Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι δηλώσεις TÜSIAD μυρίζουν προβοκάτσια: O Erdogan τα έβαλε με αυτούς που δεν έπρεπε - Ακονίζουν μαχαίρια οι Τούρκοι βιομήχανοι

Οι δηλώσεις TÜSIAD μυρίζουν προβοκάτσια: O Erdogan τα έβαλε με αυτούς που δεν έπρεπε - Ακονίζουν μαχαίρια οι Τούρκοι βιομήχανοι
Ο Πρόεδρος Erdogan, σε δήλωσή του σχετικά με τον TÜSİAD, ανέφερε ότι η Ενωση «ξεπέρασε τα όριά του», κατηγορώντας τον για παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα της χώρας…
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του TÜSİAD (ο τουρκικός ΣΕΒ), Orhan Turan, και ο Πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλευτικού Συμβουλίου, Ömer Aras, έκαναν δηλώσεις επικρίνοντας τις οικονομικές πολιτικές και πρακτικές της κυβέρνησης κατά τη γενική συνέλευση της ένωσης στις 13 Φεβρουαρίου 2025.
Στη συνέχεια, η Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ξεκίνησε έρευνα, με αποτέλεσμα οι δύο άνδρες να οδηγηθούν στο δικαστικό μέγαρο με αστυνομική συνοδεία, όπου αφού κατέθεσαν τους επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
Ο Πρόεδρος Erdogan, σε δήλωσή του σχετικά με τον TÜSİAD, ανέφερε ότι η Ενωση «ξεπέρασε τα όριά του», κατηγορώντας τον για παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα της χώρας.
Όπως είπε απευθυνόμενος στον TÜSİAD: «Δεν θα πετύχετε. Αν θέλετε η Τουρκία να παραδοθεί σε φιλόδοξους ανθρώπους που συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις, να ξέρετε ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί ποτέ.
Όλα τα θέματα που ο TÜSİAD δίνει ως παραδείγματα που διαταράσσουν το κλίμα εμπιστοσύνης στην Τουρκία είναι στη δικαιοδοσία του νόμου και των δικαστών».
Ο Tayyip Erdogan υποστήριξε ότι «αυτό που καταρρέει δεν είναι το σύστημα, αλλά τα όνειρά τους για μια εποχή που το κράτος ήταν αδύναμο και το έθνος φτωχό, αλλά ζούσαν τη χρυσή τους εποχή.
Δεν είναι η χώρα με χαμηλό ηθικό, αλλά τα μέλη της TÜSİAD που αντιμετωπίζουν δυσκολίες γιατί δεν μπορούν να μοιραστούν το κρατικό ταμείο όπως θέλουν μετά από τις μέρες που μεγάλωσαν με προνόμια.
Βγήκαν και συκοφάντησαν ξεδιάντροπα την κυβέρνησή μας χρησιμοποιώντας φυσικές καταστροφές. Έι, TÜSİAD, τι έκανες κατά τη διάρκεια της καταστροφής του σεισμού;
Πόση υποστήριξη παρείχατε στο AFAD; Κάθε πραγματική δημοκρατική και αναπτυξιακή κίνηση της Τουρκίας ανέκαθεν ενοχλούσε τη νοοτροπία του TÜSİAD».
«Η Τουρκία δεν είναι ιδιοκτησία σας και οι πολιτικοί δεν είναι οι αμειβόμενοι υπάλληλοί σας» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Η παγίδα

Για να αποφύγουμε την παγίδα να θεωρήσουμε ό,τι έχει συμβεί ως ρήξη ή να την υποτιμήσουμε ως μια από τις συνηθισμένες αντιπαραθέσεις, πρέπει να εξετάσουμε με ακρίβεια τι έχει αλλάξει και τι όχι, περιορίζοντας την εστίασή μας στην πολιτική οικονομική βάση της σύγκρουσης.
Ας ξεκινήσουμε με μια σύντομη ιστορική αναδρομή. Στην Τουρκία, η τάξη των πλουσίων αποτελείται από δύο ξεχωριστά μπλοκ, των οποίων τα συμφέροντα συγκρούονται ανάλογα με την ανάπτυξή τους, τον βαθμό ενσωμάτωσης στις αγορές και την ιστορική εξέλιξη.
Η αστική εξουσία εκπροσωπεί και τα δύο μπλοκ, άμεσα και έμμεσα. Προσπαθεί να συμβιβάσει συμφέροντά και, όταν αυτά διχάζονται, ευνοεί το μπλοκ που εκπροσωπεί άμεσα.
Ο τουρκικός καπιταλισμός αφορά μια οικονομία μεσαίας κλίμακας, εξαρτώμενη από ιμπεριαλιστικά κεφάλαια για την ανάπτυξή της.
Ενώ ο ενδοταξικός συμβιβασμός είναι ευκολότερος σε περιόδους παγκόσμιας ανάπτυξης, λόγω της τρέχουσας οικονομικής στασιμότητας, τα συμφέροντα των δύο μπλοκ διχάζονται και η πόλωση γίνεται πιο έντονη.
Ο TÜSİAD, που ηγείται του τομέα των εξαγωγών και της μεταποίησης, επιθυμεί να αναβαθμίσει την παραγωγή της σε τομείς υψηλής τεχνολογίας για να ενισχύσει τις εξαγωγές.
Επομένως, ζητά να κατευθυνθούν δημόσιοι πόροι προς το συμφέρον της για να γίνουν οι απαραίτητες τεχνολογικές επενδύσεις.
Η κυβέρνηση Erdogan, από την άλλη πλευρά, επικεντρώνεται στους τομείς των κατασκευών και του εμπορίου και προτιμά πολιτικές χαμηλών επιτοκίων και υψηλής ρευστότητας για την ανάπτυξή της.
Οι επιλογές της κυβέρνησης να εναλλάσσει τις πολιτικές επιτοκίων και συναλλάγματος αντανακλούν τη σύγκρουση συμφερόντων των δύο μπλοκ.
Να σημειωθεί πως το Πρόγραμμα Lightning, με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού μέσω υψηλών επιτοκίων, έφερε αποτελέσματα που δίχασαν.
Ενώ ο TÜSİAD το χαιρέτισε, οι επικρίσεις τις οποίες έκανε φανέρωσε τη διαφοροποίηση των συμφερόντων της.
Η τελευταία δήλωση του TÜSİAD εστιάζει στο να διοχετεύσει την κοινωνική απογοήτευση στον ενδοταξικό αγώνα της, υπογραμμίζοντας προβλήματα όπως οι δολοφονίες στον χώρο εργασίας, η διαφθορά και η εισοδηματική ανισότητα.
Η κύρια εξέλιξη είναι η αντίδραση του Erdogan, που αντιμετώπισε την κριτική ως προδοσία και εξέγερση.
Όμως, αυτή η στάση μπορεί να ενταχθεί σε έναν ευρύτερο πολιτικοοικονομικό και γεωπολιτικό ανασχηματισμό, με την Τουρκία να επαναπροσδιορίζει τη θέση της στον διεθνή καπιταλιστικό ανταγωνισμό, ειδικά στη Μέση Ανατολή.

Ποιος είναι ο TÜSİAD

Ο TÜSİAD, ιδρυθείς το 1971 για να εκπροσωπήσει τον τουρκικό επιχειρηματικό κόσμο, είναι μια εθελοντική, ανεξάρτητη, μη κυβερνητική οργάνωση που στοχεύει στην προώθηση της ευημερίας μέσω της ιδιωτικής επιχείρησης.
Λόγω των θεσμικών φορέων που εκπροσωπούν τα μέλη της, ο TÜSİAD διαθέτει σημαντική αντιπροσωπευτική ικανότητα στην οικονομική δραστηριότητα της Τουρκίας σε πολλούς τομείς, όπως η παραγωγή, η προστιθέμενη αξία, η απασχόληση και το εξωτερικό εμπόριο.
Οι δραστηριότητες της επικεντρώνονται στη δημιουργία κοινωνικής συνοχής βασισμένης στην ανταγωνιστική οικονομία της αγοράς, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη συμμετοχική δημοκρατία.
Η έδρα του TÜSİAD βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, ενώ διαθέτει αντιπροσωπευτικό γραφείο στην Άγκυρα και διεθνή γραφεία στις Βρυξέλλες, την Ουάσινγκτον, το Παρίσι και το Βερολίνο.
Επίσης, έχει δίκτυα στην Κίνα, την Ολλανδία, το Λονδίνο, τη Silicon Valley, τη Νέα Υόρκη και την περιοχή του Κόλπου.
Ο TÜSİAD είναι μέλος της BusinessEurope, της κορυφαίας οργάνωσης που προωθεί την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα σε επίπεδο Ευρώπης.
Τέλος, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην τουρκική οικονομία. Οι 4500 εταιρείες-μέλη της αντιπροσωπεύουν: 50% της προστιθέμενης αξίας στην οικονομία της Τουρκίας, 85% του συνολικού εξωτερικού εμπορίου της Τουρκίας, περισσότερο από το 50% του μη αγροτικού, μη κυβερνητικού εργατικού δυναμικού, 80% των εσόδων από εταιρικούς φόρους.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Chania