Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμμαχία με τον Trump και όχι αντίποινα συστήνει η Lagarde – «Κανένας δεν θα κερδίσει με τους δασμούς»

Συμμαχία με τον Trump και όχι αντίποινα συστήνει η Lagarde – «Κανένας δεν θα κερδίσει με τους δασμούς»
Η Lagarde ήταν ασυνήθιστα ειλικρινής για έναν κεντρικό τραπεζίτη εκφράζοντας τη γνώμη της για τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, λέγοντας νωρίτερα αυτό το έτος ότι μια δεύτερη θητεία Trump ήταν «σαφώς μια απειλή» για την Ευρώπη
Να συνεργαστούν με τον Donald Trump για τους δασμούς και να αγοράσουν περισσότερα προϊόντα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ, σύστησε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde, προειδοποιώντας ότι ένας σκληρός εμπορικός πόλεμος κινδυνεύει να εξαφανίσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είπε στην πρώτη της συνέντευξη μετά τη επικύρωση της δεύτερης προεδρικής θητείας του Trump ότι η ΕΕ χρειάζεται να διαπραγματευτεί, «όχι για αντίποινα», με έναν εκλεγμένο πρόεδρο που έχει απειλήσει με γενικούς δασμούς έως και 20% σε όλες τις μη κινεζικές εισαγωγές στις ΗΠΑ.
Η Lagarde προειδοποίησε επίσης ότι ένας «εμπορικός πόλεμος γενικά» δεν ήταν «προς το συμφέρον κανενός» και θα οδηγούσε σε «παγκόσμια μείωση του ΑΕΠ».
Έχοντας στόχο τους ισχυρισμούς του Trump ότι θα μπορούσε να «κάνει ξανά την Αμερική σπουδαία», ο επικεφαλής της ΕΚΤ αναρωτήθηκε: «Πώς θα κάνετε την Αμερική ξανά μεγάλη, εάν η παγκόσμια ζήτηση πέφτει;»

Ανησυχίες

Η νίκη του Trump έχει εγείρει ανησυχίες μεταξύ των εθνικών κυβερνήσεων και αξιωματούχων στις Βρυξέλλες, οι οποίοι φοβούνται ότι οι δασμοί θα εξαλείψουν το μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα της ΕΕ με τις ΗΠΑ και θα ωθήσουν τους κατασκευαστές της περιοχής να μετατοπίσουν την παραγωγή τους εκεί.
Η Lagarde είπε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια δεύτερη θητεία Trump με μια «στρατηγική επιταγών» στην οποία προσφέρεται «να αγοράσει ορισμένα πράγματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες», όπως υγροποιημένο φυσικό αέριο και αμυντικό εξοπλισμό.
«Αυτό είναι ένα καλύτερο σενάριο από μια καθαρή στρατηγική αντιποίνων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια διαδικασία τιμωρίας όπου κανείς δεν είναι πραγματικά νικητής», είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαχειρίζεται την εμπορική πολιτική για τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, εξακολουθεί να εξετάζει πώς θα αντιδρούσε.
Η αύξηση των αγορών αμερικανικών εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών προϊόντων, καθώς και LNG και όπλων, είναι μεταξύ των επιλογών που εξετάζονται, σύμφωνα με αξιωματούχους που συμμετέχουν στις προετοιμασίες.
Η ΕΕ ετοιμάζεται επίσης να επιτρέψει στις αμερικανικές εταιρείες να συμμετάσχουν σε πρωτοβουλίες για την υποστήριξη κοινών στρατιωτικών προμηθειών με χρήματα των φορολογουμένων της ΕΕ και να ευθυγραμμιστεί πιο στενά με τον Λευκό Οίκο όσον αφορά τις εμπορικές και γεωπολιτικές του πολιτικές έναντι της Κίνας.

Το φάουλ της Lagarde

Η Lagarde ήταν ασυνήθιστα ειλικρινής για έναν κεντρικό τραπεζίτη εκφράζοντας τη γνώμη της για τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, λέγοντας νωρίτερα αυτό το έτος ότι μια δεύτερη θητεία Trump ήταν «σαφώς μια απειλή» για την Ευρώπη.
Είπε στους Financial Times αυτή την εβδομάδα ότι η παρατήρηση ήταν «προληπτική».
«Απλώς κοιτάξτε τις συζητήσεις που κάνουμε σε πολλές χώρες της Ευρώπης», είπε.
Ο ομόλογός της στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, Jerome Powell, απέφυγε προσεκτικά να εκφράσει γνώμη για τον Trump, παρά το γεγονός ότι έκανε tweet κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του ότι ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ ήταν πιθανώς «μεγαλύτερος εχθρός» για την αμερικανική οικονομία από την Κίνα.
Η Lagarde είπε ότι η σκέψη της για το πώς να χειριστεί μια δεύτερη θητεία Trump είχε «αλλάξει λίγο» κατά τη διάρκεια του 2024, λέγοντας ότι ήταν επίσης ευθύνη της Ευρώπης να χρησιμοποιήσει το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών για να δώσει ώθηση στις απαραίτητες αλλαγές σε μια οικονομία που αγωνίζεται να διατηρήσει την ανοδική της πορεία.
«Εναπόκειται σε εμάς τώρα –τους Ευρωπαίους– να μετατρέψουμε αυτή τη στάση απειλής σε πρόκληση στην οποία πρέπει να ανταποκριθούμε», είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ.
Ενώ αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς ότι η Ευρώπη είχε εμπλακεί σε κρίση, η τρέχουσα κατάσταση ήταν «ένα μεγάλο ξύπνημα».

Επικαλείται τον Draghi

Η Lagarde συμφώνησε με τη διάγνωση του προκατόχου της Mario Draghi ότι η ΕΕ έπρεπε να λάβει δραστικά μέτρα για να ανακτήσει την οικονομική της ανταγωνιστικότητα, αφού αγωνίστηκε να συμβαδίσει με τις ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες.
«Η Ευρώπη υστερεί. Αλλά δεν θα έλεγα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να καλύψει τη διαφορά», είπε.
Οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η απειλή του Trump να επιβάλει σημαντικούς δασμούς στις κινεζικές εξαγωγές στις ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει τους κατασκευαστές του Πεκίνου να κατακλύσουν τις ευρωπαϊκές αγορές με τα προϊόντα τους, παρουσιάζοντας περαιτέρω απειλή για την εγχώρια ανταγωνιστικότητα.
Το ντάμπινγκ φθηνών προϊόντων θα επιδείνωνε τις εντάσεις μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας, ενός από τους κύριους εμπορικούς της εταίρους, και θα ασκούσε περαιτέρω πίεση σε μια περιοχή που πλήττεται από οικονομική στασιμότητα από τότε που χτύπησε η πανδημία Covid-19.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά ένα τέτοιο «σενάριο αλλαγής δρομολόγησης» για τα κινεζικά προϊόντα.
Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, ο εκλεγμένος πρόεδρος απείλησε να επιβάλει δασμούς 60% σε όλες τις κινεζικές εισαγωγές.
Το βράδυ της Δευτέρας, ο Trump είπε ότι θα επιβάλει φόρο 10% στο Πεκίνο από την πρώτη ημέρα της θητείας του, ως αντίποινα για το γεγονός ότι η Κίνα έκανε πολύ λίγα για να καταπολεμήσει την παραγωγή ουσιών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή φαιντανύλης.

Προσοχή στις λεπτομέρειες

Η Lagarde κάλεσε την Ευρώπη να προσπεράσει τη ρητορική της προεκλογικής εκστρατείας του Trump και να επικεντρωθεί στις λεπτομέρειες των προτάσεών του μέχρι στιγμής, υποστηρίζοντας ότι ήταν «ενδιαφέρον» ότι είχε προτείνει την επιβολή δασμών μεταξύ 10% και 20% σε μη κινεζικές εισαγωγές.
«Το γεγονός ότι υποβάλλετε μια πρόταση σημαίνει ότι είστε ανοιχτοί σε συζητήσεις», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό δημιούργησε την ευκαιρία να «καθίσουμε στο τραπέζι και να δούμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε».
Ενώ η Lagarde είπε ότι ήταν πολύ νωρίς για να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις των αμερικανικών δασμών στον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, συνολικά, είπε ότι «αν μη τι άλλο», το αποτέλεσμα ήταν «ίσως»...λίγο πληθωριστικό βραχυπρόθεσμα», επισημαίνοντας πιθανή μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
«Αλλά θα μπορούσατε να διαφωνήσετε και με τους δύο τρόπους», πρόσθεσε.
«Εξαρτάται ποιοι είναι οι δασμοί, σε τι εφαρμόζονται και σε ποια χρονική περίοδο».
Για την Ευρώπη, η στάση της επερχόμενης κυβέρνησης Trump για το εμπόριο και τη διατλαντική συνεργασία ήταν ένας «επιταχυντής μιας επαναφοράς που χρειαζόμαστε», είπε η Lagarde.
Ξεχώρισε τη μακροχρόνια ιδέα για τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς για το κεφάλαιο στην Ευρώπη — τη λεγόμενη Ένωση Κεφαλαιαγορών — και προέτρεψε την ΕΕ να «προχωρήσει γρήγορα».
Η ιδέα προτάθηκε για πρώτη φορά από την Επιτροπή Γιούνκερ το 2014, αλλά μέχρι στιγμής έχει ακυρωθεί από την εγχώρια αντιπολίτευση σε πολλά από τα κράτη μέλη της ΕΕ27.
«Δεν έχω δει τέτοιο επίπεδο κατανόησης και ενθουσιασμού όπως έχουμε τώρα», είπε η Lagarde.
Ζήτησε η εποπτεία των κεφαλαιαγορών να μετακινηθεί από τις 27 εθνικές αρχές της ΕΕ στην Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών.
«Θα πρέπει να έχουμε έναν ενιαίο επόπτη» που «λειτουργεί όπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς», είπε η Lagarde, αναφερόμενη στον επόπτη των κεφαλαιαγορών των ΗΠΑ.
Ερωτηθείσα για την άποψη ότι η οικονομία της Ευρώπης ήταν τόσο ξεπερασμένη και αποστεωμένη που η ήπειρος μετατρεπόταν σε «μουσείο», η Lagarde είπε ειρωνικά ότι «είναι ένα αρκετά ελκυστικό μουσείο αν με ρωτάτε».
Επισήμανε μια «τεράστια ποσότητα καινοτομίας» σε ολόκληρη την ήπειρο, ονομάζοντας τον ολλανδικό αγροτικό τομέα ως παράδειγμα: «Γνωρίζατε ότι η Ολλανδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων στον κόσμο; Δείτε το μέγεθος της χώρας!».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης