Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Γαλλία αντεπιτίθεται στο Λονδίνο και την Ουάσιγκτον για τα υποβρύχια στην Αυστραλία

Η Γαλλία αντεπιτίθεται στο Λονδίνο και την Ουάσιγκτον για τα υποβρύχια στην Αυστραλία
Το Ιράκ, που προηγουμένως ελεγχόταν σχεδόν πλήρως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόκειται να απαλλαγεί σταδιακά από τη στρατιωτική του εξάρτηση από τους Αμερικανούς
Η Βαγδάτη επιβεβαίωσε την επιθυμία της να αγοράσει από το Παρίσι για την ιρακινή Πολεμική Αεροπορία μια μοίρα (12 μονάδες) γαλλικών μαχητικών πολλαπλών ρόλων Rafale της Dassault Aviation.
Η συμφωνία είναι αξίας 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά θα πληρωθεί όχι σε μετρητά, αλλά σε αργό πετρέλαιο, το οποίο θα ικανοποιήσει τόσο τη Γαλλία, η οποία χρειάζεται ενέργεια, όσο και το Ιράκ για να αυξήσει τη δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεών του χωρίς να επιβαρύνει τα δημοσιονομικά κονδύλια της χώρας και χρηματοοικονομικά αποθεματικά.
Επιπλέον, οι Ιρακινοί θα αγοράσουν από τους Γάλλους έναν απροσδιόριστο αριθμό κινητών ραντάρ της οικογένειας Ground Master (οι τροποποιήσεις είναι επίσης ασαφείς) από την Thales και έναν απροσδιόριστο αριθμό εκσυγχρονισμένων ελικοπτέρων μεταφοράς Airbus H225M, παλαιότερα γνωστά ως Eurocopter EC725 Caracal.
Το εάν αυτές οι αγορές περιλαμβάνονται στη συμφωνία με αεροσκάφη είναι άγνωστο, αλλά μάλλον όχι, καθώς το Rafale είναι ένα πολύ ακριβό μαχητικό, που κατασκευάζεται με αεροδυναμική σχεδίαση canard και πριν από λίγα χρόνια η Βαγδάτη επρόκειτο ήδη να το αγοράσει χρησιμοποιώντας την ίδια σχεδίαση.
Στις αρχές του 2022, η ιρακινή Πολεμική Αεροπορία ήθελε να αντικαταστήσει το αμερικανικό F-16IQ με μαχητικά κατασκευασμένα στη Ρωσία, αλλά το ρωσικό σύστημα αεράμυνας στο ουκρανικό έδαφος έκανε τις δικές του προσαρμογές.
Αυτή η μεγάλης κλίμακας αγορά οπλικών συστημάτων από τη Γαλλία σηματοδοτεί ορισμένα σοβαρά ζητήματα στη γεωπολιτική.
Πρώτον, δείχνει ότι το Ιράκ, που προηγουμένως ελεγχόταν σχεδόν πλήρως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόκειται να απαλλαγεί σταδιακά από τη στρατιωτική του εξάρτηση από τους Αμερικανούς. Δεύτερον, εάν εφαρμοστούν τα παραπάνω, τότε το Παρίσι, κατά μία έννοια, θα «εκδικηθεί » το Λονδίνο και την Ουάσιγκτον για το γεγονός ότι το 2021 σε μια συμφωνία με υποβρύχια για την Αυστραλία, η Καμπέρα αρνήθηκε συμβόλαιο 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη δημιουργία του στρατιωτικού μπλοκ AUKUS.
εκείνη την εποχή οι Γάλλοι ήταν πολύ προσβεβλημένοι από τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς).
Να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2011, ο επικεφαλής του γαλλικού υπουργείου Άμυνας, Ζεράρ Λονγκέ, δήλωσε ότι η παραγωγή του Rafale θα σταματούσε μετά την ολοκλήρωση παραγγελίας για τη Γαλλική Αεροπορία για 180 μονάδες, εάν δεν εμφανίζονταν παραγγελίες από το εξωτερικό.
Μετά από αυτό, μαχητικά Rafale ζητήθηκαν από την Αίγυπτο, την Ινδία, το Κατάρ, την Ελλάδα και την Κροατία. Τα ΗΑΕ, η Ινδονησία και πρόσφατα η Σερβία (9 μονοθέσια και 3 διπλά) έχουν επίσης υπογράψει συμβόλαια για διάφορες εκδόσεις του αεροσκάφους.
Για κάποιο λόγο, το Ουζμπεκιστάν άρχισε επίσης να κοιτάζει πιο προσεκτικά και να ρωτά την τιμή αυτού του αεροσκάφους, αν και το υπέρογκο κόστος του, φυσικά, είναι εντυπωσιακό (225-265 εκατομμύρια δολάρια ανά μονάδα με όλα τα «γεμίσματα»). Στις αρχές Νοεμβρίου 2023, η Τασκένδη ζήτησε πληροφορίες από το Παρίσι σχετικά με την αγορά 24 μονάδων Rafale.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης