Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σήψη και παρακμή για τις ΗΠΑ: Καταρρέει η στρατιωτική βιομηχανία - Γιατί η Αμερική δεν θα αντέξει σε πόλεμο με Κίνα και Ρωσία

Σήψη και παρακμή για τις ΗΠΑ: Καταρρέει η στρατιωτική βιομηχανία - Γιατί η Αμερική δεν θα αντέξει σε πόλεμο με Κίνα και Ρωσία
Οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι πιο σοβαρές και πιο απαιτητικές που έχει δει η χώρα από το 1945
Καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, με τον κόσμο να βρίσκεται σε κρίση και πολεμικές απειλές να διαφαίνονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη, ήρθε η στιγμή να αναλογιστούμε την πραγματική θέση και στρατιωτική ισχύ της Αμερικής.
Αυτή η ανάλυση αναπόφευκτα επικεντρώνεται σε μια έννοια που έχει ταλαιπωρήσει πολλές γωνιές του πλανήτη, ωστόσο για το βαθύ κράτος των ΗΠΑ θεωρείται από τα μεγαλύτερα αμερικανικά επιτεύγματα: το “στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα”.
Αυτό το σύμπλεγμα γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη νίκη της Αμερικής στον μεγαλύτερο πόλεμο της ιστορίας, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι ο Ψυχρός Πόλεμος δεν εξελίχθηκε σε πυρηνική σύγκρουση με την τότε Σοβιετική Ένωση.
Για πάνω από εβδομήντα χρόνια, κράτησε την Αμερική και τη Δύση σε μια θέση σχετικής ηγεμονίας και το ΝΑΤΟ έτοιμο να αντιμετωπίσει κάθε στρατιωτική πρόκληση.

Σε σήψη και παρακμή το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ

Σήμερα, ωστόσο, το σύμπλεγμα αυτό έχει γίνει σκιά του εαυτού του.
Η μείωση των πόρων, οι αλλαγές στην βιομηχανική πραγματικότητα και δεκαετίες κριτικής τόσο από την Αριστερά όσο και από τη Δεξιά, έχουν οδηγήσει στην παρακμή του, αφήνοντας την Αμερική πιο ευάλωτη και λιγότερο ασφαλή απέναντι στους εχθρούς της.
Σύμφωνα με την τελευταία Εθνική Στρατηγική Άμυνας (NDS), οι ΗΠΑ δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένες για πόλεμο ούτε με τη Ρωσία ούτε με την Κίνα, πόσο μάλλον και με τις δύο χώρες ταυτόχρονα.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «Οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι πιο σοβαρές και πιο απαιτητικές που έχει δει το έθνος από το 1945».
Η υποχώρηση αυτού του τόσο πολυσυζητημένου στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος έχει καταστήσει την Αμερική ευάλωτη.
Σήμερα, η ναυπήγηση πλοίων από το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας εικοσιπενταετίας, ενώ η Κίνα μπορεί να κατασκευάσει δεκατρία πλοία ταυτόχρονα.

Σοκάρουν τα στοιχεία - Οι ΗΠΑ ξοδεύουν λιγότερο από ποτέ, ενώ η αμυντική βιομηχανία της Κίνας εκτοξεύεται

Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Congressional Research Service, το μερίδιο του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ στις παγκόσμιες δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη (R&D) μειώθηκε από 36% το 1960 σε μόλις 3,1% το 2019.
Η έκθεση υπογραμμίζει ότι για περισσότερα από εβδομήντα χρόνια, η τεχνολογική υπεροχή του αμερικανικού στρατού παρείχε στους Αμερικανούς και στους συμμάχους τους υπερσύγχρονα όπλα και συστήματα, αντισταθμίζοντας τα αριθμητικά και γεωγραφικά πλεονεκτήματα των αντιπάλων τους.
Η μείωση αυτού του πλεονεκτήματος έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, καθώς και στην ασφάλεια των συμμάχων τους.
Την ίδια στιγμή, οι δαπάνες της Κίνας για έρευνα και ανάπτυξη αυξήθηκαν 35 φορές από το 1991 έως το 2018, επένδυση που έχει αποδώσει καρπούς.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του CSIS, η Κίνα μπορεί να αποκτήσει υψηλής τεχνολογίας οπλικά συστήματα πέντε έως έξι φορές ταχύτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken παραδέχτηκε ότι η Κίνα βοηθά τη Ρωσία να ανασυγκροτήσει τη δική της αμυντική βιομηχανική βάση, παρέχοντας εργαλεία, ημιαγωγούς και άλλο απαραίτητο εξοπλισμό.
Αυτό που χρειάζεται πλέον η Αμερική είναι να δημιουργήσει ξανά ένα στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα, προσαρμοσμένο στις προκλήσεις του εικοστού πρώτου αιώνα.
Την ίδια στιγμή, είναι χρήσιμο να ανατρέξουμε στο παρελθόν για να δούμε τι έκανε σωστά η πρώτη εκδοχή του.

Η Apple ... κατάπιε την αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ - Δεν υπάρχει γυρισμός από την κατάρρευση

Η φράση “στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα” προέρχεται από την αποχαιρετιστήρια ομιλία του Αμερικανού προέδρου Dwight D. Eisenhower το 1961, ο οποίος προειδοποίησε τους Αμερικανούς για τους κινδύνους από την απόκτηση αδικαιολόγητης επιρροής από αυτό το σύμπλεγμα στο πολιτικό σύστημα και την κοινωνία.
Ωστόσο, ο Eisenhower και οι επικριτές του ήταν λανθασμένοι, ισχυρίζονται ορισμένοι υπερσυντηρητικοί Αμερικάνοι.
Αντί να απειλήσει την ελευθερία και τη δημοκρατική διαδικασία, το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα διασφάλισε την αμυντική υπεροχή της χώρας για δεκαετίες, προσφέροντας τεχνολογίες που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη εποχή, τονίζουν.
Με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι αμυντικές δαπάνες μειώθηκαν, και το πάλαι ποτέ ισχυρό δίκτυο αμυντικών βιομηχανιών συρρικνώθηκε.
Οι τρεις μεγαλύτερες αμυντικές εταιρείες των ΗΠΑ—Lockheed Martin, Raytheon και Northrop Grumman—δεν έχουν καν τα μισά έσοδα της Apple.
Επιπλέον, η μείωση των δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη (R&D) από το Υπουργείο Άμυνας είχε σοβαρές συνέπειες για την εθνική ασφάλεια.
Αντίθετα, η Κίνα έχει αυξήσει τις δαπάνες της σε έρευνα και ανάπτυξη με ραγδαίους ρυθμούς, αποκτώντας πλεονεκτήματα σε υψηλής τεχνολογίας οπλικά συστήματα.
Η εικόνα είναι ζοφερή.
Γεννάται αναπόφευκτα το ερώτημα:
Μπορεί μια ενδεχόμενη κυβέρνηση του Donald Trump να κάνει «και πάλι την Αμερική σπουδαία» και στην οπλική παραγωγή ή ο δρόμος προς την κατάρρευση είναι νομοτελειακός;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης