Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα βρώμικα παιχνίδια του ΟΠΕΚ στο πετρέλαιο – Κάνουν το χατίρι του Trump, η έμμεση ζημιά από τους δασμούς

Τα βρώμικα παιχνίδια του ΟΠΕΚ στο πετρέλαιο – Κάνουν το χατίρι του Trump, η έμμεση ζημιά από τους δασμούς
Όλη η «δασμολογική αποκάλυψη» του Αμερικανού προέδρου θα μπορούσε να πλήξει έμμεσα όλο τον κόσμο, και μάλιστα πολύ σοβαρά
Όλος ο κόσμος παρακολουθεί τις ενέργειες του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος αναγκάζει τις αγορές, το δολάριο και το πετρέλαιο είτε να πέφτουν καταστροφικά είτε να ανεβαίνουν με χαρά για την τρίμηνη αναβολή των δασμών.
Και μπορεί ορισμένες χώρες να μην επηρεάζονται άμεσα από τους δασμούς, ωστόσο, όλη αυτή η «δασμολογική αποκάλυψη» θα μπορούσε να πλήξει έμμεσα όλο τον κόσμο, και μάλιστα πολύ σοβαρά.
Η αναταραχή στο εμπόριο ασκεί σημαντική πίεση στις τιμές του πετρελαίου.
Οι παγκόσμιες τιμές του μαύρου χρυσού υποχώρησαν στα χαμηλά τεσσάρων ετών αυτή την εβδομάδα: το Brent υποχώρησε στα 62,5 δολάρια και το Urals υποχώρησε σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, στα 50 δολάρια το βαρέλι.
Τέτοιες τιμές είναι επικίνδυνες και προκαλούν απώλειες για κάθε πετρελαιοπαραγωγό χώρα.
Μεταξύ άλλων, δημιουργούν προβλήματα στον ρωσικό προϋπολογισμό, ο οποίος σχεδιάστηκε με βάση τα 70 δολάρια ανά βαρέλι Urals.

Η πορεία του πετρελαίου

Αφού ο Trump καθυστέρησε σημαντικούς δασμούς σε 75 χώρες για 90 ημέρες, οι τιμές του πετρελαίου και οι αγορές αυξήθηκαν.
Ωστόσο, έχει κερδίσει μόνο ελάχιστα από αυτά που έχει χάσει από την έναρξη του εμπορικού πολέμου του Trump, καθώς οι τιμές έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 10-15% σε σύγκριση με τους πρώτους μήνες του έτους.
Το πετρέλαιο αποτυγχάνει να ανακτήσει τις απώλειες.
Τόσο οι ειδικοί όσο και το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ μειώνουν τις ετήσιες προβλέψεις τους για τον μαύρο χρυσό.
Γιατί ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα όχι μόνο δεν έχει παγώσει, αλλά έχει κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο.
Οι χώρες αύξησαν τους δασμούς μεταξύ τους στο επιβλητικό 125%, σταματώντας ουσιαστικά σχεδόν όλο το εμπόριο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Στην καλύτερη περίπτωση, το 10% με 20% του εμπορίου που υπήρχε θα παραμείνει, απλώς επειδή ορισμένα αγαθά δεν μπορούν να αγοραστούν πουθενά αλλού - και ακόμη και οι τιμές που έχουν υπερδιπλασιαστεί θα αναγκαστούν να διατηρήσουν κάποια ζήτηση.

Ο ρόλος της Κίνας

Ταυτόχρονα, η Κίνα παραμένει ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου και άλλων ενεργειακών πόρων στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.
Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας από μόνη της (ακόμα και χωρίς τους κινδύνους επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας, η οποία είναι επίσης αναπόφευκτη) παραμένει ένας σοβαρός παράγοντας που έλκει τις τιμές του πετρελαίου προς τα κάτω.
Την ίδια στιγμή, ο ΟΠΕΚ , ο οποίος, όπως φαίνεται, θα έπρεπε να προστατεύει το πετρέλαιο από τις πτώσεις των τιμών, άρχισε απροσδόκητα να παίζει εναντίον του μαύρου χρυσού.
Ακριβώς τη στιγμή που ο Trump έπαιζε το παιχνίδι πόκερ με δασμούς την περασμένη εβδομάδα, ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να διπλασιάσει το σχέδιό του για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τον Μάιο.
Ο οργανισμός σχεδιάζει να απορρίψει έως και 411 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα στην αγορά, όπου αναμένεται απότομη πτώση της ζήτησης.
Κανείς δεν περίμενε να αυξηθεί τόσο πολύ και μάλιστα σε μια τόσο ακατάλληλη στιγμή.

Πως θα κρατηθούν οι τιμές υψηλότερα

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που σίγουρα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην άνοδο του πετρελαίου.
Και η εφαρμογή τους θα ήταν πολύ χρήσιμη για τη Ρωσία.
Πρώτον, εάν η Κίνα και οι ΗΠΑ αρχίσουν διαπραγματεύσεις ώστε να μειώσουν, να ακυρώσουν ή να παγώσουν τους δασμούς που επιβλήθηκαν μεταξύ τους.
Δεύτερον, εάν ο ΟΠΕΚ άλλαζε γνώμη και, βάσει της κατάστασης, αρνιόταν να αυξήσει την παραγωγή τον Μάιο: αυτό θα μπορούσε να είναι είτε αναβολή της προθεσμίας μέχρι το καλοκαίρι, είτε μείωση των ίδιων των όγκων στα αρχικά 135 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα ή άλλη επιλογή.
Ακόμη και μια κοινότοπη δήλωση ενός μέλους του ΟΠΕΚ ότι θα σκεφτόταν ξανά την αύξηση του Μαΐου υπό το φως των νέων γεγονότων θα είχε ήδη ωθήσει τις τιμές προς τα πάνω.
Τρίτον, η Federal Reserve θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση των τιμών του μαύρου χρυσού εάν αρχίσει να μειώνει το επιτόκιο, όπως έκανε κατά την κρίση του 2008-2009, προκειμένου να στηρίξει την αμερικανική οικονομία.
Στη συνέχεια, φθηνό χρήμα θα πλημμυρίσει στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου - οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν, όπως συνέβη περισσότερες από μία φορές όταν η Fed μείωσε το επιτόκιο.
Ένας άλλος παράγοντας που θα μπορούσε να δώσει στις τιμές του πετρελαίου μια ισχυρή ανοδική ώθηση, ακόμη και αν αποτύχουν οι προηγούμενες, είναι η έναρξη μιας στρατιωτικής σύγκρουσης με το Ιράν .
Τότε το πετρέλαιο θα ξεπεράσει αμέσως τα 75 δολάρια το βαρέλι.
Διαφορετικά, οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν χαμηλές.
Πιθανότατα δεν θα φτάσει σε αρνητικά επίπεδα, όπως έγινε στην αρχή της πανδημίας COVID.
Αλλά αν το Brent παραμείνει γύρω στα 63 δολάρια, τότε το ρωσικό Urlans θα εξακολουθεί να κοστίζει κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι.

Η περίπτωση του ρωσικού πετρελαίου

Το ρωσικό πετρέλαιο τιμολογήθηκε κάτω από τα 60 δολάρια το μεγαλύτερο μέρος του Μαρτίου, κάτω από το ανώτατο όριο των δυτικών τιμών.
Αυτό βοήθησε στην αύξηση των θαλάσσιων προμηθειών μαύρου χρυσού.
Αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι ότι τα Urals κοστίζουν σημαντικά λιγότερο από την προβλεπόμενη τιμή.
Ο ρωσικός προϋπολογισμός καταρτίστηκε με βάση την τιμή των 69,7 δολαρίων ανά βαρέλι και την ασθενέστερη συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου 96,5 προς το δολάριο.
Με τέτοιους δείκτες, ο προϋπολογισμός λαμβάνει το απαραίτητο επίπεδο εσόδων για να καλύψει όλα τα προγραμματισμένα έξοδα και ένα μικρό έλλειμμα εντός του σχεδίου.
Σε αυτή την περίπτωση, θα υπάρξει ακόμη και πλεονάζον εισόδημα από εξαγωγές πετρελαίου, που θα αναπληρώσουν τα αποθέματά της Ρωσίας - το Εθνικό Ταμείο Πρόνοιας.
Και δεν θα έβλαπτε να το αναπληρώσει, αφού έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
Ωστόσο, για να κοστίζει το Urals 70 δολάρια το βαρέλι, το Brent πρέπει να είναι πιο κοντά στα 80 δολάρια, κάτι που επί του παρόντος φαίνεται μη ρεαλιστικό.
Σε μια τέτοια παγκόσμια κατάσταση, η Ρωσία θα ήταν τελικά ικανοποιημένη με μια μέση ετήσια τιμή για το Urals στα 60 δολ. ανά βαρέλι.
Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα υπάρχει τίποτα για την αναπλήρωση των αποθεματικών, αλλά θα ήταν αρκετά αρκετό για την κάλυψη των προγραμματισμένων δαπανών στον προϋπολογισμό χωρίς σημαντική αύξηση του ελλείμματός του.
Εάν η τιμή του πετρελαίου είναι κάτω από τα 60 δολάρια ανά βαρέλι κατά μέσο όρο στη διάρκεια του έτους, τότε η Ρωσία θα χρειαστεί να αναζητήσει πρόσθετες πηγές εσόδων για να καλύψει τις τρύπες του προϋπολογισμού.
Αυτό θα μπορούσε να είναι αύξηση των φόρων σε ορισμένους τομείς, μείωση των δαπανών του προϋπολογισμού και αύξηση του εξωτερικού δανεισμού.
Κάθε ένα από τα μέσα έχει τις δικές του αρνητικές συνέπειες, αλλά αυτοί είναι οι κανόνες της οικονομίας.
Είναι σαφές ότι η φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων σε οποιονδήποτε τομέα μετατίθεται πάντα στους ώμους των καταναλωτών.
Η μείωση των δαπανών του προϋπολογισμού σε μια συγκεκριμένη περιοχή σημαίνει ότι αυτή η περιοχή θα λάβει λιγότερες επενδύσεις, θα χρειαστεί λιγότερους εργαζομένους και ότι οι μισθοί θα σταματήσουν να αυξάνονται.
Σε τελική ανάλυση, αυτό θα επηρεάσει και μέρος του πληθυσμού της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης