Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την ομιλία Powell (Fed) - Στο +0,77% ο DAX

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την ομιλία Powell (Fed) - Στο +0,77% ο DAX
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές
Σχετικά Άρθρα
(upd) Με κέρδη έκλεισαν σήμερα (23/8/2024) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο της ομιλίας του επικεφαλής της Federal Reserve (Fed), Jerome Powell -στο οικονομικό συμπόσιο Jackson Hole.
Να σημειωθεί πως η πρόσφατη ιστορία νομισματικής πολιτικής έχει δείξει πως η ΕΚΤ ακολουθεί της κινήσεις της Fed.
Τούτου λεχθέντος, ο Jerome Powell επιβεβαίωσε τις προσδοκίες των αναλυτών και έδωσε ξεκάθαρο μήνυμα για μείωση επιτοκίων στη συνεδρίαση της Νομισματικής Πολιτικής (FOMC) τον Σεπτέμβριο 2024 (17-18/9). 
«Ήρθε η ώρα» η κεντρική τράπεζα να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική, είπε μεταξύ άλλων, επικαλούμενος τους μειωμένους κινδύνους για συνέχεια του επίμονου πληθωρισμού στην οικονομία των ΗΠΑ.
«Η κατεύθυνση του ταξιδιού είναι σαφής», πρόσθεσε, αναφέροντας πως «ο χρόνος και ο ρυθμός των μειώσεων των επιτοκίων θα εξαρτηθούν από τα εισερχόμενα δεδομένα, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων».
Αναγνώρισε δε την πρόσφατη χαλάρωση στην αγορά εργασίας και υπογράμμισε ότι η Fed «δεν επιδιώκει ούτε καλωσορίζει περαιτέρω "πάγωμα" στις συνθήκες της αγοράς εργασίας». «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε μια ισχυρή αγορά εργασίας καθώς σημειώνουμε περαιτέρω πρόοδο προς τη σταθερότητα των τιμών», διαβεβαίωσε. Επί αυτού, δεν παρείχε σαφές περίγραμμα για τις πολιτικές που ακολουθήσει η Τράπεζα, υπαινίχθηκε ωστόσο ότι η Fed είναι πρόθυμη να μειώσει τα επιτόκια γρήγορα και όχι σταδιακά, εάν η αγορά εργασίας φαίνεται να κινδυνεύει.
Το ποσοστό ανεργίας είναι «ακόμα χαμηλό, αλλά σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα πάνω από το επίπεδό του στις αρχές του 2023», σημείωσε ο κ. Powell, σημειώνοντας επίσης ότι η αύξηση έρχεται κυρίως καθώς επιβραδύνονται οι προσλήψεις, όχι επειδή οι άνθρωποι χάνουν δουλειές. 
«Οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό έχουν μειωθεί». «Και οι καθοδικοί κίνδυνοι για την απασχόληση έχουν αυξηθεί», συμπέρανε.
«Ο υψηλός πληθωρισμός προκάλεσε άγχος και μια αίσθηση αδικίας που επικρατεί σήμερα», αναγνώρισε. Πρόσθεσε όμως ότι οι αξιωματούχοι της Fed «δεν πτοήθηκαν από την εκτέλεση των ευθυνών μας και οι ενέργειές μας απέδειξαν σθεναρά τη δέσμευσή μας για αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών».

Το κλείσιμο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων: 

Καταγραφή_232.JPG

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Υποτονικές ήταν οι συναλλαγές στα ασιατικά χρηματιστήρια που τα περισσότερα έκλεισαν με πτώση.
Ο ιαπωνικός δείκτης αναφοράς Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 0,5% στις 38.419 μονάδες. Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας υποχώρησε κατά 0,4% στις 8.023 μονάδες. Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά 0,22% στις 2.701 μονάδες. Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ διολίσθησε 0,47% στις 17.559 μονάδες, ενώ ο Shanghai Composite ενισχύθηκε 0,10% στις 2.851 μονάδες.
Tα στοιχεία από την Ιαπωνία έδειξαν ότι ο γενικός πληθωρισμός της χώρας διαμορφώθηκε στο 2,8% τον Ιούλιο, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

2_558.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης