γράφει : Νίκος Θεοδωρόπουλος
Δεν έχει εγκριθεί από την DG Comp η κρατική ενίσχυση για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος
Αλαλούμ επικρατεί με τους λογαριασμούς ρεύματος και την κρατική επιδότηση των 9 ευρώ και 18 ευρώ για τις πρώτες 300 kwh.
Η κρατική μηχανή αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν είναι σε θέση να δώσει χρήματα στους προμηθευτές ενέργειας διότι όπως ενημερώνει τις εταιρείας δεν έχει λάβει έγκριση από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν και γνωστή σε όλους DG Comp, η οποία ακόμη εξετάζει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για κρατική ενίσχυση ενός μέρους για την αποπληρωμή των λογαριασμών ρεύματος.
Οι προμηθευτές
Οι προμηθευτές ενέργειας καλούνται να υπολογίσουν στους λογαριασμούς τα 9 ευρώ για τις καταναλώσεις του Σεπτεμβρίου όπως και τα 18 ευρώ του Οκτωβρίου, με την διαβεβαίωση ότι όταν εγκριθεί το πακέτο από την DG Comp θα πιστωθούν τα λεφτά στις εταιρείες.
Οι διοικήσεις των προμηθευτών ενέργειας αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την προτροπή των αρμοδίων διότι προτιμούν το …κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρει που λέει κι ο θυμόσοφος λαός.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι πάροχοι ενέργειας δε θα τηρήσουν ενιαία στάση.
Κάποιες θα υπολογίσουν την κρατική χρηματοδότηση και κάποιες άλλες εμφανίζονται διστακτικές διότι το κόστος ανέρχεται σε μερικά εκατομμύρια ευρώ.
Το βάρος πέφτει στις πλάτες της ΔΕΗ
Πάντως τα νοικοκυριά λένε ένα «Μεγάλο Ευχαριστώ» στους ξένους επενδυτές που έβαλαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στην ΑΜΚ της ΔΕΗ, αυξάνοντας τα ταμειακά διαθέσιμά της με το ποσό του 1,35 διζ ευρώ.
Ως μάννα εξ ουρανού χαρακτηρίζεται η συμμετοχή των ξένων στη ΔΕΗ διότι σε μία ανατροπή του σχεδίου της κρατικής χρηματοδότησης, η επιχείρηση έχει «ζηλευτές» οικονομικές αντοχές μέχρι να επανέλθει η κανονικότητα στην αγορά ενέργειας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ για το 2020 η ΔΕΗ είχε στο χαρτοφυλάκιο της 3752.788 νοικοκυριά στην κατηγορία της Χαμηλής Τάσης.
Οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στην ίδια κατηγορία ανέρχονται σε 860.041.
Σήμερα το πελατολόγιο της ΔΕΗ μπορεί να έχει αυξηθεί διότι πολλά νοικοκυριά θα επιδιώξουν να πάρουν και την επιπλέον έκπτωση που δίνει η επιχείρηση πάνω από τις 300 Kwh και φτάνει με τις 600 Kwh .
Υπολογισμοί
Παρά τις αλχημείες της επιχείρησης για τον υπολογισμό της έκπτωσης επί της ονομαστικής τιμής της kwh που αναγράφεται στα συμβόλαια ενώ θα έπρεπε η έκπτωση να υπολογίζεται στην τελική τιμή της Kwh όπως προκύπτει με την εφαρμογή της Ρήτρας Αναπροσαρμογής.
Οι καταναλωτές της ΔΕΗ αλλά και των υπολοίπων προμηθευτών διαπιστώνουν ότι η τιμή της Kwh έχει εκτοξευθεί στα 0,30 ευρώ υπολογίζοντας το κόστος εξόφλησης του λογαριασμού και την κατανάλωση ρεύματος της περιόδου.
Η χρηματοδότηση
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση του Γιώργου Στάσση δεν αποκάλυψε το χαρτοφυλάκιο των καταναλωτών στους ξένους επενδυτές.
Τα επίσημα στοιχεία του 2021 θα δοθούν στη δημοσιότητα τον ερχόμενο Απρίλιο του 2022 από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ)
Η ΔΕΗ αναμένεται να υπακούσει στην κυβερνητική προτροπή να υπολογίσει την κρατική χρηματοδότηση.
Για τον Σεπτέμβριο θα βάλει 43.840.098 ευρώ για να καλύψει τα 9 ευρώ και τον Οκτώβριο θα προσθέσει ακόμη 67.550.184 ευρώ.
Δηλαδή η χρηματοδότηση των δύο μηνών για τη ΔΕΗ είναι 111,3 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογίζεται το κόστος για τις εκπτώσεις που κάνει η επιχείρηση για τη ζώνη από 300 έως 600 kwh.
Οι ενστάσεις της DG Gomp αφορούν τις επιχειρήσεις που είναι στη Χαμηλή Τάση.
Βρυξέλλες
Σύμφωνα με πληροφορίες οι υπηρεσίες των Βρυξελλών δεν θέλουν να δώσουν έγκριση για οικονομική στήριξη στις επιχειρήσεις διότι θεωρείται αθέμιτος ανταγωνισμός και υπάρχουν σκέψεις να βγουν εκτός του πακέτου χρηματοδότησης.
Στην περίπτωση αυτή η ΔΕΗ έχει 860.041 πελάτες αναλογούν επιπλέον 23 εκατ. ευρώ για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.
Οι υπόλοιποι πάροχοι ενέργειας μοιράζονται 1.118.334 νοικοκυριά.
Εκτόξευση του κόστους
Το κόστος χρηματοδότησης «αγγίζει» τα 30 εκατ. ευρώ και για τους δυο πρώτους μήνες του προγράμματος.
Το ράλι ανόδου της Mwh συνεχίζεται στην εγχώρια αγορά.
Η τιμή της Mwh ανήλθε σε 218,85 ευρώ που να σημειωθεί είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη και ακολουθεί η Ιταλία με 217 ευρώ ανά Mwh και αφορά την κατανάλωση ενέργειας για τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών