Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΕ κόβει εκατ. από τις κυβερνήσεις… αλλά δεν έχει πρόβλημα να πετάει 1,5 τρισ. ετησίως για ενεργειακή μετάβαση

Η ΕΕ κόβει εκατ. από τις κυβερνήσεις… αλλά δεν έχει πρόβλημα να πετάει 1,5 τρισ. ετησίως για ενεργειακή μετάβαση
Φαίνεται ότι, για να επιτευχθούν οι «πράσινοι» στόχοι της ΕΕ, το μπλοκ θα πρέπει να ξοδεύει 1,3 τρισ. ευρώ, ή περίπου 1,4 τρισ. δολάρια, κάθε χρόνο μέχρι το 2030
Η χρηματοδότηση του κλίματος είναι μια λευκή επιταγή αυτή τη στιγμή.
Οι εκπρόσωποι της COP2 απέτυχαν να συμφωνήσουν σε μια αρκετά γενναιόδωρη συμφωνία για την ενεργειακή μετάβαση στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ στις ΗΠΑ, η Veritas αποκάλυψε ότι η EPA διοχέτευε δισεκατομμύρια σε οργανώσεις ακτιβιστών για το κλίμα πριν από την προεδρία του Trump για να διασφαλίσει τη συνεχή πίεση στην κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα, στην ΕΕ, ένα think tank προσδιόρισε το τίμημα της μετάβασης.

Η ΕΕ δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά

Το Bruegel, το think tank με έδρα τις Βρυξέλλες, δημοσίευσε μια σύντομη ενημέρωση πολιτικής αυτή την εβδομάδα που επικεντρώνεται στο τι χρειάζεται η ΕΕ για να φτάσει στους δηλωμένους στόχους της για μηδενικές εκπομπές και πόσο θα κοστίσει.
Φαίνεται ότι, για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, το μπλοκ θα πρέπει να ξοδεύει 1,3 τρισ. ευρώ, ή περίπου 1,4 τρισ. δολάρια, κάθε χρόνο μέχρι το 2030.
Μετά από αυτό, το κόστος για τη μετάβαση εκτινάσσεται στα 1,54 τρισ. ετησίως και παραμένει τόσο πολύ μέχρι το 2050.

Οι 3 κατηγορίες

Το εντυπωσιακό χρηματικό ποσό που πρέπει να δαπανηθεί για τη μετάβαση χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες από τον Bruegel: προσφορά ενέργειας, ζήτηση ενέργειας και μεταφορές.
Μπορεί επίσης να είναι μια υποεκτίμηση από την ίδια την ΕΕ—επειδή δεν περιλαμβάνει όλα τα έξοδα που συνδέονται με τη μετάβαση, παραλείποντας, για παράδειγμα, δαπάνες χρηματοδότησης που θα μπορούσαν να είναι αρκετά σημαντικές από μόνες τους.
Όπως επισημαίνει ο Bruegel, «το κόστος της χρηματοδότησης της επένδυσης θα είναι σημαντικό για τους πράκτορες με περιορισμούς μετρητών και τα δημόσια οικονομικά θα πρέπει να παρέμβουν με μέσα αποφυγής κινδύνου για να διευκολύνουν τις ιδιωτικές επενδύσεις».
Αυτό σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαστεί να αυξήσει τις επιδοτήσεις σε όλες τις μεταβατικές κατευθύνσεις της, προκειμένου να παρακινήσει τους ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση της μετάβασης.
Αυτό θα μπορούσε να είναι μια δύσκολη δουλειά δεδομένου του τρέχοντος πλαισίου στις τεχνολογίες μετάβασης, το οποίο είναι ένα περιβάλλον με υποτονική ζήτηση παρά την ισχυρή κρατική υποστήριξη με τη μορφή επιδοτήσεων.

Οι λάθος υπολογισμοί

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση —όπως εκπροσωπείται από το εκτελεστικό της σκέλος, την Επιτροπή— παραλείπει επίσης άλλα κόστη από τα οικονομικά της σχέδια για τη μετάβαση.
Δεν περιλαμβάνει το κόστος παραγωγής που σχετίζεται με αυτή τη μετάβαση στον προϋπολογισμό, και αυτά θα μπορούσαν επίσης να είναι υψηλά.
Όπως σημειώνει το Bruegel, η ανάπτυξη της τοπικής παραγωγικής ικανότητας σύμφωνα με μια πολιτική που απαιτεί το 40% της ευρωπαϊκής τεχνολογίας μετάβασης να γίνεται στο μπλοκ θα απαιτούσε πρόσθετες επενδύσεις 100 δισ. ευρώ ετησίως από φέτος έως το 2030.
Φαίνεται πως ο κατάλογος των δαπανών είναι τεράστιος και το πώς θα το αντέξουν οικονομικά γίνεται όλο και πιο ασαφές.
Φυσικά, εκ πρώτης όψεως, οι πληρωτές είναι απολύτως σαφείς: κυβερνήσεις και ιδιώτες επενδυτές.
Αλλά η κυβέρνηση λαμβάνει χρήματα από τους φορολογούμενους.
Έτσι, το κυβερνητικό μέρος της μετάβασης θα ληφθεί, στην πραγματικότητα, από άτομα που πληρώνουν φόρους και ψηφίζουν.
Όμως, με τη μετάβαση να γίνει ακόμη πιο ακριβή από ό,τι είναι ήδη, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να βρουν περισσότερα χρήματα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, προκειμένου να κάνουν κοινό… «πράσινο» καλό, και αυτό θα πρέπει να σημαίνει υψηλότερους φόρους—προσπαθώντας να δώσει κίνητρα στους φορολογούμενους να υιοθετήσουν πιο πράσινο και ακριβότερο τρόπο ζωής.

Οι εκπομπές άνθρακα

Για το Bruegel, «θα υπάρξει μεγάλη ανάγκη από το 2025-2030 να αντιμετωπιστούν οι περίπλοκες συνέπειες της απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα, από τις οποίες οι μειώσεις ήταν μέχρι στιγμής σχετικά μικρές.
Η αποφυγή πολιτικών αντιδράσεων μπορεί να περιλαμβάνει την παροχή οικονομικών κινήτρων στα νοικοκυριά με αντάλλαγμα την υιοθέτηση πιο δαπανηρών πράσινων τεχνολογιών».
Αυτό είναι ένα μεγάλο αίνιγμα γιατί ουσιαστικά οφείλεται στο γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις παίρνουν χρήματα από τους ανθρώπους με το ένα χέρι και τους δίνουν χρήματα με το άλλο, όλα με σκοπό τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 55% από τα επίπεδα της δεκαετίας του 1990 έως το 2030 και στη συνέχεια, επιτυγχάνοντας το καθαρό «μηδέν» έως το 2050.
Μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερο στο εγγύς μέλλον, επειδή το Bruegel έχει προτάσεις για το πώς να διασφαλιστεί ότι υπάρχουν τα χρήματα για τη μετάβαση: δεσμεύοντας αποτελεσματικά όλες τις εθνικές πολιτικές με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.
Η ΕΕ επιδιώκει επί του παρόντος να επιτύχει τους στόχους της μετάβασης μέσω ενός συστήματος που περιλαμβάνει εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα ή NECP.
Σύμφωνα με τον Bruegel, για να είναι αποτελεσματικά, τα NECP «πρέπει να μετατραπούν σε πραγματικές εθνικές πράσινες επενδυτικές στρατηγικές, παρέχοντας σημείο αναφοράς για τους επενδυτές, τους ενδιαφερόμενους φορείς και τους πολίτες στη λήψη επενδυτικών αποφάσεων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης