Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η μετάλλαξη Delta βάζει σε «καραντίνα» τον προϋπολογισμό και την οικονομία στην Ελλάδα

Η μετάλλαξη Delta βάζει σε «καραντίνα» τον προϋπολογισμό και την οικονομία στην Ελλάδα

Δεύτερες σκέψεις από την κυβέρνηση για νέα μέτρα στήριξης

Σχετικά Άρθρα

Ανεβαίνει το επίπεδο συναγερμού στο οικονομικό επιτελείο από την ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Delta με αποτέλεσμα να γίνονται δεύτερες σκέψεις και να επανασχεδιάζονται τα αναχώματα σε περίπτωση που τα lockdown σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς συνεχισθούν.
Αρμόδιες πηγές άφηναν χθες ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες παρεμβάσεις από το κράτος για την στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων σε περίπτωση που η κατάσταση με τις μεταλλάξεις υποτροπιάσει και η επαναφορά της χώρας στους περιορισμούς της πανδημίας καταστεί μονόδρομος.

Εμβολιασμοί

Οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι τέτοιου είδους σχέδια για την στήριξη των επιχειρήσεων της Μυκόνου δεν υπάρχουν αυτή την στιγμή μολονότι τα ξενοδοχεία στο νησί έχουν ξεκινήσει να αδειάζουν και ο κλάδος της εστίασης δουλεύει με λιγότερους εργαζόμενους.
Όπως λένε «το μόνο που υπάρχει πάνω στο τραπέζι είναι η επίσπευση των εμβολιασμών», αφήνοντας ανοικτό το τι θα συμβεί από τους επόμενους μήνες που θεωρούνται κρίσιμοι για τον τουρισμό όπου για δεύτερη χρονιά υπόκειται σε αβεβαιότητα.

Τουριστικά έσοδα

Ο στόχος για ανάκτηση του 50% - 60% των εσόδων που εισπράχθηκαν το 2019 έχει βγει από τον χάρτη.
Στο οικονομικό επιτελείο έχουν κατεβάσει κάτω από τα 8- 9 δισ. ευρώ τον πήχη των θερινών εισπράξεων από τον τουρισμό καθώς το αποτύπωμα από την επιθετική μετάλλαξη Δέλτα του κορονοιού είναι πλέον ισχυρό και φαίνεται στις ακυρώσεις. Έτσι ο μεγάλος φόβος για το οικονομικό επιτελείο είναι να μην ξεφύγει άλλο η κατάσταση με την μόλυνση της οικονομίας.

Ανάπτυξη

Τυχόν αισθητό χτύπημα στο πυλώνα του προϋπολογισμού που είναι η πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 3,6% για φέτος θα ανατρέψει αλυσιδωτά τα θεμελιώδη μεγέθη και θα υπονομεύσει το στόχο για συγκράτηση του πρωτογενούς ελλείμματος στο 7,1% του ΑΕΠ καθώς θα ανοίξει νέες τρύπες στα έσοδα λόγω μείωσης της κατανάλωσης και ταυτόχρονα θα διογκώσει τις δαπάνες λόγω των έκτακτων κονδυλίων που θα απαιτηθούν για τη επούλωση των πληγών σε επιχειρήσεις και κλάδους.

Ταμείο Ανάκαμψης

Επιπρόσθετα το ρευστό σκηνικό στην οικονομία θα προκαλέσει αναταράξεις στο επενδυτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης θέτοντας σε κίνδυνο τα ορόσημα με βάση τα οποία θα έρχονται οι εισροές των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης στην χώρα μας.
Ήδη ο προϋπολογισμός κινείται πολύ μακριά από τον αρχικό σχεδιασμό για δαπάνες μόλις 7,6 διδ. ευρώ το 2021 που σημαίνει ότι σε περίπτωση απότομης αύξησης αυτού του κόστους από τον Σεπτέμβριο στο υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να ετοιμάσουν νέα σχέδια δανεισμού από τις αγορές για να μην πέσει η στάθμη των διαθεσίμων κάτω από τα 33 - 34 δισ. ευρώ.

Στα 2 δισ. τα μέτρα στήριξης το 2022

Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο τα πακέτα στήριξης αποσύρονται από το επόμενο έτος με το ταμειακό κόστος για το δημόσιο να υποχωρεί στα 2,079 δισ. ευρώ από 15,611 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει εξοικονόμηση πόρων ύψους 13,532 δις. ευρώ με αυτόματη αντίστοιχη συρρίκνωση του ελλείμματος.

Εισφορά αλληλεγγύης: Σημειώνεται ότι για το 2022 έχει προβλεφθεί η επέκταση των μέτρων της αναστολής πληρωμής εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα με κόστος 767 εκ. ευρώ και της διατήρησης της μείωσης των τριών μονάδων ασφαλιστικών εισφορών για τον ιδιωτικό τομέα με κόστος 816 εκατ. ευρώ. Παράλληλα έχουν προβλεφθεί πιστώσεις ύψους 276 εκ. ευρώ για το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού και το έκτακτο υγειονομικό προσωπικό.

Προκαταβολη΄φόρου: Επιπλέον από το 2022 και έπειτα προβλέπεται σε μόνιμη βάση διατήρηση της μείωσης του ποσοστού της προκαταβολής φόρου που προκύπτει από επιχειρηματική δραστηριότητα φυσικών προσώπων στο 55% και των νομικών προσώπων στο 80%.
Επιπλέον στα δημοσιονομικά αποτελέσματα έχει ληφθεί υπόψη η μείωση του ποσοστού φορολογίας νομικών προσώπων από 24% στο 22% με εκτιμώμενο κόστος 183 εκ. ευρώ για το 2022, 112 εκ ευρώ για το 2023, 125 εκ. ευρώ για το 2024 και 136 εκ.. ευρώ για το 2025.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης