Στις 5 Απριλίου 2021 εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η εξαγορά της «Axa Ασφαλιστική Ανώνυμη Εταιρεία» από την «Assicurazioni Generali - Societa per Azioni», με την υπ' αριθ. 732/2021 απόφασή της, κατ' άρθρο 8 παρ. 3 του ν. 3959/2011, την από 29/01/2021, γνωστοποιηθείσα συγκέντρωση της απόκτησης του 99,9% του μετοχικού κεφαλαίου της.
Με την ως άνω απόφασή της, η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε τμήμα, έκρινε ότι η εν λόγω συγκέντρωση, η οποία αφορά πρωτίστως την ευρύτερη αγορά παροχής ασφαλίσεων κατά κινδύνων ζωής και ασφαλίσεων κατά κινδύνων ζημιών και αντασφαλιστικών υπηρεσιών και τις υπο-αγορές των ασφαλίσεων κινδύνων για μεταφερόμενα εμπορεύματα, πυρκαϊά και στοιχεία φύσης και λοιπές ζημιές αγαθών, παρότι εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παραγράφου 1 του άρθρου 6 Ν. 3959/201, δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επιμέρους αγορές στις οποίες αφορά».
Το χορό των εξελίξεων στις μικρότερες εταιρίες, άνοιξε τον Ιανουάριο η Interlife, καθώς ήταν η πρώτη ασφαλιστική μετά από 20 χρόνια που εισήχθη στο ελληνικό χρηματιστήριο και ακολούθησε στο τέλος Μαρτίου, η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής (μετά από 5 χρόνια διαπραγματεύσεων και πολλές περιπέτειες) στο λουξεμβουργιανό fund CVC.
Το ενδιαφέρον περιστρέφεται στις μικρότερες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο καθώς και στο χώρο των αντασφαλειών, καθώς οι αμιγώς Ελληνικές εταιρίες έχουν περάσει σε ποσοστό 90% σε πολυεθνικούς Ομίλους.
Οι 5 μεγάλες
Πλέον οι 5 μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα , η Εθνική Ασφαλιστική, η Eurolife, η Generali-AXA, η Interamerican και η Nationale Nederlanden ελέγχουν περίπου το 60% της ασφαλιστικής παραγωγής και ανήκουν σε ξένους ομίλους ενώ από τις ελληνικές ασφαλιστικές την υψηλότερη θέση έχει η Ευρωπαϊκή Πίστη που βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα (6%), ενώ μεγάλα μερίδια αγοράς έχουν η Ατλαντική Ένωση και οι δύο Θεσσαλονικιώτικες εταιρείες η Intersalonika και η Interlife.
Πιο χαμηλά σε επίπεδο παραγωγής είναι η Υδρόγειος, η NP Ασφαλιστική, η Δύναμις, η Ευρώπη ΑΕΓΑ κά.
Σε επίπεδο προϊόντων, όπως καταγράφεται στις εκθέσεις της ΕΑΕΕ, ο παραδοσιακός κλάδος αυτοκινήτου που λόγω υποχρεωτικότητας είχε μεγάλα μερίδια, βρίσκεται σε καθοδική πορεία στην πίτα της ασφαλιστικής παραγωγής.
Από το 45% της συνολικής παραγωγής που είχε το 2010 έχει υποχωρήσει στο 25% περίπου το 2020.
Η βασική αιτία είναι η παρατεταμένη μείωση ασφαλίστρων λόγω ανταγωνισμού. Πλέον οι περισσότερες εταιρείες Γενικών Ασφαλίσεων έχουν στραφεί προς τους λοιπούς κλάδους προσφέροντας μεγάλη γκάμα προϊόντων σε ασφαλίσεις περιουσίας και αστικές ευθύνες.
Οι μεικτές εταιρείες και οι εταιρείες ζωής θα αυξήσουν τα προϊόντα υγείας (ιδιαίτερα όταν εκτονωθεί η πίεση της πανδημίας) ενώ το νέο ασφαλιστικό πλαίσιο για το Επικουρικό κεφάλαιο θα επιτρέψει την είσοδο των ασφαλιστικών εταιρειών στον 2ο πυλώνα (Επαγγελματικά Ταμεία) και 3ο πυλώνα ως ιδιωτικές συντάξεις.
Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών