
Η εταιρική σχέση της Νιγηρίας με τις BRICS πρέπει να εξεταστεί και να κατανοηθεί στο ευρύτερο πλαίσιο του εξελισσόμενου παγκόσμιου ανταγωνισμού επιρροής
Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του IEP για τη Γεωπολιτική Επιρροή & Ειρήνη, γινόμαστε μάρτυρες μιας μετασχηματιστικής αλλαγής στη δυναμική της παγκόσμιας ισχύος, με τον αριθμό των χωρών που ασκούν σημαντική διεθνή επιρροή να έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Η εταιρική σχέση της Νιγηρίας με τις BRICS πρέπει να εξεταστεί και να κατανοηθεί σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο του εξελισσόμενου παγκόσμιου ανταγωνισμού επιρροής.
Η χρονική στιγμή είναι σημαντική.
Τα στοιχεία του IEP δείχνουν ότι τα σημερινά επίπεδα γεωπολιτικού κινδύνου υπερβαίνουν εκείνα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, λόγω των αυξημένων στρατιωτικών δαπανών και των αδιέξοδων προσπαθειών για πυρηνικό αφοπλισμό.
Μέσα σε αυτό το ασταθές περιβάλλον, η ευθυγράμμιση της Νιγηρίας με τις BRICS αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προτύπου αναδυόμενων δυνάμεων που επιδιώκουν να αναδιαμορφώσουν τη διεθνή τάξη μέσω στρατηγικών οικονομικών συνεργασιών και όχι στρατιωτικών μέσων.
Η είσοδος της Νιγηρίας στο πλαίσιο εταιρικής σχέσης BRICS, μαζί με χώρες όπως η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, η Ινδονησία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αντανακλά αυτό που το IEP προσδιορίζει ως βασικό χαρακτηριστικό των σύγχρονων διεθνών σχέσεων: την άνοδο των μεσαίων δυνάμεων που αναδιαμορφώνουν το τοπίο μέσω στρατηγικών επενδύσεων και πρωτοβουλιών οικοδόμησης επιρροής.
Aμφισβητείται το παραδοσιακό διεθνές σύστημα
Αυτή η διευρυνόμενη δομή συμμαχιών αμφισβητεί το παραδοσιακό διεθνές σύστημα που κυριαρχείται από τη Δύση με διάφορους τρόπους:
Πρώτον, αντιπροσωπεύει μια απομάκρυνση από τη μεταψυχροπολεμική μονοπολική στιγμή.
Όπως σημειώνει η έκθεση του IEP, η παγκόσμια ισχύς αναδιανέμεται, με τις αναδυόμενες μεσαίες δυνάμεις να δημιουργούν νέους δρόμους για διεθνή συνεργασία και επιρροή.
Η Νιγηρία, ως το πολυπληθέστερο έθνος της Αφρικής, προσδίδει σημαντικό δημογραφικό και οικονομικό βάρος σε αυτή την αναδιάταξη.
Δεύτερον, η πρόσφατη ανανέωση της συμφωνίας ανταλλαγής νομισμάτων της Νιγηρίας με την Κίνα (2 δισ. δολάρια) αποτελεί παράδειγμα αυτού που το IEP προσδιορίζει ως "οπλοποίηση" της οικονομικής αλληλεξάρτησης.
Οι οικονομικοί δεσμοί, που κάποτε θεωρούνταν σταθεροποιητική δύναμη, χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στρατηγικά για να αναδιαμορφώσουν τη δυναμική της παγκόσμιας ισχύος.
Οι επιπτώσεις επεκτείνονται πέρα από την απλή οικονομική συνεργασία.
Η έρευνα του IEP δείχνει ότι το παγκόσμιο εμπόριο ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει σταθεροποιηθεί γύρω στο 60% την τελευταία δεκαετία, γεγονός που υποδηλώνει ότι έχουμε εισέλθει σε μια νέα φάση των διεθνών οικονομικών σχέσεων.
Η πιθανή αμφισβήτηση της κυριαρχίας του δολαρίου στις συναλλαγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις BRICS θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια σημαντική μετατόπιση αυτού του οροπεδίου, ιδίως δεδομένης της ιδιότητας της Νιγηρίας ως σημαντικού παραγωγού πετρελαίου.
Προκλήσεις
Οι μελλοντικές προκλήσεις είναι σημαντικές.
Η έκθεση του IEP υπογραμμίζει ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερο οικονομικές διαταραχές και προκλήσεις διακυβέρνησης λόγω των αλλαγών στη γεωπολιτική των μεγάλων δυνάμεων.
Ωστόσο, τα δυνητικά οφέλη είναι εξίσου σημαντικά.
Η ανάλυση του IEP δείχνει ότι οι αναδυόμενες περιφερειακές δυνάμεις είναι όλο και περισσότερο σε θέση να διαμορφώνουν τόσο την περιφερειακή όσο και την παγκόσμια δυναμική.
Η εταιρική σχέση της Νιγηρίας με τις BRICS θα μπορούσε να προσφέρει κρίσιμη μόχλευση για την επίτευξη των αναπτυξιακών της στόχων, συμβάλλοντας παράλληλα στην ευρύτερη αναδιάρθρωση της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης.
Η εξέλιξη αυτή ενισχύει το συμπέρασμα του IEP ότι, σε αντίθεση με τη διπολική δομή του Ψυχρού Πολέμου, το σημερινό παγκόσμιο τοπίο διαμορφώνεται από την τεχνολογική κυριαρχία, την οικονομική αλληλεξάρτηση και τον ανταγωνισμό επιρροής μεταξύ των αναδυόμενων περιφερειών.
Η ευθυγράμμιση της Νιγηρίας με τις BRICS δεν αποτελεί απλώς μια εθνική στρατηγική επιλογή, αλλά ένα σημαντικό βήμα στη συνεχιζόμενη εξέλιξη της διεθνούς τάξης προς μια πιο πολυπολική διαμόρφωση.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών