
Οι μετοχές ιαπωνικών και νοτιοκορεατικών κολοσσών της αυτοκινητοβιομηχανίας πέφτουν από τη στιγμή που άνοιξαν τα χρηματιστήρια στην Ασία.
Ιαπωνικοί και νοτιοκορεατικοί κολοσσοί της αυτοκινητοβιομηχανίας, από Toyota μέχρι Hyundai, βλέπουν τις τιμές των μετοχών τους στις κεφαλαιαγορές να πέφτουν αφότου άνοιξαν τα ασιατικά χρηματιστήρια, μετά την ανακοίνωση για την επιβολή επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών στα εισαγόμενα οχήματα στις ΗΠΑ — αγορά κρίσιμης σημασίας για τις κατασκευάστριες αυτές.
Περί τις 02:10 (ώρα Ελλάδας) στο χρηματιστήριο του Τόκιο, οι τίτλοι μεγάλων ονομάτων του τομέα έπεφταν όλοι ανεξαιρέτως: της Toyota (–3,72%), της Mitsubishi (–3,7%), της Nissan (–3,2%), της Honda (–2,77%).
Ο γενικός δείκτης παρουσίαζε επίσης πτωτική τάση, αν και όχι τόσο θεαματική (–0,79%).
Στη Σεούλ, οι μετοχές της Hyundai Motor (–3,15%) και της Kia Corporation (–2%) βρίσκονταν σε παρόμοια τροχιά.
Και όλα αυτά μετά την ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου Donald Trump έναν νέο τομέα δραστηριότητας στον εμπορικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει, ανακοινώνοντας επιπρόσθετη δασμολόγηση των εισαγόμενων αυτοκινήτων κατά 25%.
Οι δασμοί θα εφαρμοστούν «σε όλα τα οχήματα που δεν είναι κατασκευασμένα στις ΗΠΑ» και θα τεθούν σε ισχύ «τη 2η Απριλίου».
Η Ιαπωνία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη.
Την περασμένη χρονιά, η αυτοκινητοβιομηχανία εισέφερε το 28% των αγαθών ιαπωνικής προέλευσης που εξήχθησαν στις ΗΠΑ, ή αλλιώς κάπου 40 δισεκ. δολάρια.
Και η αυτοκινητοβιομηχανία είναι πυλώνας της ιαπωνικής οικονομίας, το 10% του εργατικού δυναμικού της απασχολείται σε αυτή.
Για τον ιαπωνικό γίγαντα Toyota, υπ’ αριθμόν 1 σε παγκόσμια κλίμακα, μπροστά από τη μεγάλη αντίπαλό του, τη γερμανική Volkswagen, οι ΗΠΑ είναι απόλυτα κρίσιμη αγορά.
Οι ιαπωνικοί κατασκευαστές εξάλλου έχουν μεγάλη παρουσία στο Μεξικό, στο πλαίσιο των αλληλένδετων αλυσίδων παραγωγής του κλάδου.
Κάθε χρόνο, οι ιαπωνικές κατασκευάστριες εξάγουν κάπου 1,37 εκατ. οχήματα στις ΗΠΑ, αν και απέχουν πολύ από την κορύφωση τους σε 3,43 εκατ. μονάδες το 1986, θύμισε την περασμένη εβδομάδα ο Masanori Katayama πρόεδρος του JAMA, του συνδέσμου αυτοκινητοβιομηχανιών της Ιαπωνίας.
Θα ακολουθούσαν υποχρεωτικά «προσαρμογές» της παραγωγής σε περίπτωση επιβολής δασμών, προειδοποίησε ο κ. Katayama.
Η Toyota ανακοίνωσε πρόσφατα πως από τον Απρίλιο θα αρχίσει η παραγωγή στο 11ο κατά σειρά εργοστάσιό της στις ΗΠΑ.
Μολαταύτα, από τα 2,33 εκατ. οχήματά της που ταξινομήθηκαν στις ΗΠΑ πέρυσι, μόνο τα 1,27 εκατ. παρήχθησαν εκεί.
Η Toyota έχει εξάλλου ένα εργοστάσιο στον Καναδά (υβριδικά) και ακόμα δύο στο Μεξικό, με την παραγωγή τους να προορίζεται κυρίως για την αμερικανική αγορά, που σημαίνει πως οι δασμολογικοί φραγμοί θα τα πλήξουν σκληρά.
Καθώς αν οι επιπρόσθετοι δασμοί στα προϊόντα που εισάγονται από τον Καναδά και το Μεξικό —έχουν ανασταλεί προς το παρόν— εφαρμοστούν ξανά, τα οχήματά της που εισάγονται από αυτές τις δύο χώρες στις ΗΠΑ θα επιβαρύνονται με δασμούς 50%.
Τα αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν το 27% των νοτιοκορεατικών εξαγωγών στις ΗΠΑ. Από τα 2,78 εκατ. οχήματα που εξήχθησαν πέρυσι από τη Νότια Κορέα, περίπου τα 1,43 εκατ. είχαν προορισμό την αμερικανική αγορά και αξία κάπου 35 δισεκ. δολαρίων.
Για να κατευνάσει την κυβέρνηση Trump και να αμβλύνει όσο είναι δυνατό τον αντίκτυπο των δασμών, η Hyundai ανήγγειλε τη Δευτέρα πως έχει σκοπό να επενδύσει 21 δισεκ. δολάρια στις ΗΠΑ τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
To παράδοξο: τα οχήματα που συναρμολογούνται στο Μεξικό ή στον Καναδά θα δασμολογούνται επιπλέον αλλά όχι για τα τμήματά τους που είναι κατασκευασμένα στις ΗΠΑ
«Τα μισά από τα οχήματα που πωλούνται στις ΗΠΑ κατασκευάζονται στο εξωτερικό.
Και από αυτά που συναρμολογούνται εδώ, τα μισά αποτελούνται από τμήματα προερχόμενα από το εξωτερικό, που σημαίνει πως λιγότερο από το μισό των οχημάτων που πωλούνται σε αυτή τη χώρα είναι αμερικανικής κατασκευής», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Trump για εμπορικά ζητήματα Peter Navarro.
Αξιοπερίεργο της νέας πολιτικής είναι πως τα οχήματα που συναρμολογούνται στο Μεξικό ή στον Καναδά θα δασμολογούνται επιπλέον αλλά όχι για τα τμήματά τους που είναι κατασκευασμένα στις ΗΠΑ.
Η Ουάσιγκτον δεν το κρύβει — οι δασμοί αυτοί έχουν στο στόχαστρο κατά κύριο λόγο «φίλους».
Ο κ. Navarro κατηγορεί τη Γερμανία και την Ιαπωνία πως θέλουν να «αποδυναμώσουν» την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία και να «κρατήσουν» αυτές την παραγωγή υψηλής «προστιθέμενης αξίας».
Πάντα σύμφωνα με τον κ. Navarro, μόλις το 19% των κινητήρων που πωλούνται στις ΗΠΑ κατασκευάζονται στη χώρα.
Πρόκειται για νέο βαρύ πλήγμα για την αυτοκινητοβιομηχανία, που κλυδωνιζόταν ήδη έπειτα από προηγούμενες αναγγελίες για επιπλέον δασμούς.
Στις αρχές Φεβρουαρίου, η επιβολή επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών 25% στα καναδικά και στα μεξικανικά προϊόντα που εισάγονται από τη χώρα προκάλεσε ρίγη στον κλάδο, καθώς η αλυσίδα παραγωγής των μεγαλύτερων αυτοκινητοβιομηχανιών παρουσιάζει μεγάλο βαθμό ολοκλήρωσης καθώς και κατανομής της εργασίας σε αυτές τις τρεις χώρες, που έχουν άλλωστε υπογράψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.
Η αναβολή τους ως τη 2η Απριλίου έδωσε μια ανάσα στη βιομηχανία, προτού ανακοινωθούν οι δασμοί στον χάλυβα και στο αλουμίνιο, σε εφαρμογή από τα μέσα Μαρτίου, που ανέβασαν ξανά την ένταση.
Περίπου ο μισός χάλυβας και το μισό αλουμίνιο που καταναλώνεται από τις αμερικανικές βιομηχανίες εισάγονται.
Αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν εξάλλου εργοστάσια στο εξωτερικό που τροφοδοτούν την αμερικανική αγορά, ιδίως στον Καναδά και στο Μεξικό. Η Ford, για παράδειγμα, εισάγει το 20% των αυτοκινήτων που πουλάει στη χώρα.
Η General Motors εισάγει κάπου 750.000 μονάδες τον χρόνο, κυρίως από τις δυο γειτονικές χώρες.
Μέγας σύμμαχος και σύμβουλος του Donald Trump, ο Elon Musk, προειδοποίησε από τη δική του πλευρά ότι οι δασμοί θα έχουν «όχι αμελητέο» αντίκτυπο στο κόστος παραγωγής, ιδίως λόγω των ανταλλακτικών.
Οι νέες ανακοινώσεις εγγράφονται στην εκτενή χρήση των τελωνειακών δασμών από τον αμερικανό πρόεδρο Trump.
Το επόμενο βήμα, για πολλούς το πιο σημαντικό, αναμένεται την ερχόμενη Τετάρτη 2η Απριλίου.
Εκείνη την ημέρα —την «ημέρα της απελευθέρωσης», κατ’ αυτόν—, ο αμερικανός αντιπρόεδρος έχει αναγγείλει πως θα τεθούν σε εφαρμογή οι «ανταποδοτικοί» δασμοί, που θα αφορούν το σύνολο των προϊόντων τα οποία εισάγονται στις ΗΠΑ.
Με άλλα λόγια η κυβέρνησή του θα δασμολογεί είδη που εισάγονται στη χώρα με βάση το επίπεδο των δασμών —ή/και των φόρων— με τους οποίους επιβαρύνονται αμερικανικά προϊόντα που εξάγονται σε αυτές.
Αν και αρχικά μαινόταν πως δεν θα υπάρχουν «ούτε εξαιρέσεις, ούτε απαλλαγές», ο Donald Trump διαβεβαίωσε χθες πως οι νέοι δασμοί θα είναι «πολύ επιεικείς».
Ανέφερε εξάλλου πως είναι διατεθειμένος να κάνει κάποιες παραχωρήσεις ως προς τους δασμούς στην Κίνα αν το Πεκίνο δεχτεί το κλείσιμο συμφωνίας για την εξαγορά της πλατφόρμας TikTok, που απειλείται με κλείσιμο στις ΗΠΑ αν δεν εκποιηθεί σε αμερικανική εταιρεία από την κινεζική μητρική του, την ByteDance.
Ο Trump απείλησε τον Καναδά και την ΕΕ με επιπλέον δασμούς, αν συνεργαστούν για "να βλάψουν οικονομικά τις ΗΠΑ"
Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump απείλησε την Πέμπτη 27/3 να επιβάλει επιπλέον δασμούς στην ΕΕ και τον Καναδά, αν συνεργαστούν για "να βλάψουν οικονομικά τις ΗΠΑ".
"Αν η ΕΕ συνεργαστεί με τον Καναδά προκειμένου να βλάψουν οικονομικά τις ΗΠΑ, μεγάλης κλίμακας Δασμοί, πολύ μεγαλύτεροι από αυτούς που προβλέπονται τώρα, θα επιβληθούν και στις δύο με στόχο να προστατευθεί ο καλύτερος φίλος που είχε ποτέ κάθε μία από αυτές τις δύο χώρες", τόνισε ο Ρεπουμπλικάνος σε ανάρτησή του στο Truth Social.
Ishiba (Πρωθυπουργός Ιαπωνίας): Η Ιαπωνία προβλέπει «μεγάλο αντίκτυπο» στην παγκόσμια οικονομία και θα ανταποδώσει
Η Ιαπωνία έχει σκοπό να υιοθετήσει «προσήκοντα μέτρα» ανταπόδοσης των επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών στα ιαπωνικά οχήματα την επιβολή των οποίων ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση και θα εξετάσει «όλες τις επιλογές», προειδοποίησε σήμερα ο ιάπωνας πρωθυπουργός Shigeru Ishiba.
«Πρέπει να σκεφτούμε για τα προσήκοντα μέτρα μετά την ανακοίνωση αυτή.
Φυσικά, θα εξετάσουμε όλες τις επιλογές», τόνισε ο κ. Ishiba απευθυνόμενος στα μέλη του ιαπωνικού κοινοβουλίου.
Η αυτοκινητοβιομηχανία παράγει χονδρικά το ένα τρίτο των αγαθών ιαπωνικής προέλευσης τα οποία εξάγονται στις ΗΠΑ.
Οι μετοχές ιαπωνικών και νοτιοκορεατικών κολοσσών της αυτοκινητοβιομηχανίας πέφτουν από τη στιγμή που άνοιξαν τα χρηματιστήρια στην Ασία.
Η ιαπωνική κυβέρνηση προειδοποίησε σήμερα εναντίον του «μεγάλου αντίκτυπου» που θα έχει η επίθεση του αμερικανού προέδρου Donald Trump, με την επιβολή επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών, στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, όπως και στην παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της.
«Θεωρούμε ότι αυτά τα μέτρα (...) και άλλοι γενικότεροι περιορισμοί στο εμπόριο που επιβάλλονται από την αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ, καθώς και στην παγκόσμια οικονομία και στο πολυμερές εμπορικό σύστημα», τόνισε στους εκπροσώπους του Τύπου ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Yoshimasa Hayashi.
Οι επιπρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί 25% στα ιαπωνικά εισαγόμενα αυτοκίνητα που αναγγέλθηκαν από την Ουάσιγκτον είναι εξέλιξη «εξαιρετικά λυπηρή», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λίγο νωρίτερα κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών.
«Είναι εξαιρετικά λυπηρό το ότι η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτά τα δασμολογικά μέτρα (...) που συμπεριλαμβάνουν την Ιαπωνία», επέμεινε.
Carney (Πρωθυπουργός Καναδά): Οι δασμοί των ΗΠΑ του Trump στα αυτοκίνητα «επίθεση» στον Καναδά
Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump να προχωρήσει στην επιβολή τελωνειακών δασμών 25% στα εισαγόμενα οχήματα είναι «απευθείας επίθεση» εναντίον των καναδών εργαζομένων, δήλωσε χθες Τετάρτη ο καναδός πρωθυπουργός Mark Carney.
Ο Carney κατήγγειλε «απευθείας επίθεση εναντίον των εργαζομένων» στον Καναδά, διατρανώνοντας ότι «θα αμυνθούμε, θα υπερασπιστούμε τις βιομηχανίες μας, θα υπερασπιστούμε τη χώρα μας».
«Οι τελωνειακοί δασμοί σε βάρος της αυτοκινητοβιομηχανίας μας είναι απευθείας επίθεση εναντίον των εργαζομένων» στον Καναδά, είπε ο νέος ηγέτης των Φιλελεύθερων και πρωθυπουργός απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, κατηγορώντας τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Trump ότι «προδίδει» τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που έχουν συνάψει οι δυο χώρες και το Μεξικό.
EE: οι Βρυξέλλες «θα συνεχίσουν να αναζητούν λύσεις μέσω διαπραγματεύσεων» με την Ουάσιγκτον.
Από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen τόνισε μέσω X πως «λυπάται βαθιά» για την απόφαση, προσθέτοντας πως οι Βρυξέλλες «θα συνεχίσουν να αναζητούν λύσεις μέσω διαπραγματεύσεων» με την Ουάσιγκτον.
Αργά το βράδυ (σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας), ο αμερικανός πρόεδρος Trump κλιμάκωσε ακόμα περισσότερο τη ρητορική του, διαμηνύοντας μέσω Truth Social πως αν η Ευρωπαϊκή Ένωση ενώσουν τις δυνάμεις τους για να «κάνουν οικονομική ζημιά» στις ΗΠΑ, θα προχωρήσει στην επιβολή «δασμών μεγάλης κλίμακας, πολύ μεγαλύτεροι από ό,τι σχεδιάζεται επί του παρόντος, για να προστατευτεί ο καλύτερος φίλος που είχαν ποτέ αυτές οι χώρες (σ.σ.: sic)».
Σε επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία, ο βραζιλιάνος πρόεδρος Lula τόνισε σήμερα πως h Βραζιλία δεν γίνεται «να μην κάνει τίποτα»
Ο βραζιλιάνος πρόεδρος Luis Ignasio Lula da Silva δήλωσε την Πέμπτη 27/3 πως η χώρα του «δεν μπορεί να μην κάνει τίποτα» μπροστά στην επίθεση που έχει εξαπολύσει επιβάλλοντας δασμούς ο αμερικανός ομόλογός του Donald Trump, επεκτείνοντας τη χθες Τετάρτη στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.
«Δεν μπορούμε να μην κάνουμε τίποτα» σαν «αυτοί να είναι οι μόνοι που έχουν δίκιο και διαθέτουν τη δυνατότητα να δασμολογούν τα προϊόντα των άλλων», δήλωσε ο Λούλα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο επίσημης επίσκεψής του στο Τόκιο.
Στην Μπραζίλια «θα υιοθετήσουμε την προσέγγιση που κατά την άποψή μας θα είναι επωφελής για τη Βραζιλία», πρόσθεσε.
Γαλλία, Βρετανία και Κίνα υπογραμμίζουν ότι ο εμπορικός πόλεμος δεν ωφελεί κανέναν
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Eric Lombard εκτίμησε σήμερα Πέμπτη 27/3 ότι οι δασμοί 25% που επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump στα εισαγόμενα στις ΗΠΑ αυτοκίνητα είναι «ένα πολύ κακό νέο», εκτιμώντας ότι τώρα η μόνη λύση είναι να αυξήσει και η ΕΕ τους δασμούς της.
«Η επιθετικότητα αυξάνεται», σχολίασε ο Lobard μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.
«Η μόνη λύση για την ΕΕ θα είναι να αυξήσει με τη σειρά της τους δασμούς για τα αμερικανικά προϊόντα», πρόσθεσε.
Εξάλλου ο Γάλλος υπουργός εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσει να συνομιλήσει σύντομα με τους Αμερικανούς ομολόγους του για τη μείωση των δασμών αυτών, υπογραμμίζοντας ότι ένας εμπορικός πόλεμος δεν θα οδηγήσει «πουθενά».
Δεν θέλει κλιμάκωση η Βρετανία
Από την πλευρά της η Βρετανίδα υπουργός Οικονομικών Rachel Reeves δήλωσε ότι το Λονδίνο δεν επιδιώκει να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι εργάζεται εντατικά με την Ουάσινγκτον ώστε να πετύχει μια εξαίρεση από τους δασμούς.
«Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση που να θέλουμε να κάνουμε οτιδήποτε για να κλιμακώσουμε αυτούς τους εμπορικούς πολέμους», επεσήμανε η Reeves μιλώντας στο Sky News όταν ρωτήθηκε αν η Βρετανία θα επιβάλει ανταποδοτικούς δασμούς στις ΗΠΑ.
«Οι εμπορικοί πόλεμοι δεν είναι καλοί για κανέναν», τόνισε.
Σύμφωνα με τη Reeves, η αύξηση των δασμών θα είναι κακή για τη Βρετανία, «αλλά θα είναι κακή και για τις ΗΠΑ και γι’ αυτό θα εργαστούμε εντατικά τις επόμενες λίγες ημέρες για να προσπαθήσουμε να πετύχουμε μια καλή συμφωνία για τη Βρετανία».
«Αναγνωρίζω πόσο σημαντικό είναι αυτό», σημείωσε μιλώντας στο BBC.
Εξάλλου και η Κίνα εκτίμησε ότι ένας εμπορικός πόλεμος «δεν έχει νικητή».
«Δεν υπάρχει νικητής σε έναν εμπορικό πόλεμο και σε έναν πόλεμο δασμών. Η ανάπτυξη και η ευημερία κάθε χώρας δεν πρέπει να επιτυγχάνονται μέσω της επιβολής δασμών», εκτίμησε ο Guo Zhiaqun εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείο Εξωτερικών.
www.bankingnews.gr
Περί τις 02:10 (ώρα Ελλάδας) στο χρηματιστήριο του Τόκιο, οι τίτλοι μεγάλων ονομάτων του τομέα έπεφταν όλοι ανεξαιρέτως: της Toyota (–3,72%), της Mitsubishi (–3,7%), της Nissan (–3,2%), της Honda (–2,77%).
Ο γενικός δείκτης παρουσίαζε επίσης πτωτική τάση, αν και όχι τόσο θεαματική (–0,79%).
Στη Σεούλ, οι μετοχές της Hyundai Motor (–3,15%) και της Kia Corporation (–2%) βρίσκονταν σε παρόμοια τροχιά.
Και όλα αυτά μετά την ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου Donald Trump έναν νέο τομέα δραστηριότητας στον εμπορικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει, ανακοινώνοντας επιπρόσθετη δασμολόγηση των εισαγόμενων αυτοκινήτων κατά 25%.
Οι δασμοί θα εφαρμοστούν «σε όλα τα οχήματα που δεν είναι κατασκευασμένα στις ΗΠΑ» και θα τεθούν σε ισχύ «τη 2η Απριλίου».
Η Ιαπωνία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη.
Την περασμένη χρονιά, η αυτοκινητοβιομηχανία εισέφερε το 28% των αγαθών ιαπωνικής προέλευσης που εξήχθησαν στις ΗΠΑ, ή αλλιώς κάπου 40 δισεκ. δολάρια.
Και η αυτοκινητοβιομηχανία είναι πυλώνας της ιαπωνικής οικονομίας, το 10% του εργατικού δυναμικού της απασχολείται σε αυτή.
Για τον ιαπωνικό γίγαντα Toyota, υπ’ αριθμόν 1 σε παγκόσμια κλίμακα, μπροστά από τη μεγάλη αντίπαλό του, τη γερμανική Volkswagen, οι ΗΠΑ είναι απόλυτα κρίσιμη αγορά.
Οι ιαπωνικοί κατασκευαστές εξάλλου έχουν μεγάλη παρουσία στο Μεξικό, στο πλαίσιο των αλληλένδετων αλυσίδων παραγωγής του κλάδου.
Κάθε χρόνο, οι ιαπωνικές κατασκευάστριες εξάγουν κάπου 1,37 εκατ. οχήματα στις ΗΠΑ, αν και απέχουν πολύ από την κορύφωση τους σε 3,43 εκατ. μονάδες το 1986, θύμισε την περασμένη εβδομάδα ο Masanori Katayama πρόεδρος του JAMA, του συνδέσμου αυτοκινητοβιομηχανιών της Ιαπωνίας.
Θα ακολουθούσαν υποχρεωτικά «προσαρμογές» της παραγωγής σε περίπτωση επιβολής δασμών, προειδοποίησε ο κ. Katayama.
Η Toyota ανακοίνωσε πρόσφατα πως από τον Απρίλιο θα αρχίσει η παραγωγή στο 11ο κατά σειρά εργοστάσιό της στις ΗΠΑ.
Μολαταύτα, από τα 2,33 εκατ. οχήματά της που ταξινομήθηκαν στις ΗΠΑ πέρυσι, μόνο τα 1,27 εκατ. παρήχθησαν εκεί.
Η Toyota έχει εξάλλου ένα εργοστάσιο στον Καναδά (υβριδικά) και ακόμα δύο στο Μεξικό, με την παραγωγή τους να προορίζεται κυρίως για την αμερικανική αγορά, που σημαίνει πως οι δασμολογικοί φραγμοί θα τα πλήξουν σκληρά.
Καθώς αν οι επιπρόσθετοι δασμοί στα προϊόντα που εισάγονται από τον Καναδά και το Μεξικό —έχουν ανασταλεί προς το παρόν— εφαρμοστούν ξανά, τα οχήματά της που εισάγονται από αυτές τις δύο χώρες στις ΗΠΑ θα επιβαρύνονται με δασμούς 50%.
Τα αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν το 27% των νοτιοκορεατικών εξαγωγών στις ΗΠΑ. Από τα 2,78 εκατ. οχήματα που εξήχθησαν πέρυσι από τη Νότια Κορέα, περίπου τα 1,43 εκατ. είχαν προορισμό την αμερικανική αγορά και αξία κάπου 35 δισεκ. δολαρίων.
Για να κατευνάσει την κυβέρνηση Trump και να αμβλύνει όσο είναι δυνατό τον αντίκτυπο των δασμών, η Hyundai ανήγγειλε τη Δευτέρα πως έχει σκοπό να επενδύσει 21 δισεκ. δολάρια στις ΗΠΑ τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
To παράδοξο: τα οχήματα που συναρμολογούνται στο Μεξικό ή στον Καναδά θα δασμολογούνται επιπλέον αλλά όχι για τα τμήματά τους που είναι κατασκευασμένα στις ΗΠΑ
«Τα μισά από τα οχήματα που πωλούνται στις ΗΠΑ κατασκευάζονται στο εξωτερικό.
Και από αυτά που συναρμολογούνται εδώ, τα μισά αποτελούνται από τμήματα προερχόμενα από το εξωτερικό, που σημαίνει πως λιγότερο από το μισό των οχημάτων που πωλούνται σε αυτή τη χώρα είναι αμερικανικής κατασκευής», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Trump για εμπορικά ζητήματα Peter Navarro.
Αξιοπερίεργο της νέας πολιτικής είναι πως τα οχήματα που συναρμολογούνται στο Μεξικό ή στον Καναδά θα δασμολογούνται επιπλέον αλλά όχι για τα τμήματά τους που είναι κατασκευασμένα στις ΗΠΑ.
Η Ουάσιγκτον δεν το κρύβει — οι δασμοί αυτοί έχουν στο στόχαστρο κατά κύριο λόγο «φίλους».
Ο κ. Navarro κατηγορεί τη Γερμανία και την Ιαπωνία πως θέλουν να «αποδυναμώσουν» την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία και να «κρατήσουν» αυτές την παραγωγή υψηλής «προστιθέμενης αξίας».
Πάντα σύμφωνα με τον κ. Navarro, μόλις το 19% των κινητήρων που πωλούνται στις ΗΠΑ κατασκευάζονται στη χώρα.
Πρόκειται για νέο βαρύ πλήγμα για την αυτοκινητοβιομηχανία, που κλυδωνιζόταν ήδη έπειτα από προηγούμενες αναγγελίες για επιπλέον δασμούς.
Στις αρχές Φεβρουαρίου, η επιβολή επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών 25% στα καναδικά και στα μεξικανικά προϊόντα που εισάγονται από τη χώρα προκάλεσε ρίγη στον κλάδο, καθώς η αλυσίδα παραγωγής των μεγαλύτερων αυτοκινητοβιομηχανιών παρουσιάζει μεγάλο βαθμό ολοκλήρωσης καθώς και κατανομής της εργασίας σε αυτές τις τρεις χώρες, που έχουν άλλωστε υπογράψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.
Η αναβολή τους ως τη 2η Απριλίου έδωσε μια ανάσα στη βιομηχανία, προτού ανακοινωθούν οι δασμοί στον χάλυβα και στο αλουμίνιο, σε εφαρμογή από τα μέσα Μαρτίου, που ανέβασαν ξανά την ένταση.
Περίπου ο μισός χάλυβας και το μισό αλουμίνιο που καταναλώνεται από τις αμερικανικές βιομηχανίες εισάγονται.
Αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν εξάλλου εργοστάσια στο εξωτερικό που τροφοδοτούν την αμερικανική αγορά, ιδίως στον Καναδά και στο Μεξικό. Η Ford, για παράδειγμα, εισάγει το 20% των αυτοκινήτων που πουλάει στη χώρα.
Η General Motors εισάγει κάπου 750.000 μονάδες τον χρόνο, κυρίως από τις δυο γειτονικές χώρες.
Μέγας σύμμαχος και σύμβουλος του Donald Trump, ο Elon Musk, προειδοποίησε από τη δική του πλευρά ότι οι δασμοί θα έχουν «όχι αμελητέο» αντίκτυπο στο κόστος παραγωγής, ιδίως λόγω των ανταλλακτικών.
Οι νέες ανακοινώσεις εγγράφονται στην εκτενή χρήση των τελωνειακών δασμών από τον αμερικανό πρόεδρο Trump.
Το επόμενο βήμα, για πολλούς το πιο σημαντικό, αναμένεται την ερχόμενη Τετάρτη 2η Απριλίου.
Εκείνη την ημέρα —την «ημέρα της απελευθέρωσης», κατ’ αυτόν—, ο αμερικανός αντιπρόεδρος έχει αναγγείλει πως θα τεθούν σε εφαρμογή οι «ανταποδοτικοί» δασμοί, που θα αφορούν το σύνολο των προϊόντων τα οποία εισάγονται στις ΗΠΑ.
Με άλλα λόγια η κυβέρνησή του θα δασμολογεί είδη που εισάγονται στη χώρα με βάση το επίπεδο των δασμών —ή/και των φόρων— με τους οποίους επιβαρύνονται αμερικανικά προϊόντα που εξάγονται σε αυτές.
Αν και αρχικά μαινόταν πως δεν θα υπάρχουν «ούτε εξαιρέσεις, ούτε απαλλαγές», ο Donald Trump διαβεβαίωσε χθες πως οι νέοι δασμοί θα είναι «πολύ επιεικείς».
Ανέφερε εξάλλου πως είναι διατεθειμένος να κάνει κάποιες παραχωρήσεις ως προς τους δασμούς στην Κίνα αν το Πεκίνο δεχτεί το κλείσιμο συμφωνίας για την εξαγορά της πλατφόρμας TikTok, που απειλείται με κλείσιμο στις ΗΠΑ αν δεν εκποιηθεί σε αμερικανική εταιρεία από την κινεζική μητρική του, την ByteDance.
Ο Trump απείλησε τον Καναδά και την ΕΕ με επιπλέον δασμούς, αν συνεργαστούν για "να βλάψουν οικονομικά τις ΗΠΑ"
Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump απείλησε την Πέμπτη 27/3 να επιβάλει επιπλέον δασμούς στην ΕΕ και τον Καναδά, αν συνεργαστούν για "να βλάψουν οικονομικά τις ΗΠΑ".
"Αν η ΕΕ συνεργαστεί με τον Καναδά προκειμένου να βλάψουν οικονομικά τις ΗΠΑ, μεγάλης κλίμακας Δασμοί, πολύ μεγαλύτεροι από αυτούς που προβλέπονται τώρα, θα επιβληθούν και στις δύο με στόχο να προστατευθεί ο καλύτερος φίλος που είχε ποτέ κάθε μία από αυτές τις δύο χώρες", τόνισε ο Ρεπουμπλικάνος σε ανάρτησή του στο Truth Social.
Ishiba (Πρωθυπουργός Ιαπωνίας): Η Ιαπωνία προβλέπει «μεγάλο αντίκτυπο» στην παγκόσμια οικονομία και θα ανταποδώσει
Η Ιαπωνία έχει σκοπό να υιοθετήσει «προσήκοντα μέτρα» ανταπόδοσης των επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών στα ιαπωνικά οχήματα την επιβολή των οποίων ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση και θα εξετάσει «όλες τις επιλογές», προειδοποίησε σήμερα ο ιάπωνας πρωθυπουργός Shigeru Ishiba.
«Πρέπει να σκεφτούμε για τα προσήκοντα μέτρα μετά την ανακοίνωση αυτή.
Φυσικά, θα εξετάσουμε όλες τις επιλογές», τόνισε ο κ. Ishiba απευθυνόμενος στα μέλη του ιαπωνικού κοινοβουλίου.
Η αυτοκινητοβιομηχανία παράγει χονδρικά το ένα τρίτο των αγαθών ιαπωνικής προέλευσης τα οποία εξάγονται στις ΗΠΑ.
Οι μετοχές ιαπωνικών και νοτιοκορεατικών κολοσσών της αυτοκινητοβιομηχανίας πέφτουν από τη στιγμή που άνοιξαν τα χρηματιστήρια στην Ασία.
Η ιαπωνική κυβέρνηση προειδοποίησε σήμερα εναντίον του «μεγάλου αντίκτυπου» που θα έχει η επίθεση του αμερικανού προέδρου Donald Trump, με την επιβολή επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών, στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, όπως και στην παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της.
«Θεωρούμε ότι αυτά τα μέτρα (...) και άλλοι γενικότεροι περιορισμοί στο εμπόριο που επιβάλλονται από την αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ, καθώς και στην παγκόσμια οικονομία και στο πολυμερές εμπορικό σύστημα», τόνισε στους εκπροσώπους του Τύπου ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Yoshimasa Hayashi.
Οι επιπρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί 25% στα ιαπωνικά εισαγόμενα αυτοκίνητα που αναγγέλθηκαν από την Ουάσιγκτον είναι εξέλιξη «εξαιρετικά λυπηρή», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λίγο νωρίτερα κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών.
«Είναι εξαιρετικά λυπηρό το ότι η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτά τα δασμολογικά μέτρα (...) που συμπεριλαμβάνουν την Ιαπωνία», επέμεινε.
Carney (Πρωθυπουργός Καναδά): Οι δασμοί των ΗΠΑ του Trump στα αυτοκίνητα «επίθεση» στον Καναδά
Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump να προχωρήσει στην επιβολή τελωνειακών δασμών 25% στα εισαγόμενα οχήματα είναι «απευθείας επίθεση» εναντίον των καναδών εργαζομένων, δήλωσε χθες Τετάρτη ο καναδός πρωθυπουργός Mark Carney.
Ο Carney κατήγγειλε «απευθείας επίθεση εναντίον των εργαζομένων» στον Καναδά, διατρανώνοντας ότι «θα αμυνθούμε, θα υπερασπιστούμε τις βιομηχανίες μας, θα υπερασπιστούμε τη χώρα μας».
«Οι τελωνειακοί δασμοί σε βάρος της αυτοκινητοβιομηχανίας μας είναι απευθείας επίθεση εναντίον των εργαζομένων» στον Καναδά, είπε ο νέος ηγέτης των Φιλελεύθερων και πρωθυπουργός απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, κατηγορώντας τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Trump ότι «προδίδει» τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που έχουν συνάψει οι δυο χώρες και το Μεξικό.
EE: οι Βρυξέλλες «θα συνεχίσουν να αναζητούν λύσεις μέσω διαπραγματεύσεων» με την Ουάσιγκτον.
Από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen τόνισε μέσω X πως «λυπάται βαθιά» για την απόφαση, προσθέτοντας πως οι Βρυξέλλες «θα συνεχίσουν να αναζητούν λύσεις μέσω διαπραγματεύσεων» με την Ουάσιγκτον.
Αργά το βράδυ (σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας), ο αμερικανός πρόεδρος Trump κλιμάκωσε ακόμα περισσότερο τη ρητορική του, διαμηνύοντας μέσω Truth Social πως αν η Ευρωπαϊκή Ένωση ενώσουν τις δυνάμεις τους για να «κάνουν οικονομική ζημιά» στις ΗΠΑ, θα προχωρήσει στην επιβολή «δασμών μεγάλης κλίμακας, πολύ μεγαλύτεροι από ό,τι σχεδιάζεται επί του παρόντος, για να προστατευτεί ο καλύτερος φίλος που είχαν ποτέ αυτές οι χώρες (σ.σ.: sic)».
Σε επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία, ο βραζιλιάνος πρόεδρος Lula τόνισε σήμερα πως h Βραζιλία δεν γίνεται «να μην κάνει τίποτα»
Ο βραζιλιάνος πρόεδρος Luis Ignasio Lula da Silva δήλωσε την Πέμπτη 27/3 πως η χώρα του «δεν μπορεί να μην κάνει τίποτα» μπροστά στην επίθεση που έχει εξαπολύσει επιβάλλοντας δασμούς ο αμερικανός ομόλογός του Donald Trump, επεκτείνοντας τη χθες Τετάρτη στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.
«Δεν μπορούμε να μην κάνουμε τίποτα» σαν «αυτοί να είναι οι μόνοι που έχουν δίκιο και διαθέτουν τη δυνατότητα να δασμολογούν τα προϊόντα των άλλων», δήλωσε ο Λούλα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο επίσημης επίσκεψής του στο Τόκιο.
Στην Μπραζίλια «θα υιοθετήσουμε την προσέγγιση που κατά την άποψή μας θα είναι επωφελής για τη Βραζιλία», πρόσθεσε.
Γαλλία, Βρετανία και Κίνα υπογραμμίζουν ότι ο εμπορικός πόλεμος δεν ωφελεί κανέναν
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Eric Lombard εκτίμησε σήμερα Πέμπτη 27/3 ότι οι δασμοί 25% που επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump στα εισαγόμενα στις ΗΠΑ αυτοκίνητα είναι «ένα πολύ κακό νέο», εκτιμώντας ότι τώρα η μόνη λύση είναι να αυξήσει και η ΕΕ τους δασμούς της.
«Η επιθετικότητα αυξάνεται», σχολίασε ο Lobard μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.
«Η μόνη λύση για την ΕΕ θα είναι να αυξήσει με τη σειρά της τους δασμούς για τα αμερικανικά προϊόντα», πρόσθεσε.
Εξάλλου ο Γάλλος υπουργός εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσει να συνομιλήσει σύντομα με τους Αμερικανούς ομολόγους του για τη μείωση των δασμών αυτών, υπογραμμίζοντας ότι ένας εμπορικός πόλεμος δεν θα οδηγήσει «πουθενά».
Δεν θέλει κλιμάκωση η Βρετανία
Από την πλευρά της η Βρετανίδα υπουργός Οικονομικών Rachel Reeves δήλωσε ότι το Λονδίνο δεν επιδιώκει να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι εργάζεται εντατικά με την Ουάσινγκτον ώστε να πετύχει μια εξαίρεση από τους δασμούς.
«Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση που να θέλουμε να κάνουμε οτιδήποτε για να κλιμακώσουμε αυτούς τους εμπορικούς πολέμους», επεσήμανε η Reeves μιλώντας στο Sky News όταν ρωτήθηκε αν η Βρετανία θα επιβάλει ανταποδοτικούς δασμούς στις ΗΠΑ.
«Οι εμπορικοί πόλεμοι δεν είναι καλοί για κανέναν», τόνισε.
Σύμφωνα με τη Reeves, η αύξηση των δασμών θα είναι κακή για τη Βρετανία, «αλλά θα είναι κακή και για τις ΗΠΑ και γι’ αυτό θα εργαστούμε εντατικά τις επόμενες λίγες ημέρες για να προσπαθήσουμε να πετύχουμε μια καλή συμφωνία για τη Βρετανία».
«Αναγνωρίζω πόσο σημαντικό είναι αυτό», σημείωσε μιλώντας στο BBC.
Εξάλλου και η Κίνα εκτίμησε ότι ένας εμπορικός πόλεμος «δεν έχει νικητή».
«Δεν υπάρχει νικητής σε έναν εμπορικό πόλεμο και σε έναν πόλεμο δασμών. Η ανάπτυξη και η ευημερία κάθε χώρας δεν πρέπει να επιτυγχάνονται μέσω της επιβολής δασμών», εκτίμησε ο Guo Zhiaqun εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείο Εξωτερικών.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών