(upd2) Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή Ταμείο Χαμένου Μετόχου;
Όχι δεν το αναφέρουμε τυχαία.
Το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας άρχισε την τηλεδιάσκεψή του στις 14:00 και ολοκληρώθηκε στις 17:00, σήμερα, 23 Μαρτίου 2021, και εξέτασε δύο θέματα
1)Να αξιολογήσει τις εισηγήσεις της Barclays και της Deloitte για την Εθνική Ασφαλιστική.
Η απόφαση έχει ληφθεί το πράσινο φως θα δοθεί και η Εθνική Τράπεζα στο διοικητικό συμβούλιο στις 26 Μαρτίου θα δώσει το πράσινο φως για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό fund CVC.
Η συμφωνία μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και του CVC περιλαμβάνει τις εξής παραμέτρους
- Το προσφερόμενο τελικό τίμημα μαζί με μετρητά, δάνειο και μελλοντικές προμήθειες ανέρχεται στα 265 εκατ + 120 εκατ και 60 με 90 εκατ = 445 με 480 εκατ ευρώ.
- Τα καθαρά μετρητά για την αγορά του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι 265 με 270 εκατ ευρώ.
Το CVC έχει πάρει και 120 εκατ δάνειο από την Eurobank
Επίσης οι προμήθειες που θα καταβάλλει το CVC για μελλοντικά κέρδη με βάση το business plan είναι 60 με 90 εκατ ευρώ.
Το άθροισμα όλων αυτών 390 εκατ και προμήθειες 60 με 90 εκατ που σημαίνει τελικό τίμημα έως 480 εκατ ευρώ.
- Η Εθνική τράπεζα θα συγκαλέσει διοικητικό συμβούλιο στις 26 Μαρτίου 2021 για να εγκρίνει την συμφωνία και θα προσδιορίσει έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων όπου θα κληθούν οι μέτοχοι να επικυρώσουν την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί νομικά η διοίκηση της Εθνικής από την διαδικασία και ταυτόχρονα να επικυρωθεί η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής από το ανώτατο νομιμοποιητικό μηχανισμό μιας ανώνυμης εταιρίας, που είναι η Γενική Συνέλευση των Μετόχων.
Θα αξιολογηθεί και η συμμετοχή του ΤΧΣ στην αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς
Η έκθεση – εισήγηση της Morgan Stanley έχει ήδη υποβληθεί και όπως αναφέρουν ορισμένες πηγές παρουσιάζει 3 επιλογές για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ωστόσο το ΤΧΣ φαίνεται ότι έχει μετατραπεί σε ΤΧΜ δηλαδή Ταμείο Χαμένου Μετόχου.
Ενώ όλοι οι μέτοχοι της Πειραιώς βλέπουν την ευκαιρία στην αύξηση κεφαλαίου και διαγκωνίζονται ποιος θα συμμετάσχει και με τι ποσό… το ΤΧΣ έχει αποφασίσει να μειώσει το ποσοστό του.
Διερωτόμαστε πως το ΤΧΣ και η Morgan Stanley ως σύμβουλος θα δικαιολογήσουν την μείωση της συμμετοχής… ως μέθοδος υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος.
Δηλαδή ποιο θα είναι το επιχείρημα του ΤΧΣ που θα βρεθεί από 61,35% σε κάτω από 33% την καταστατική μειοψηφία και ίσως φθάσει στο 25% με 26%;
Ποιο θα είναι το επιχείρημα του ΤΧΣ για την διασφάλιση της δημόσιας περιουσίας άπαξ και το Ταμείο ουσιαστικά χάνει μόνο από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση 3 δισεκ. ευρώ;
Τι θα πει το ΤΧΣ που μετέτρεψε το Cocos 2,040 δισεκ. ευρώ σε μετοχές και αυτό έχει αξία μηδέν και έχασε και τόκους ετησίως 164 εκατ ευρώ;
Πως όλα αυτά συνάδουν με την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος;
Θα έχει ενδιαφέρον να μας εξηγήσει το ΤΧΣ γιατί όλοι οι μέτοχοι διαγκωνίζονται ποιος θα μπει στην αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς και το ΤΧΣ χαλαρά σκέφτεται να μειώσει την συμμετοχή του δραστικά.
Η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς για τους νέους μετόχους είναι μια τεράστια ευκαιρία… μόνο το ΤΧΣ δεν βλέπει αυτή την ευκαιρία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών