Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Τουρκία διεκδικεί την ελληνική θάλασσα (Mavi Vatan) και τα ρωσικά εδάφη - Το επικίνδυνο βήμα Erdogan

Η Τουρκία διεκδικεί την ελληνική θάλασσα (Mavi Vatan) και τα ρωσικά εδάφη - Το επικίνδυνο βήμα Erdogan
Aπό την Γαλάζια Πατρίδα ως το Μεγάλο Turan, ένας φιλόδοξος νέος στρατιωτικός χάρτης αναμένεται να προκαλέσει.... πονοκέφαλο στις ρωσοτουρκικές σχέσεις
Ο μεγαλοϊδεατισμός της Τουρκίας όπως εκφράστηκε με κάθε επισημότητα για μία ακόμη φορά σε μια συνάντηση στα πλαίσια του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών (ΟΤΚ) και ετοιμάζεται να αποτυπωθεί σε έναν χάρτη που περιλαμβάνει εκτός από τις περιοχές της Γαλάζιας Πατρίδας (Mavi Vatan), και περιοχές της Ρωσίας!
Όπως αναφέρει η RiaNovosti, η απόφαση έκδοσης ενός στρατιωτικού χάρτη ελήφθηκε πριν από έναν μήνα στην συνάντηση του ΟΤΚ (Τουρκία, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιστάν, Αζερμπαϊτζάν), στα πλαίσια του οποίου συμφωνήθηκε η χρήση ενός κοινού τουρκικού αλφαβήτου 34 γραμμάτων (εγκαταλείποντας το κυριλλικό) και ήδη ολοκληρώνεται παρά το γεγονός πως θεωρείται βέβαιο από αναλυτές πως θα προκαλέσει αντιδράσεις από πλευράς της Ρωσίας, για δύο λόγους: - επειδή περιέχει εδάφη πρώην σοβιετικών δημοκρατιών που αποτελούν μέρος της ρωσικής γεωπολιτικής (ιστορικής, πολιτιστικής, οικονομικής) επιρροής, αλλά και,
- γιατί τα εδάφη μας εμφανίζονται και στον χάρτη του Μεγάλου Turan (ή Τουρκικής Ένωσης κατά το πρότυπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης)

Aπό την Γαλάζια Πατρίδα ως το Μεγάλο Turan

Υπενθυμίζεται πως ο χάρτης που παρουσίασε στον Τούρκο Πρόεδρο Erdogan πριν από τρία χρόνια ο μικρότερος εταίρος του στον κυβερνητικό συνασπισμό, ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Devlet Bahçeli, περιελάμβανε μια τεράστια περιοχή από τα Βαλκάνια μέχρι την Xinjiang, μεταξύ των οποίων ήταν και ένα μεγάλο μέρος του Ελληνικού Αιγαίου Πελάγους (Mavi Vatan) και της Ρωσίας - Κριμαία και Γιακουτία, Καύκασος ​​και Αλτάι.
Ο χάρτης του τουρκικού κόσμου  δεν θα συμπίπτει ακριβώς με τον χάρτη του Μεγάλου Turan του Bahçeli, αλλά τα εδάφη των χωρών που είναι μέλη του ΟΤΚ.
Φυσικά, ούτε η Τουρκία ούτε ο ΟΤΚ στο σύνολό τους προβάλλουν εδαφικές διεκδικήσεις κατά της Ρωσίας ή της Κίνας: απλώς δηλώνουν ότι ανησυχούν για την κοινή τουρκική κληρονομιά - ιστορική, πολιτιστική, γλωσσική και ενισχύουν τους δεσμούς - οικονομικούς, πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς και άλλους, όπως για παράδειγμα, ένας μεταφορικός διάδρομος (είτε μέσω Αρμενίας, είτε μέσω Ιράν), ο οποίος για πρώτη φορά (στη σύγχρονη ιστορία) θα συνδέει την Τουρκία απευθείας με το κύριο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν και μέσω αυτού με τις δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας.

Η Επιτροπή Αλφαβήτου


Η διείσδυση της Τουρκίας στον χώρο της Ευρασίας είναι επιθετική και βαθιά με αποτέλεσμα να έχει κατορθώσει να δημιουργήσει έναν κοινό τουρκογενή χώρο μέσα στον οποίο ασκεί γεωπολιτική επιρροή.
Εκμεταλλευόμενη την ύπαρξη τουρκογενών εθνών και κρατών επιζητά την δημιουργία μίας αχανούς και πολυπληθούς τουρκικής «ΕΕ» και προκειμένου  να επιτύχει έναν κοινό «τουρκικό κόσμο και χώρο» από την Μεσόγειο μέχρι και την… Μογγολία πρέπει να πληρούνται τρεις παράμετροι: Οικονομική ενοποίηση, κοινή στρατιωτική δύναμη και κοινή γλώσσα στις δύο εκδοχές της: Την προφορική και την γραπτή.
Ήδη έχει προχωρήσει γρήγορα προς μία εμπορική και οικονομική ένωση και προχωράει και στην δημιουργία μία κοινής τουρκόφωνης στρατιωτικής δύναμης στα πρότυπα του ΝΑΤΟ ή της ευρασιατικής CSTO μετά την εξέγερση στο Καζακστάν τον Ιανουάριο του 2022.
Σειρά είχε η γλωσσική ομοιογένεια μεταξύ των τουρκικών κρατών για να ολοκληρωθεί και στην πράξη η ίδρυση του «Τουράν» και προς αυτή την κατεύθυνση ίδρυσε την «Κοινή Επιτροπή Αλφαβήτου» εντός του ΟΤΚ για το κοινό αλφάβητο του τουρκικού κόσμου
turan.JPG
(O χάρτης του μεγάλου Τuran)

Θα γίνει πραγματικότητα η ενότητα του τουρκικού κόσμου; -  Πόσο πρέπει να ανησυχεί η
Ρωσία;

Η Τουρκία προσπαθεί να ενισχύσει την κυριαρχία της: έχει αρκετά τεταμένες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, ασκεί ανεξάρτητη πολιτική όχι μόνο στη Μέση Ανατολή (πρώην τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) και στην Ασία, αλλά και σε ολόκληρη την Αφρική. και συνεργάζεται ενεργά με τη Λατινική Αμερική.
Δηλαδή, γίνεται ένας πραγματικά παγκόσμιος παίκτης, που διεκδικεί να γίνει ένα από τα κέντρα της μελλοντικής παγκόσμιας τάξης.
Είναι ξεκάθαρο και σαφές ότι ο τουρκικός κόσμος έρχεται πρώτος μεταξύ των τουρκικών προτεραιοτήτων, όμως αυτό δεν πρέπει να είναι σε βάρος και εναντίον της Ρωσίας.
Και το θέμα δεν είναι ότι ο χάρτης του τουρκικού κόσμου θα καταρτιστεί από τον τουρκικό στρατό, αλλά η χώρα εξακολουθεί να είναι μέλος του ΝΑΤΟ και κατέχει ειδική θέση εκεί.

Γεγονός είναι ότι ο ίδιος ο Οργανισμός Τουρκογενών Κρατών, ο οποίος γιορτάζει την 15η επέτειό του, προέκυψε ως συνέπεια της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ.

Αμέσως μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ συγκλήθηκε για πρώτη φορά σύνοδος των τουρκόφωνων κρατών, τον Οκτώβριο του 1992 στην Άγκυρα, όταν δεν είχε περάσει ούτε ένας χρόνος από τη διάλυση της ΕΣΣΔ.
Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρόεδρος συγκέντρωσε μαζί του τους ηγέτες πέντε πρώην σοβιετικών δημοκρατιών - του Αζερμπαϊτζάν και τεσσάρων της Κεντρικής Ασίας και αντί για σοβιετικές άρχισαν να αποκαλούνται... τουρκικές (για εντελώς ιστορικούς λόγους), ακριβώς αφού έπαψαν να αποτελούν μέρος της ευρύτερης ιστορικής Ρωσίας.
Κανείς δεν αμφισβητεί τις τουρκικές ρίζες των λαών αυτών των πέντε δημοκρατιών, αλλά εδώ δεν επρόκειτο μόνο για την προσκόλληση στις κοινές ρίζες και τον πολιτισμό.
Ήταν επίσης ένα πολιτικό σχέδιο - αν και επισήμως διαψεύστηκε και το 2009 δημιουργήθηκε το Τουρκικό Συμβούλιο, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως «η πρώτη εθελοντική ένωση τουρκικών κρατών στην ιστορία».
Και το 2021, το συμβούλιο μετονομάστηκε σε Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών - ξεκινώντας ένα νέο στάδιο ολοκλήρωσης.
Το επίπεδο της οικονομικής, πολιτιστικής και άλλης προσέγγισης διευρύνεται - και αυτό δεν είναι πλέον ένα «σύλλογος για τους λάτρεις της τουρκικής κουλτούρας».

Η σημερινή Τουρκία θέλει να αποκαταστήσει τη θέση της ως μεγάλης δύναμης -όπως η Οθωμανική Αυτοκρατορία- και κινείται με αρκετή επιτυχία σε αυτόν τον δρόμο.

Με το να αποστασιοποιηθεί από τη Δύση (χωρίς να απομονωθεί από αυτήν ή να συγκρουστεί μαζί της) - μπορεί να εγκαταλείψει την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση που την έχει στον προθάλαμο για μεγάλο χρονικό διάστημα - με τον ισχυρισμό ότι είναι ένας από τους ηγέτες του ισλαμικού κόσμου, χτίζοντας ισχυρές σχέσεις με τη Ρωσία...
Αλλά ακριβώς για τις ρωσοτουρκικές σχέσεις, το ζήτημα της οικοδόμησης ενός ενωμένου τουρκικού κόσμου είναι θεμελιώδους φύσης: τι θα συμβεί σε 20 χρόνια;
Θα προσπαθήσει να γίνει κέντρο συγκέντρωσης ρωσικών περιοχών που κατοικούνται από τουρκόφωνους λαούς;
Εάν τώρα οι δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας εγκαταλείψουν τελικά το κυριλλικό αλφάβητο υπέρ του λατινικού αλφαβήτου (μετάβαση σε νέο αλφάβητο), αυτό, φυσικά, θα είναι το εσωτερικό τους θέμα, αλλά ταυτόχρονα θα είναι και ένα βήμα μακριά από τη Ρωσία, που δεν λογίζεται απαραίτητα εχθρικό αλλά περιπλέκει τους δεσμούς τους (πολιτιστικούς και άλλους) με ρωσικές τουρκόφωνες περιοχές.
Το οποίο θα εξακολουθεί να θεωρείται ως πιθανό μέρος του τουρκικού κόσμου, αν και ανεπίσημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης