Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο στόχαστρο των ΗΠΑ Shein και Temu – Νέοι κανόνες στους δασμούς για τις κινεζικές εταιρείες από την κυβέρνηση Biden

Στο στόχαστρο των ΗΠΑ Shein και Temu – Νέοι κανόνες στους δασμούς για τις κινεζικές εταιρείες από την κυβέρνηση Biden

Κόφτες θα μπουν στις εταιρείες για να μην χτυπηθεί άλλο ο υγιής ανταγωνισμός στις ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Biden αντιμετωπίζει την εξαίρεση «de minimis» που λέει ότι ορισμένες κινεζικές εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου «καταχρώνται» για να αποστέλλουν προϊόντα κάτω των 800 δολαρίων σε πελάτες των ΗΠΑ χωρίς δασμούς.
Οι νέοι κανόνες που προτάθηκαν την Παρασκευή (13/9/2024) υποβάλλουν ορισμένες αποστολές από την Κίνα σε στενότερο έλεγχο και δασμούς - μια κίνηση που θα επηρεάσει τα προϊόντα που πωλούνται από λιανοπωλητές εξαιρετικά χαμηλού κόστους όπως η Shein και η Temu.
Με την άνοδο των κινεζικών ιστότοπων ηλεκτρονικού εμπορίου όπως οι Shein και Temu, οι ΗΠΑ έχουν δει μια αύξηση στις αποστολές που διεκδικούν την αφορολόγητη απαλλαγή.
Αυτές οι αποστολές έχουν αυξηθεί από 140 εκατομμύρια ετησίως σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο σε διάστημα 10 ετών, με την «πλειονότητα» των προϊόντων που χρησιμοποιούν την εξαίρεση να προέρχονται από την Κίνα.

Δεν είναι υγιής ανταγωνισμός

Η Shein και η Temu διεκδικούν την εξαίρεση επειδή στέλνουν μεμονωμένα προϊόντα απευθείας στους πελάτες αντί να τα στέλνουν χύμα σε αποθήκες.
Σύμφωνα με τους προτεινόμενους κανόνες, οι ΗΠΑ θα εμποδίσουν τις εταιρείες να διεκδικήσουν την εξαίρεση de minimis εάν τα προϊόντα τους καλύπτονται από τους δασμούς της Ενότητας 301, Ενότητα 232 και της Ενότητας 201, που ισχύουν για προϊόντα από την Κίνα, χάλυβα και αλουμίνιο, καθώς και για πλυντήρια ρούχων και συλλέκτες.
Εκτός από την επιβολή δασμών σε αυτές τις αποστολές, η αλλαγή του κανόνα θα τις υποβάλει σε στενότερη επιθεώρηση από τα τελωνεία και την προστασία των συνόρων των ΗΠΑ.
«Οι Αμερικανοί εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις μπορούν να ξεπεράσουν τον ανταγωνισμό σε ίσους όρους ανταγωνισμού, αλλά για πάρα πολύ καιρό, οι κινεζικές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου έχουν παρακάμψει τους δασμούς κάνοντας κατάχρηση της εξαίρεσης de minimis», δήλωσε η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης