Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γαλλία: Το πολιτικό αδιέξοδο εγκυμονεί κινδύνους για την ενεργειακή πολιτική

Γαλλία: Το πολιτικό αδιέξοδο εγκυμονεί κινδύνους για την ενεργειακή πολιτική
Πέρα από την αβεβαιότητα σχετικά με τη νέα κυβέρνηση και τη θέση του πρωθυπουργού, υπήρξε μια ανακούφιση στον τομέα της ενέργειας, μιας που το RN, το οποίο ήθελε να σταματήσει την κατασκευή έργων ΑΠΕ δεν κατάφερε να τερματίσει πρώτο
Σχετικά Άρθρα
Η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολιτικό αδιέξοδο που θα μπορούσε να θολώσει την ενεργειακή πολιτική της χώρας, αφού η αριστερή συμμαχία κέρδισε απροσδόκητα τις περισσότερες έδρες στον δεύτερο γύρο των εκλογών της Κυριακής, αν και δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.
Το κόμμα της Λεπέν το οποίο ήλπιζε να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία μετά την επικράτησή του στον πρώτο γύρο, ήρθε τρίτο πίσω από το Ensemble του Εμανουέλ Μακρόν.
Ένα βιαστικά συναρμολογημένο μέτωπο κατά του RN φάνηκε να εμπόδισε τελικά επιτυχώς το ακροδεξιό κόμμα από το να πάρει την εξουσία.
Πέρα από την αβεβαιότητα σχετικά με τη νέα κυβέρνηση και τη θέση του πρωθυπουργού, υπήρξε μια ανακούφιση στον τομέα της ενέργειας, μιας που το RN, το οποίο ήθελε να σταματήσει την κατασκευή έργων ΑΠΕ δεν κατάφερε να τερματίσει πρώτο.
Μετά το αποτέλεσμα, «η προοπτική ενός μορατόριουμ για την αιολική ενέργεια διαλύεται, κάτι που σαφώς αποτελεί ανακούφιση», δήλωσε στο Montel ο David Greau, επικεφαλής των ηλιακών υποθέσεων του λόμπι της ηλιακής ενέργειας Enerplan, προτρέποντας τη μελλοντική κυβέρνηση να ψηφίσει γρήγορα έναν οδικό χάρτη για την ενέργεια μέχρι το 2028, ο οποίος έχει καθυστερήσει πολύ.
Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν «ανακούφιση για τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε στο LinkedIn ο Matthieu Monnier, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του λόμπι ανανεώσιμων πηγών ενέργειας France Renouvelables.
Μια νέα κυβέρνηση σήμαινε ότι η Γαλλία θα μπορούσε να δει μια αναθεώρηση των νόμων της για την ενέργεια και το κλίμα για τη δημιουργία νέων στόχων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς η αριστερο-πράσινη συμμαχία επιθυμούσε να αναπτύξει πολύ ταχύτερα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δήλωσε ο Neil Makaroff του think tank Strategic Perspectives που εδρεύει στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι αυτό θα ήταν μια μεγάλη αλλαγή στο γαλλικό ενεργειακό τοπίο.

Αντίθετες απόψεις για τα πυρηνικά

Εν όψει των εκλογών, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) δήλωσε ότι προτεραιότητα θα είναι η κατάρτιση ενός νομοσχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.
Ωστόσο, δεν ήταν σαφές σχετικά με τον ρόλο της πυρηνικής ενέργειας. Το πράσινο και το κομμουνιστικό κόμμα, αμφότερα στο NFP, έχουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις για το θέμα.  
Εν τω μεταξύ, το Ensemble του Μακρόν είχε δεσμευτεί να κατασκευάσει 14 αντιδραστήρες νέας γενιάς (EPR) έως το 2050 και να επιταχύνει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Το RN είχε δεσμευτεί να κατασκευάσει 20 πυρηνικούς αντιδραστήρες έως το 2043, να απαγορεύσει νέα έργα αιολικών πάρκων και να αποχωρήσει από την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, με τους αναλυτές να λένε στο Montel ότι αυτό θα ήταν καταστροφικό για τους στόχους της χώρας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης