Η διόρθωση που ξεκίνησε μετά τα μέσα Ιουνίου, αφού πρώτα το ΧΑ έγραψε νέα υψηλά έτους, πήρε μεγάλη διάσταση στη χθεσινή (19/7) συνεδρίαση.
Από τη μία οι επενδυτές του εξωτερικού ανησυχούν για τον πληθωρισμό και τις προοπτικές της ανάκαμψης μετά τη νέα αύξηση των κρουσμάτων και από την άλλη οι εγχώριοι επενδυτές ανησυχούν για την πορεία του τουρισμού.
Έτσι χθες το ΧΑ κατέγραψε τη συνεδρίαση με τη μεγαλύτερη υποχώρηση μέσα στο 2021, χάνοντας μάλιστα περίπου 2,2 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίησή του.
Οι ρευστοποιήσεις ήταν μαζικές με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί ο τζίρος σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.
Ο τζίρος αυξήθηκε εντυπωσιακά όταν έκοψε ο γενικός δείκτης προς τα κάτω τον εκθετικό κινητό μέσο των 100 ημερών και μπήκαν εντολές στοπ από τους επενδυτές.
Οι απώλειες των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης σε αριθμούς
Η διόρθωση των τελευταίων εβδομάδων σε συνδυασμό με τη χθεσινή μέρα είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η άνοδος της αγοράς από την αρχή του έτους στο 2,99%.
Υπενθυμίζεται πως το ΧΑ είχε φτάσει επίπεδα ανόδου έως 14% φέτος.
Πρωταθλήτρια στην πτώση η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας με απώλειες σχεδόν 20% και σημαντικά μεγαλύτερες των άλλων τραπεζών.
Είχε όμως και καλύτερη κίνηση το προηγούμενο διάστημα, πριν τη διόρθωση.
Η Ελλάκτωρ χάνει 19% αλλά έχει κόψει το δικαίωμα για την αύξηση κεφαλαίου.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, με απώλειες 15,9% επιβεβαιώνει την αρνητική χρηματιστηριακή συμπεριφορά του τελευταίου διαστήματος.
Απώλειες 15,38% έχει η Πειραιώς και 14,42% τα ΕΛΠΕ.
Μόνο η Lamda έχει άνοδο 1% στο εξεταζόμενο διάστημα, δηλαδή από 16 Ιουνίου, όπου είδαμε τα υψηλά της αγοράς.
Προσεγγίζεται ο εκθετικός μέσος των 200 ημερών
Η πρόσφατη υποχώρηση έχει φέρει πλέον το γενικό δείκτη και τον FTSE 25 σε απόσταση αναπνοής από τον εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών, ο οποίος καθορίζει και τη μακροπρόθεσμη τάση.
Η πορεία των ξένων αγορών θα καθορίσει την έκβαση τηςδοκιμασίας.
Για τον Γενικό Δείκτη ο 200άρης είναι στις 819 μονάδες και απέχει κάτω από 2%, ενώ για τον FTSE 25 είναι στις 1970 μονάδες με απόσταση μόλις 25 μονάδων ή 1,32%.
Η εικόνα όμως των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης δείχνει πως 15 μετοχές τον έχουν ήδη διασπάσει και αρκετές ακόμα είναι κοντά.
Πολύ κοντά σε διάσπαση είναι η Τιτάν και ακολουθεί η Viohalco.
Καλή απόσταση έχει ακόμα η ΔΕΗ, η Coca Cola και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Η απώλεια του εκθετικού των 200 ημερών για γενικό δείκτη και FTSE 25 θα μπορούσε να φέρει νέες κινήσεις stop lossκαι να επιταχύνει την πτωτική κίνηση.
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Απώλεια 2,2 δισ. ευρώ σε μία μέρα στο ΧΑ - Η διόρθωση σε αριθμούς και η εικόνα του κινητού μέσω όρου των 200 ημερών
Οι περισσότερες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης διαπραγματεύονται πλέον κάτω από τον εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών
Σχόλια αναγνωστών