Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η αεροπορική υπεροχή των ΗΠΑ εναντίον της Κίνας διαλύεται σε κοινή θέα - Τα τρωτά σημεία και το απαρχαιωμένο δόγμα

Η αεροπορική υπεροχή των ΗΠΑ εναντίον της Κίνας διαλύεται σε κοινή θέα - Τα τρωτά σημεία και το απαρχαιωμένο δόγμα

Οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς της Κίνας τρομάζουν το στρατό των ΗΠΑ

Σχετικά Άρθρα
Οι αναδυόμενοι πύραυλοι αντιαέρος υπερμεγάλου βεληνεκούς και οι δυνατότητες κρούσης ακριβείας μεγάλης εμβέλειας είναι έτοιμες να επαναπροσδιορίσουν την αεροπορική υπεροχή, αναγκάζοντας τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να επανεξετάσουν τις στρατηγικές τους ενάντια σε όλο και πιο εξελιγμένους αντιπάλους όπως η Κίνα.
Σε μια έκθεση του Δεκεμβρίου 2024 προς το Κογκρέσο των ΗΠΑ, το Υπουργείο Πολεμικής Αεροπορίας είπε ότι οι αντίπαλοι πρόκειται να βάλουν αντιαεροπορικά όπλα καθοδηγούμενα από διαστημικούς αισθητήρες με βεληνεκές άνω των 1.000 μιλίων (1.600 χιλιόμετρα), δημιουργώντας άνευ προηγουμένου απειλές για τις παραδοσιακές αεροπορικές επιχειρήσεις.
Η έκθεση υπογραμμίζει την επένδυση της Κίνας σε συστήματα ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένων διηπειρωτικών υπερηχητικών οχημάτων και ενός ποικίλου οπλοστασίου πυραύλων που εκτοξεύονται από αέρα, ξηρά και θάλασσα.
Αυτά τα όπλα, που υποστηρίζονται από προηγμένη διαστημική στόχευση, ενέχουν κινδύνους για βασικά περιουσιακά στοιχεία, όπως τα τάνκερ, τα οποία παραδοσιακά λειτουργούν ατιμώρητα.
Επιπλέον, η έκθεση αναφέρει ότι έως το 2050, οι μπροστινές αεροπορικές βάσεις και οι σταθερές εγκαταστάσεις θα γίνονται όλο και πιο ευάλωτες σε συνεχή χτυπήματα ακριβείας, απαιτώντας σημαντικές αλλαγές στις στρατηγικές της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.
Η έκθεση υπογραμμίζει την αναγκαιότητα ενσωμάτωσης συστημάτων επιτήρησης και στόχευσης που βασίζονται στο διάστημα, ενώ αντιμετωπίζεται η πρόκληση των αντίπαλων όπλων που βασίζονται στο διάστημα, συμπεριλαμβανομένων πιθανών υπερηχητικών οχημάτων ολίσθησης (HGV) ή συστημάτων με δυνατότητα πυρηνικής ενέργειας.
Λέει ότι η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ πρέπει να εκσυγχρονίσει τις έννοιες, τις τεχνολογίες και τις δομές της για να παραμείνει αποτελεσματική και να αντιμετωπίσει αυτές τις εξελισσόμενες απειλές, οι οποίες θα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην κυριαρχία του χώρου και των πληροφοριών.

Βεληνεκές… θανατηφόρο

Τον Μάρτιο του 2024, η South China Morning Post (SCMP) ανέφερε ότι Κινέζοι επιστήμονες σχεδίασαν έναν πύραυλο εδάφους-αέρος (SAM) με βεληνεκές επιτυχίας που υπερβαίνει τα 2.000 χιλιόμετρα, σύμφωνα με μια επιστημονική εργασία που δημοσιεύτηκε από το Journal of Graphics.
Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Su Hua στο Northwestern Polytechnical University, ισχυρίζεται ότι ο πύραυλος μπορεί να στοχεύσει αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και βομβαρδιστικά, αλλάζοντας ενδεχομένως τη δυναμική των περιφερειακών συγκρούσεων, ανέφερε η έκθεση SCMP.
Ο πύραυλος, διαστάσεων οκτώ μέτρων και βάρους 2,5 τόνων, χρησιμοποιεί έναν συμπαγή κινητήρα πυραύλων για κάθετη εκτόξευση και έναν κινητήρα ramjet για πρόωση στην ανώτερη ατμόσφαιρα.
Η SCMP λέει ότι δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από δορυφόρους αναγνώρισης θα καθοδηγήσουν τον πύραυλο, μεταβαίνοντας στους αισθητήρες του για τελική στόχευση. Σημειώνει ότι η ανάπτυξη αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της Κίνας «κατά της πρόσβασης/άρνησης περιοχής (A2/AD)», με στόχο την αντιμετώπιση των στρατιωτικών δυνατοτήτων των ΗΠΑ σε hotspots όπως το Στενό της Ταϊβάν και η Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Η έκθεση προσθέτει ότι ο σχεδιασμός του πυραύλου δίνει έμφαση στο χαμηλό κόστος παραγωγής και στην επιχειρησιακή ευκολία, ευθυγραμμιζόμενο με τις απαιτήσεις του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA).
Αυτή η εξέλιξη, μαζί με άλλες νέες και αναδυόμενες τεχνολογίες, αμφισβητεί τις μακροχρόνιες έννοιες της υπεροχής του αέρα.
Σε μια έκθεση της Finabel τον Οκτώβριο του 2024, ο Marek Gallo αναφέρει ότι η ιδέα της αεροπορικής υπεροχής, κάποτε καθοριστικής σημασίας για το δυτικό στρατιωτικό δόγμα, αντιμετωπίζει απαξίωση στον σύγχρονο πόλεμο καθώς τα προηγμένα συστήματα αεράμυνας, τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) και ο ηλεκτρονικός πόλεμος (EW) αναδιαμορφώνουν τα πεδία μάχης.
Ο Gallo λέει ότι η παραδοσιακή υπεροχή του αέρα, που χαρακτηρίζεται από αδιαμφισβήτητο έλεγχο των ουρανών, είναι ολοένα και πιο ανέφικτη σε συγκρούσεις που περιλαμβάνουν τεχνολογικά προηγμένους αντιπάλους.
Λέει ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία υπογραμμίζει αυτή τη μετατόπιση, όπου και οι δύο πλευρές επιτυγχάνουν μόνο προσωρινά «παράθυρα ευκαιριών» αντί για διαρκή κυριαρχία στον εναέριο τομέα.
Επισημαίνει επίσης ότι η εμφάνιση του «αέριου παράλιου» -μιας αμφισβητούμενης ζώνης από το επίπεδο του εδάφους έως τα 10.000 πόδια- έχει εντείνει την πρόκληση, με τα drones και το EW να συμπιέζουν τον εναέριο χώρο σε έναν σκληρά ανταγωνιστικό υποτομέα.
Σε ένα άρθρο του Ιουλίου 2024 για το Mitchell Institute for Aerospace Studies, ο J Michael Dahm αναφέρει ότι η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ πρέπει να προσαρμοστεί στη στρατηγική πρόκληση του υπό συνεχή πυρά διατηρώντας παράλληλα την επιχειρησιακή ικανότητα.
Ο Dahm σημειώνει ότι το PLA έχει αναπτύξει προηγμένες ικανότητες αναγνώρισης και μακράς εμβέλειας ακριβείας που στοχεύουν στην καταστροφή της αεροπορικής δύναμης των ΗΠΑ στοχεύοντας κρίσιμες υποδομές, διαδρόμους προσγείωσης και προσγειωμένα αεροσκάφη, απαιτώντας μια αλλαγή στο δόγμα της άμυνας. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης