Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ήπιες διακυμάνσεις στο πετρέλαιο, πλησιάζει τα 65 δολάρια το Brent

Ήπιες διακυμάνσεις στο πετρέλαιο, πλησιάζει τα 65 δολάρια το Brent
Ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε ελαφρώς τις προβλέψεις για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου 
Σχετικά Άρθρα
Με οριακή άνοδο έκλεισαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι τιμές πετρελαίου, με κεκτημένη ταχύτητα από το «άλμα» της Παρασκευής (11/4) που έβαλε τέλος στα απανωτά sell off.
Με την περαιτέρω αποδυνάμωση του δολαρίου (στις 99 μονάδες ο δείκτης ICE US Dollar Index) να καθιστά φθηνότερο τον «μαύρο χρυσό» στους κατόχους άλλων νομισμάτων, το Brent παραδόσεως Ιουνίου (το πιο ενεργό συμβόλαιο) έκλεισε με άνοδο 0,19% στα 64,88 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Μαΐου (το πιο ενεργό συμβόλαιο) ενισχύθηκε 0,05% στα 61,53 δολάρια το βαρέλι.
Για το σύνολο της περασμένης εβδομάδας, Brent και WTI υποχώρησαν 1,2% και 0,8% αντίστοιχα, μετά τη διψήφια «βουτιά» της περασμένης εβδομάδας.

Σημειώνεται ότι ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε ελαφρώς προς τα κάτω τις προβλέψεις για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2025, κυρίως λόγω των αμερικανικών τελωνειακών δασμών, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεσή του.
Ο διεθνής οργανισμός αναμένει πλέον ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί φέτος κατά μέσο όρο κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (mb/d), αντί για 1,4 mb/d που ήταν η πρόβλεψη τον Μάρτιο και να ανέλθει συνολικά στα 105,05 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
«Αυτή η μικρή προσαρμογή οφείλεται κυρίως στα στοιχεία που ελήφθησαν για το πρώτο τρίμηνο του 2025 και στον αναμενόμενο αντίκτυπο στη ζήτηση πετρελαίου, δεδομένων των πρόσφατα ανακοινωθέντων δασμών των ΗΠΑ», τόνισε ο ΟΠΕΚ, ο οποίος αναθεωρεί τις προβλέψεις του σε μηνιαία βάση με βάση τις οικονομικές συνθήκες.
Η ζήτηση για το πετρέλαιο είχε αυξηθεί στα 103,75 mb/d το 2024.
Μετά την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης κατά 1,3 mb/d το πρώτο τρίμηνο, ο ΟΠΕΚ αναμένει επιβράδυνση της αύξησης το δεύτερο τρίμηνο σε 1,1 mb/d σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024, πριν από μια επιτάχυνση το τρίτο τρίμηνο (1,5 mb/d) και ένα τελευταίο τρίμηνο με αύξηση 1,3 mb/d σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2024.
Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης αναμένεται να οδηγηθεί κυρίως από την Κίνα και την Ινδία το 2025.
Στις χώρες του ΟΟΣΑ, η ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να είναι "υπό πίεση, λόγω των πιθανών επιπτώσεων των νέων δασμών των ΗΠΑ στις εισαγωγές", διευκρίνισε ο Οργανισμός.
«Ως αποτέλεσμα, η ζήτηση πετρελαίου το δεύτερο τρίμηνο στην ζώνη Αμερικής του ΟΟΣΑ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 70.000 βαρέλια/ημέρα» σε σύγκριση με το 2024, ενώ την ίδια στιγμή, οι ευρωπαϊκές χώρες του ΟΟΣΑ αναμένεται να καταγράψουν μείωση της ζήτησης κατά 20.000 βαρέλια/ημέρα και η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού του ΟΟΣΑ αναμένεται να παραμείνει σταθερή.
Αυτές οι περιοχές αναμένεται να παρουσιάσουν ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με επίκεντρο το τρίτο τρίμηνο.
Για το 2026, ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε επίσης προς τα κάτω την αύξηση της ζήτησης, στις ίδιες αναλογίες με το 2025, επίσης από 1,4 mb/d σε 1,3 mb/d, με την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου να φθάνει τα 106,33 mb/d, έναντι 106,63 mb/d στην έκθεση του Μαρτίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης