Υψηλά «φορο μπόνους» για αποδείξεις από γιατρούς και εκπτώσεις 30% από το εισόδημα προβλέπει νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών στη βουλή.
Τα νέα μέτρα εντάσσονται στο πακέτο των μέτρων ενθάρρυνσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών για την τόνωση της οικονομίας που θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους καθώς πολλές από τις νέες δράσεις περιλαμβάνονται στη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης για την περίοδο 2021- 2025.
Ειδικότερα το επόμενο διάστημα θα έρθουν διατάξεις που θα εξασφαλίζουν έκπτωση 30% από το φορολογητέο εισόδημα στους φορολογούμενους που θα κόβουν αποδείξεις με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής από συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών.
«Χρυσή απόδειξη» από γιατρούς, δικηγόρους, οικοδομικά επαγγέλματα και υπηρεσίες καθαρισμού
Συγκεκριμένα όπως περιγράφεται στα κείμενα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης πρόκειται για 18 κατηγορίες συνολικά με χαμηλό επίπεδο ηλεκτρονικών πληρωμών μεταξύ των οποίων είναι υπηρεσίες ψυκτικών- κλιματισμού, γραφεία τελετών, δικηγορικές υπηρεσίες, υπηρεσίες αρχιτέκτονα, προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι και οικοδομικές εργασίας.
Το ανώτερο ποσό δαπανών που μπορεί να εκπέσει από το φορολογητέο εισόδημα είναι 5.000 ευρώ το οποίο αντιστοιχεί σε πληρωμές με πλαστικό χρήμα συνολικού ύψους 16.700 ευρώ.
Για παράδειγμα:
- Δηλαδή φορολογούμενος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 50.000 ευρώ εξοφλεί με ηλεκτρονικό τρόπο δαπάνες από επαγγελματίες με ροπή προς τη φοροδιαφυγή ύψους 16.700 ευρώ. Το 30% της δαπάνης των 16.7.000 ευρώ, δηλαδή 5000 ευρώ, θα αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημά του, το οποίο μειώνεται στα 45.000 ευρώ.
- Φόρος για εισόδημα 50.000 ευρώ: 13.900 ευρώ.
- Φόρος για εισόδημα 45.000 ευρώ: 11.700 ευρώ.
Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα έχει φορολογικό κέρδος 2.200 ευρώ.
- Φορολογούμενος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 20.000 ευρώ πληρώνει μέσω e-banking μια αμοιβή ύψους 5.000 ευρώ σε ελεύθερο επαγγελματία. Το 30% της δαπάνης των 5.000 ευρώ, δηλαδή 1.500 ευρώ, θα αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημά του, το οποίο περιορίζεται σε 18.500 ευρώ.
- Φόρος για το εισόδημα των 20.000 ευρώ: 3.100 ευρώ.
- Φόρος για το εισόδημα των 18.500 ευρώ μετά την αφαίρεση του 30% των δαπανών: 2.770 ευρώ.
Δηλαδή ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα γλιτώσει φόρο 330 ευρώ.
Μπόνους 100% στην αξία των αποδείξεων από γιατρούς
Από την άλλη, οι πληρωμές σε γιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς, κτηνιάτρους, θα μετράνε διπλά στο όριο των 30% για το χτίσιμο του αφορολογήτου ορίου.
Αυτό δεν περιλαμβάνει φαρμακευτικά έξοδα ή έξοδα νοσηλείας.
Αυτό το κίνητρο αναμένεται να μειώσει τη φοροδιαφυγή μεταξύ των ιατρών που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες πρώτου σταδίου, καθώς και να επιτρέψει στους ηλικιωμένους να φτάσουν το απαιτούμενο όριο 30% μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών.
Το συγκεκριμένο μέτρο εκτιμάται ότι θα διευκολύνει 1 στους 3 ηλικιωμένους (31%) που δεν κατάφεραν να πιάσουν το απαιτούμενο όριο 30% μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών το 2020.
Η τεκμηρίωση του μέτρου από το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι αν τα κίνητρα δεν πετύχουν να αυξηθεί ο συνολικός αριθμός ηλεκτρονικών συναλλαγών στις κατηγορίες που επιλέχθηκαν, τότε το δημόσιο χάνει 13 εκατ. ευρώ.
Αλλά έστω και ελάχιστα (+5%) αν συμβάλουν στο να αυξηθεί το εισόδημα που δηλώνουν ορισμένα επαγγέλματα τότε το μέτρο θα είναι συμφέρον για το δημόσιο, αφού τα επιπλέον εισοδήματα θα φορολογηθούν με 22% ενώ όφελος θα υπάρξει και από τον ΦΠΑ που δεν αποδίδεται.
Ειδικά για τους γιατρούς από τους οποίους αναμένεται υψηλότερη φοροδιαφυγή σε σύγκριση με τον μέσο όρο, τονίζεται στην ανάλυση του υπουργείου Οικονομικών ότι το πραγματικό κόστος ή το κέρδος εξαρτάται από την αντικατάσταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών για ιατρικές υπηρεσίες έναντι ηλεκτρονικών αγορών αγαθών ή υπηρεσιών σε άλλους τομείς χαμηλότερης φοροδιαφυγής ή την προσθήκη των ηλεκτρονικών πληρωμών σε αυτές που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών