Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρομερό deal Trump - Οι ΗΠΑ πουλάνε προστασία στην ΕΕ, παίρνουν δισ. δολ και αφήνουν ΝΑΤΟ - Φόβητρο τα 12.300 ρωσικά τανκς

Τρομερό deal Trump - Οι ΗΠΑ πουλάνε προστασία στην ΕΕ, παίρνουν δισ. δολ και αφήνουν ΝΑΤΟ - Φόβητρο τα 12.300 ρωσικά τανκς
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, θα κάνει τα πάντα προκειμένου να εξασφαλίσει καλύτερες πωλήσεις για τις αμερικανικές εταιρείες όπλων και εξοπλισμού - Πανίσχυρη η πολιτική τους επιρροή
Ο κόσμος σταδιακά γίνεται πολυπολικός και πλέον κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την πραγματικότητα.
Το ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump για την Ουκρανία δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί, αλλά είναι ήδη ξεκάθαρο ότι αναμένει από την Ευρώπη να διαδραματίσει πολύ μεγαλύτερο ρόλο στη μελλοντική ασφάλεια της ηπείρου και να περιορίσει τη Ρωσία.
Στην πραγματικότητα, δεν θεωρεί καν τη Ρωσία αντίπαλο και θα προτιμούσε να συνεργαστεί μαζί της για να επιτύχει μια κερδοφόρα λύση.
Έχει ζητήσει από τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ.
Ο Trump άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να μην υπερασπιστούν τους Ευρωπαίους συμμάχους, προκαλώντας συναγερμό για το μέλλον του ΝΑΤΟ.
Ο Οργανισμός Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ) ιδρύθηκε το 1949.
Είναι ένα σύστημα συλλογικής ασφάλειας στο οποίο τα ανεξάρτητα κράτη μέλη του συμφώνησαν να αμύνονται μεταξύ τους έναντι επιθέσεων από τρίτα μέρη.
Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, το ΝΑΤΟ λειτούργησε για να αντιμετωπίσει τη λεγόμενη σοβιετική απειλή.
Το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, μια στρατιωτική και πολιτική συμμαχία μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και επτά χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, δημιουργήθηκε το 1955 για να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ.
Το 1991, η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε και το Σύμφωνο της Βαρσοβίας διαλύθηκε.


Γιατί το ΝΑΤΟ συνεχίζει να υπάρχει - Η στρατιωτική βιομηχανία των ΗΠΑ θέλει συνέχεια πόλεμο

Δεν υπήρχε λόγος ύπαρξης το ΝΑΤΟ
Ωστόσο, το ΝΑΤΟ όχι μόνο συνέχισε να υπάρχει αλλά επεκτάθηκε και προς τη Ρωσία.
Το ΝΑΤΟ έχει 32 μέλη, κυρίως στην Ευρώπη και δύο στη Βόρεια Αμερική.
Οι ετήσιοι προϋπολογισμοί και τα προγράμματα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ανέρχονται σε περίπου 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Την περίοδο 2023–2024, οι ΗΠΑ και η Γερμανία ήταν οι μεγαλύτεροι συνεισφέροντες, με 16,2% η καθεμία.
Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεισφέρει περίπου 11%, η Ιταλία 8,5%, η Ισπανία 5,8% και οι άλλες χώρες λιγότερο.
Επιπλέον, ο αμυντικός προϋπολογισμός κάθε χώρας δημιουργεί αμυντική ικανότητα, η οποία με τη σειρά της συμβάλλει στη συνολική ισχύ.
Στα μέσα του 2024, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Mark Rutte είπε πως τα μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να δαπανήσουν «σημαντικά περισσότερο από το 3% του ΑΕΠ για την άμυνα».
Σύμφωνα με τον προηγούμενο στόχο, τα μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας δεσμεύτηκαν να ξοδεύουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα ετησίως μέχρι το 2024. 23 από τα 32 μέλη φέρεται να το έχουν πετύχει.
Επί του παρόντος, η Πολωνία προηγείται με 4,1% του ΑΕΠ ενώ η Εσθονία και οι ΗΠΑ δαπανούν 3,4%.
Το Ηνωμένο Βασίλειο ξοδεύει το 2,3 %.
Ο μέσος όρος για τα μέλη του ΝΑΤΟ είναι περίπου 2%.
Οι ΗΠΑ ζήτησαν από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να δαπανήσουν το 5% του ΑΕΠ για την άμυνα.
Τα μέλη του ΝΑΤΟ δεσμεύθηκαν επίσης ότι τουλάχιστον το 20% των αμυντικών τους δαπανών θα διατεθεί για την απόκτηση και ανάπτυξη στρατιωτικού εξοπλισμού.
Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, αναμενόταν ότι οι ΗΠΑ θα συγκεντρώσουν τις δυνάμεις και τα πλεονεκτήματά τους στον Ινδο-Ειρηνικό, όπου η Κίνα είναι η κύρια ανταγωνίστρια δύναμη.
Αλλά το στρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ, το οποίο έχει τεράστια πολιτική επιρροή, θα ήθελε πάντα να βλέπει την Αμερική σε πόλεμο.
nato_russia.webp


Θεμιτό η Ρωσία να ζητά εγγυήσεις ασφαλείας

Το αίτημα της Ρωσίας να παραμείνει η Ουκρανία εκτός ΝΑΤΟ είναι θεμιτό.
Η Κριμαία είναι πολύ κρίσιμη για τη ρωσική ασφάλεια.
Όσο υπήρχε φιλικό καθεστώς στην Ουκρανία, ο ρωσικός ναυτικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας μπορούσε να επιχειρεί με ασφάλεια από τη Σεβαστούπολη.
Τα τρία χρόνια σύγκρουσης κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος της ζωτικής σημασίας υποδομής στην Ουκρανία.
Ένας πολύ μεγάλος αριθμός νέων έχει σκοτωθεί.
Πολλοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.
Η Ουκρανία έχει χάσει πάνω από το 20% της επικράτειάς της.
Τα τελευταία τρία χρόνια πολέμου, οι χώρες της Δύσης παρείχαν συνεχώς στήριξη στην Ουκρανία, ύψους περίπου 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2024.
Οι ΗΠΑ έφτασαν σχεδόν τα 120 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα θεσμικά όργανα της ΕΕ διέθεσαν λιγότερο από το ήμισυ αυτού του ποσού, 52 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι επιμέρους συνεισφορές από ευρωπαϊκά κράτη σε δισεκατομμύρια δολάρια ήταν: Γερμανία (18), Ηνωμένο Βασίλειο (15,4), Δανία (8,4), Ολλανδία (7,7), Σουηδία (5,7) και Γαλλία (5,1 δισεκατομμύρια δολάρια).
Ο Καναδάς, μέλος του ΝΑΤΟ, συνεισέφερε 8,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Ιαπωνία που δεν είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ συνεισέφερε 11 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μπορεί η Ευρώπη να βασιστεί ακόμα στις ΗΠΑ;

Οι ΗΠΑ είναι εδώ και καιρό η δύναμη ακύρωσης της Ευρώπης.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν μείνει έκπληκτοι από την ανοιχτή προσέγγιση Trump – Putin.
Οι ΗΠΑ ξεκάθαρα ζητούν από τους Ευρωπαίους να εγκαταλείψουν την κουλτούρα του κράτους πρόνοιας και να ξοδέψουν πολύ μεγαλύτερα ποσά για την άμυνά τους.
nato_1.webp
Σύγκριση Στρατιωτικής Δύναμης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) είναι μια πολιτική και οικονομική ένωση χωρών με συνολική έκταση 4.233.255 τ. χλμ. περιοχή και 447 εκατομμύρια πληθυσμό.
Τα περισσότερα μέλη είναι στο ΝΑΤΟ.
Η Ρωσία έχει έκταση 17.098.242 τετραγωνικά χιλιόμετρα, και πληθυσμό 146 εκατομμύρια.
Ο παρακάτω πίνακας βασίζεται σε πηγές της ΕΕ.
pinakas_32.JPG
Στρατιωτικά μέσα των ΗΠΑ στην Ευρώπη

Ο αριθμός των αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη κυμάνθηκε μεταξύ περίπου 75.000 και 105.000 στρατιωτικών, κυρίως από την Πολεμική Αεροπορία, τον Στρατό και το Ναυτικό.

Η Γερμανία φιλοξενεί επί του παρόντος τον μεγαλύτερο αριθμό αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ακολουθούμενη από την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ωστόσο, η μεγαλύτερη μεμονωμένη ανάπτυξη αμερικανικού προσωπικού στο εξωτερικό είναι στην Ιαπωνία, όπου οι ΗΠΑ διατηρούν περισσότερους από 50.000 στρατιώτες.
Οι ΗΠΑ έχουν 35.000 στρατιώτες στη Γερμανία, 24.000 στη Νότια Κορέα, 12.000 στην Ιταλία και 10.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν επίσης σημαντική παρουσία στη Μέση Ανατολή και στον Κόλπο, αν και δεν αποκαλύπτονται πάντα ακριβή στοιχεία και ορισμένες αναπτύξεις είναι μόνο προσωρινές.
Περισσότερες από 40 αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις εκτείνονται στην ευρωπαϊκή ήπειρο, από τη βορειοδυτική Γροιλανδία μέχρι τα σύνορα της Τουρκίας με τη Ρωσία.
Οι κύριες βάσεις και οι εγκαταστάσεις τους βρίσκονται στη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι ΗΠΑ πιστεύεται ότι φιλοξενούν περίπου 100 βόμβες B16, οι οποίες είναι μικρά, τακτικά πυρηνικά όπλα, στο Βέλγιο, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Γερμανία και την Τουρκία.
Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έχει την έδρα της στην αεροπορική βάση Ramstein της Γερμανίας.
Πρόκειται για μία δύναμη με 10 πτέρυγες και συνολικά πάνω από 32.000 άτομα προσωπικό.
Το 2025, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ανέπτυξε αεροσκάφη από το Lakenheath της Αγγλίας στην Πολωνία για να περιπολεί τα σύνορα ΝΑΤΟ-Ρωσίας.
Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έχει επίσης αναπτύξει βομβαρδιστικά στην Ευρώπη.
Οι ΗΠΑ μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν διαστημικά μέσα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να υποστηρίξουν την ευρωπαϊκή δύναμη.
Τον Φεβρουάριο του 2025, αεροσκάφη B-52H Stratofortress επιχείρησαν στην Ευρώπη.
Στα μαχητικά αεροσκάφη της USAF περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα F-15E Strike Eagle, F-35A Lightning II, F-16, KC-135R Stratotankers, HH-60G Pave Hawk, C-130J Super Hercules και MQ-9 Reaper.
nato_2.webp
Πολεμική Εμπειρία της Ρωσίας – Ραγδαία αύξηση στην κατασκευή όπλων

Η ρωσική στρατιωτική και αμυντική βιομηχανία είναι σημαντικά μεγαλύτερη, πιο έμπειρη και καλύτερα εξοπλισμένη από ό,τι πριν από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία το 2022.
Η ρωσική αμυντική κατασκευή έχει αυξηθεί γρήγορα.
Μόνο το 2024, η Ρωσία κατασκεύασε και αναβάθμισε περίπου 1.550 άρματα μάχης, 5.700 τεθωρακισμένα οχήματα και 450 πυροβολικά όλων των τύπων.
Υπήρξε αύξηση 220% στην κατασκευή αρμάτων μάχης, αύξηση 150% στα τεθωρακισμένα οχήματα και το πυροβολικό και 435% στα πυρομαχικά μεγάλης εμβέλειας.
Η Ρωσία έχει σημειώσει σημαντικές προόδους στα drones, αφού προηγουμένως βασιζόταν στο Ιράν.
Έχουν αναπτύξει πάνω από 1.800 Lancet μεγάλης εμβέλειας.
Οι Ρώσοι έχουν ανεκτίμητη εμπειρία στο πεδίο της μάχης που δεν ταιριάζει με κανέναν άλλο ευρωπαϊκό στρατό.
nato_3_3.jpg


Η Ευρώπη δεν μπορεί να αμυνθεί μόνη της

Η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να αμυνθεί ενάντια στη Ρωσία, με ή χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι για να αποτρέψει τη Ρωσία, η Ευρώπη θα χρειαστεί 300.000 επιπλέον στρατεύματα και ετήσια αύξηση των αμυντικών δαπανών τουλάχιστον 260 δισεκατομμυρίων δολαρίων βραχυπρόθεσμα.
Καθώς ο Trump και ο Putin αναπτύσσουν μια ειρηνευτική συμφωνία, η Ευρώπη παραμένει σκεπτικιστική.
Μέχρι να συμβεί, η προτεραιότητα της Ευρώπης είναι να ενισχύσει την Ουκρανία, την οποία θεωρεί προπύργιο ενάντια στη Ρωσία.
Ωστόσο, για μεγάλο χρονικό διάστημα, η Ουκρανία και η ΕΕ βασίζονται σε ορισμένους κρίσιμους στρατηγικούς παράγοντες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών και των δορυφορικών επικοινωνιών.
Είναι δύσκολο να αντικατασταθούν βραχυπρόθεσμα, αλλά υπάρχουν υποκατάστατα εάν είναι απαραίτητο.
Από τον Φεβρουάριο του 2022, η στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία ανήλθε σε 70 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, έστειλε 65 δισεκατομμύρια.
Για να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ, η ΕΕ θα πρέπει να διπλασιάσει τη στρατιωτική της υποστήριξη, η οποία θα ανερχόταν μόνο σε περίπου 0,12% του ΑΕΠ της.
Αλλά η Ευρώπη δεν μπορεί να τα καταφέρει χωρίς τη στρατιωτική-βιομηχανική βάση των ΗΠΑ.
Η παρουσία σχεδόν 100.000 αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη είναι μεγάλος αποτρεπτικός παράγοντας.
Εάν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν ορισμένες εκτιμήσεις είναι ότι εάν ο πόλεμος συνεχιστεί και η ΕΕ εμπλακεί πιο άμεσα, η Ουκρανία θα χρειαζόταν περίπου 150.000 Ευρωπαίους στρατιώτες για να αποτρέψει αποτελεσματικά τη Ρωσία.
Αλλά εάν η επίθεση πρέπει να αποτραπεί σε οποιαδήποτε χώρα του ΝΑΤΟ, η Ευρώπη θα χρειαστεί 300.000 επιπλέον στρατεύματα (50 ταξιαρχίες) και πολλά μηχανοποιημένα οχήματα.
Σε πολλές χώρες της Ευρώπης, η νεολαία είναι απρόθυμη να ενταχθεί στο στρατό.
Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι για να αποτραπεί μια ταχεία ρωσική επίθεση στη Βαλτική, η Ευρώπη θα χρειαζόταν τουλάχιστον 1.400 άρματα μάχης, 2.000 οχήματα μάχης πεζικού και 700 πυροβόλα.
Αυτή είναι μεγαλύτερη δύναμη από εκείνη που υπάρχει σήμερα στις γαλλικές, γερμανικές, ιταλικές και βρετανικές δυνάμεις ξηράς μαζί. Θα απαιτήσουν επίσης μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών, δεδομένου ότι ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει μήνες ή χρόνια. Η κατασκευή drones θα έπρεπε να ταιριάζει με τους Ρώσους για ισοτιμία.
Η Ευρώπη χρειάζεται επίσης να αυξήσει σημαντικά τα αεροπορικά μέσα και τις δυνάμεις επικοινωνίας και πληροφοριών.
Όλα αυτά θα κοστίσουν χρήματα και θα απαιτήσουν χρόνο.
Οι αμυντικοί προϋπολογισμοί των ευρωπαϊκών χωρών θα πρέπει να εκτιναχθούν από το σημερινό 2% στο 3,5% του ΑΕΠ.
Από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ΗΠΑ ουσιαστικά ηγούνται των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.
us_base.webp
Ποιος θα ηγηθεί εάν φύγουν οι ΗΠΑ;

Οι ΗΠΑ όχι μόνο αναλαμβάνουν ηγετικό ρόλο, αλλά παρέχουν επίσης στρατηγικούς παράγοντες.
Θα αναλάβει η Γερμανία τον πρωταγωνιστικό ρόλο; Θα θέλει η Γαλλία τον ίδιο ρόλο;
Ποια θα είναι η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου όσον αφορά την υπεράσπιση της Ευρώπης, παρόλο που δεν είναι μέλος της ΕΕ αλλά ενεργεί στο ΝΑΤΟ; Επίγειες Πραγματικότητες & Επιλογές
Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο Trump ακολουθεί μια συναλλακτική προσέγγιση, χρησιμοποιώντας απειλές για να ωθήσει την Ευρώπη να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλεια και να δαπανήσει περισσότερα για την άμυνα.

Οι ΗΠΑ δεν φεύγουν από την Ευρώπη -  Απλώς πουλάνε προστασία

Αυτή η προσέγγιση θα ανάγκαζε επίσης τους Ευρωπαίους να αγοράσουν περισσότερο αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό. Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στην Ευρώπη.
Ο Trump θα αποσπάσει επίσης άλλες παραχωρήσεις για τους εμπορικούς δασμούς και καλές συμφωνίες για τις αμερικανικές εταιρείες. Οι Ευρωπαίοι μπορεί να μην έχουν άλλη επιλογή από το να ηρεμήσουν τον Trump αυξάνοντας τις αμυντικές δαπάνες και υπογράφοντας νέες συμβάσεις με αμερικανικές εταιρείες.
Ο Trump μπορεί στη συνέχεια να αναστείλει προσωρινά την απόσυρση των δυνάμεων.
Θα μπορούσε να εισαγάγει διμερείς συμφωνίες και παραχωρήσεις με όσους συμμορφώνονται και να εγκαταλείψει εκείνους που δεν το κάνουν.
Θα μπορούσε επίσης να έχει ρόλο διαίρει και βασίλευε προκειμένου να επιφέρει ρήγματα στην Ευρώπη και να έχει το πάνω χέρι.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, θα κάνει τα πάντα προκειμένου να εξασφαλίσει καλύτερες πωλήσεις για τις αμερικανικές εταιρείες όπλων και εξοπλισμού.
Φυσικά οποιαδήποτε αποδέσμευση από την Ευρώπη θα είναι μια αργή και ελεγχόμενη διαδικασία.
Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παρέχουν πυρηνική ομπρέλα και αποτροπή στην Ευρώπη.
Όλα αυτά με το αζημίωτο

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Chania