Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοβαρή κλιμάκωση - Η Γερμανία «ανοίγει» στρατηγείο του ΝΑΤΟ στο Rostock, παραβιάζει την ιστορική συνθήκη «2+4» - Οργή από Ρωσία

Σοβαρή κλιμάκωση - Η Γερμανία «ανοίγει» στρατηγείο του ΝΑΤΟ στο Rostock, παραβιάζει την ιστορική συνθήκη «2+4» - Οργή από Ρωσία
«Πρόκειται για αμιγώς γερμανικό αρχηγείο. Οι 27 στρατιωτικοί από χώρες-εταίρους είναι αξιωματικοί προσωρινής παραμονής υπό καθεστώς ανταλλαγής» διατείνονται οι Γερμανοί
Μια άνευ προηγουμένου διπλωματική διαμάχη έχει ξεσπάσει για τη δημιουργία του νέου ναυτικού τακτικού αρχηγείου του ΝΑΤΟ στην πόλη Ρόστοκ της βόρειας Γερμανίας, καθώς η Ρωσία διατείνεται ότι παραβιάζει τη «Συνθήκη 2+4 για την Τελική Διευθέτηση» -που υπογράφηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1990 και διευθέτησε την ενοποίηση της Γερμανίας μετά την πτώση του Τείχους-, ωστόσο το Βερολίνο αντικρουεί τις κατηγορίες.
«Επειδή λάβαμε πολλές παρατηρήσεις σχετικά με το CTF Baltic (Ναυτικό Τακτικό Αρχηγείο του ΝΑΤΟ) σε σχέση με τη Συνθήκη 2+4: Το CTF Baltic δεν αποτελεί μονάδα του ΝΑΤΟ», αναφέρεται σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στο X (πρώην Twitter) από το γερμανικό υπουργείο Άμυνας.
Παράλληλα, το υπουργείο ισχυρίστηκε ότι αυτό δεν παραβιάζει τη Συνθήκη 2+4.
«Πρόκειται για αμιγώς γερμανικό αρχηγείο. Οι 27 στρατιωτικοί από χώρες-εταίρους είναι αξιωματικοί προσωρινής παραμονής υπό καθεστώς ανταλλαγής και σύνδεσμοι υπό γερμανική διοίκηση», τόνισε το Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας.

Τι απαντά η ρωσική πρεσβεία στη Μόσχα

Νωρίτερα, ο Γερμανός Πρέσβης στη Ρωσία, Alexander Lambsdorf, απέρριψε τις κατηγορίες για παραβίαση της Συνθήκης 2+4 λόγω της δημιουργίας του νέου ναυτικού τακτικού αρχηγείου του ΝΑΤΟ στο Ρόστοκ.
Όπως εξήγησε ο διπλωμάτης, το αρχηγείο θα αποτελείται από Γερμανούς στρατιωτικούς καθώς και από ξένους αξιωματικούς σύνδεσης και αξιωματικούς που υπηρετούν σε ξένο στρατό μέσω ανταλλαγής, όπως συνέβαινε και στο παρελθόν.
«Σύμφωνα με τη Συνθήκη 2+4, η ένταξη μέρους των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων στις δομές του ΝΑΤΟ επιτρέπεται ρητά στο έδαφος της πρώην Ανατολικής Γερμανίας και του Βερολίνου», δήλωσε.
Η Πρεσβεία της Γερμανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία σημείωσε ότι η «μετατροπή» του αρχηγείου στο Ρόστοκ «δεν παραβιάζει καθόλου τους περιορισμούς» της συμφωνίας, η οποία απαγορεύει την ανάπτυξη ή μετακίνηση στρατευμάτων ξένων κρατών στο έδαφος της πρώην Ανατολικής Γερμανίας και του Βερολίνου.
«Η αποστολή μεμονωμένων εκπροσώπων των ενόπλων δυνάμεων άλλων χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας, που είναι το θέμα στην περίπτωση αυτή και στο οποίο περιλαμβάνονται ξένοι αξιωματικοί ανταλλαγής και σύνδεσμοι που εντάσσονται στο έργο της γερμανικής μονάδας και υπάγονται στη διοίκηση του Bundeswehr, δεν εμπίπτει στη Συνθήκη 2+4», υποστήριξε η πρεσβεία.

Ο Γερμανός πρέσβης κλήθηκε από το ρωσικό ΥΠΕΞ για εξηγήσεις - «Ξεδιάντροπη παραβίαση του πνεύματος και του γράμματος της "Συνθήκης για την Τελική Διευθέτηση"»

Ο Lambsdorf είχε προηγουμένως κληθεί στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, όπου του διακοινώθηκε έντονη διαμαρτυρία σχετικά με τη δημιουργία περιφερειακού αρχηγείου του ναυτικού διοικητηρίου του ΝΑΤΟ στην πόλη Ρόστοκ της ανατολικής Γερμανίας.
Στον πρέσβη ειπώθηκε ότι αυτή η κίνηση από τους κυβερνώντες κύκλους της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας «αποτελεί συνέχεια μιας πορείας προς τη σταδιακή αναθεώρηση των αποτελεσμάτων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τη στρατιωτικοποίηση της χώρας».
Όπως υπογράμμισε το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, πρόκειται για «μια χονδροειδή παραβίαση του πνεύματος και του γράμματος της Συνθήκης για την Τελική Διευθέτηση σχετικά με τη Γερμανία της 12ης Σεπτεμβρίου 1990, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 5 της οποίας η Γερμανία είναι υποχρεωμένη να αποτρέψει την ανάπτυξη και μεταφορά ξένων στρατευμάτων στο έδαφος της πρώην Ανατολικής Γερμανίας».
Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε άμεσες και πλήρεις διευκρινίσεις από το Βερολίνο.

Τι προβλέπει η Συνθήκη 2+4 για τον στρατό και τους εξοπλισμούς της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανιάς

Στις 12 Σεπτεμβρίου 1990 η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γερμανίας, η Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία, η Γαλλική Δημοκρατία, το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, η Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής υπέγραψαν τη Συνθήκη «2+4 για την Τελική Διευθέτηση».
Αναφορικά με τους εξοπλισμούς στη νεοπαγή και ενοποιημένη Γερμανία προβλέπει:

(2) Κατά τη διάρκεια της παραμονής των σοβιετικών ενόπλων δυνάμεων στο έδαφος της σημερινής Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας και του Βερολίνου, θα παραμένουν σταθμευμένες κατ΄ επιθυμία της Γερμανίας ένοπλες δυνάμεις στο Βερολίνο, της Γαλλικής Δημοκρατίας, του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στη βάση αντίστοιχης συμβατικής Συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της ενωμένης Γερμανίας και των κυβερνήσεων των αναφερθέντων χωρών. Ο αριθμός όλων των μη-γερμανικών ενόπλων δυνάμεων στο Βερολίνο και του όγκου του εξοπλισμού τους δεν θα είναι μεγαλύτερος απ΄ ό,τι κατά τη στιγμή της υπογραφής της παρούσας Συνθήκης. Δεν θα εισαχθούν εκεί νέες κατηγορίες όπλων από μη-γερμανικές ένοπλες δυνάμεις. Η κυβέρνηση της ενωμένης Γερμανίας θα κλείσει Συμφωνίες με τις κυβερνήσεις των κρατών που σταθμεύουν ένοπλες δυνάμεις στο Βερολίνο με δίκαιους όρους λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες σχέσεις με τα ενδιαφερόμενα κράτη.

(3) Μετά το τέλος της απόσυρσης των σοβιετικών ενόπλων δυνάμεων από το έδαφος της σημερινής Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας και του Βερολίνου, μπορούν σ΄ αυτό το τμήμα της Γερμανίας να σταθμεύουν επίσης γερμανικές ένοπλες μονάδες, οι οποίες είναι καταταγμένες με τον ίδιο τρόπο στις στρατιωτικές δομές της Συμμαχίας, όπως εκείνες στην υπόλοιπη γερμανική επικράτεια, μολαταύτα χωρίς φορείς πυρηνικών κεφαλών. Αυτό δεν ισχύει για συμβατικά οπλικά συστήματα, τα οποία, παράλληλα με τις συμβατικές, μπορούν να έχουν και άλλες δυνατότητες χρήσης, που όμως σ΄ αυτό το τμήμα της Γερμανίας είναι εξοπλισμένα για έναν συμβατικό ρόλο και προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για αυτό. Ξένες ένοπλες δυνάμεις και ατομικά όπλα ή φορείς τους σ΄ αυτό το τμήμα της Γερμανίας, ούτε θα σταθμεύουν ούτε θα μεταφέρονται εκεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης