγουστο.
Τόσο η Ουκρανία όσο και οι δανειστές της αγωνίζονται για να καταλήξουν σε συμφωνία χρέους την τελευταία στιγμή για να αποφύγουν την χρεοκοπία.
 
Εκτός αγορών η χώρα 

Aυτές οι συνομιλίες για την αναδιάρθρωση του χρέους είναι κοινές μεταξύ κρατών και επενδυτών, αλλά συνήθως διαρκούν χρόνια και σπάνια συμβαίνουν στο πλαίσιο πολέμου. Προς το παρόν, οι δύο πλευρές παραμένουν πολύ μακριά στις διαπραγματεύσεις τους.
Η Ουκρανία απαιτεί μείωση κατά 40% των υποχρεώσεων του χρέους της και οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να υποστούν μόνο ζημία 20% - γνωστή στους οικονομικούς κύκλους ως «κούρεμα».
Η Ουκρανία αντιμετωπίζει ένα συμβιβασμό στις διαπραγματεύσεις για το χρέος της.
Από τη μία πλευρά, η εξασφάλιση μεγαλύτερης μείωσης του χρέους ή ακόμη και μιας οριστικής χρεοκοπίας, θα μπορούσε να απελευθερώσει σημαντικούς δημοσιονομικούς πόρους βραχυπρόθεσμα.
Αυτό θα επέτρεπε στην Ουκρανία να ανακατευθύνει τα κεφάλαια από τις πληρωμές του χρέους σε άμεσες ανάγκες που σχετίζονται με τον πόλεμο.
Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης θα μπορούσαν να είναι σοβαρές, με υψηλότερο κόστος δανεισμού και μεγαλύτερες περιόδους αποκλεισμού από τις κεφαλαιαγορές.
Το αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων θα διαμορφώσει όχι μόνο τις άμεσες αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας αλλά και τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανθεκτικότητά της.
Η ικανότητα μιας χώρας να έχει πρόσβαση στις πιστωτικές αγορές παίζει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της έκβασης ενός πολέμου.
Σε προηγούμενη έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε το 2013, διαπίστωσα ότι τα κράτη με χαμηλότερο κόστος δανεισμού είναι πολύ πιο πιθανό να κερδίσουν τους πολέμους τους.
Το χρέος επιτρέπει στα κράτη να κινητοποιήσουν περισσότερους πόρους, πιο γρήγορα από ό,τι θα μπορούσαν διαφορετικά.
Όσο φθηνότερο είναι το χρέος και όσο πιο εύκολη είναι η πρόσβαση σε αυτό, τόσο περισσότερους πόρους μπορεί να κινητοποιήσει αυτή η χώρα για την πολεμική της προσπάθεια.
Λόγω της σημασίας του χρέους για τον πόλεμο, τα κράτη που εμπλέκονται σε πολέμους σπάνια χρεοκοπούν. Ο κίνδυνος απώλειας της πρόσβασης στις πιστωτικές αγορές είναι συνήθως πολύ υψηλός. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες αξιοσημείωτες εξαιρέσεις.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-07-07_155408.png
Η τεχνική χρεοκοπία της Ρωσίας 

Η Ρωσία χρεοκόπησε τεχνικά το χρέος της λίγο μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, επειδή οι κυρώσεις κατέστησαν αδύνατη την πληρωμή του χρέους.
Και το Ιράκ του Saddam Hussein χρεοκοπούσε εν μέσω του πολέμου μεταξύ Ιράν και Ιράκ τη δεκαετία του 1980.
Αλλά και οι δύο χώρες είχαν σημαντικό πλούτο φυσικών πόρων να αξιοποιήσουν, μια πολυτέλεια που δεν έχει η Ουκρανία.
Οι εξαιρέσεις της Ρωσίας και του Ιράκ υπογραμμίζουν έναν άλλο κρίσιμο παράγοντα στη χρηματοδότηση εν καιρώ πολέμου: τη φύση του πολιτικού συστήματος μιας χώρας.
Ως αυτοκρατορίες, η Ρωσία του Putin και το Ιράκ του Saddam θα μπορούσαν να επιβάλουν περιοριστικά οικονομικά μέτρα κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Η ρωσική κυβέρνηση, για παράδειγμα, έχει επιβάλει ελέγχους που δυσκολεύουν τους εξαγωγείς και τις ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα να βγάλουν χρήματα από τη Ρωσία.
Αντίθετα, η ουκρανική κυβέρνηση πρέπει να είναι ευαίσθητη στις εσωτερικές πολιτικές πιέσεις της χρηματοδότησης του πολέμου.
Μέτρα όπως αυτά που υιοθετήθηκαν στη Ρωσία πιθανότατα θα πυροδοτούσαν πολιτική δυσαρέσκεια στην Ουκρανία.
Το χρέος επιτρέπει στους δημοκρατικούς ηγέτες να κινητοποιούν πόρους χωρίς να βασίζονται σε μη δημοφιλείς δημοσιονομικές στρατηγικές. Ωστόσο, αντιμετωπίζοντας την προοπτική μειωμένης πρόσβασης στο χρέος, η Ουκρανία επανήλθε σε διχαστικές φορολογικές πολιτικές που αύξησαν τη φορολογική επιβάρυνση των ιδιωτών ενώ μείωσε τις κοινωνικές δαπάνες.
Οι φόροι είναι σημαντικοί για την πολεμική προσπάθεια, αλλά κινδυνεύουν να ανατρέψουν την απαραίτητη εγχώρια υποστήριξη για τη συνέχιση των μαχών.
Και η ουκρανική κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί από δημοσιογράφους και διεθνείς ομάδες ότι λαμβάνει υπεροβολικά υπόψη της την εγχώρια δυσαρέσκεια.

Το οικονομικό χάος στην Ουκρανία

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια καλά νέα για την ηγεσία της Ουκρανίας.
Μετά από μεγάλη καθυστέρηση, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας αξίας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων την άνοιξη. Την ίδια στιγμή, το Ηνωμένο Βασίλειο παρείχε το μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία, αξίας άνω των 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2024.
Πιο πρόσφατα, η G7 (η οποία αποτελείται από τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ) συμφώνησε να χρησιμοποιήσει τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας για να χρηματοδοτήσει ένα νέο δάνειο 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία.
Αυτοί οι πρόσθετοι οικονομικοί πόροι απαιτούνται για την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας.... Δεν λύνουν όμως τα άμεσα προβλήματα χρέους.
Τα πακέτα βοήθειας του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ προορίζονται μόνο για στρατιωτικό εξοπλισμό και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δημοσιονομική στήριξη. Το δάνειο της G7 θα είναι πιο ευέλικτο, αλλά αυτά τα χρήματα δεν αναμένεται να παραδοθούν μέχρι αργότερα αυτό το έτος.
Η Ουκρανία πρέπει να εξισορροπήσει τις άμεσες ανάγκες χρηματοδότησης του πολέμου με μακροπρόθεσμους οικονομικούς προβληματισμούς και εσωτερικές πολιτικές πιέσεις.
Το στοίχημα δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο.
Οι όροι που εξασφαλίζει η Ουκρανία στις διαπραγματεύσεις για το χρέος θα επηρεάσουν όχι μόνο την ικανότητά της να χρηματοδοτήσει την τρέχουσα πολεμική προσπάθεια, αλλά και την ικανότητά της να ανατάξει την οικονομία της μόλις τελειώσει η σύγκρουση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης