Μετά την έξοδο της Ελληνικής Δημοκρατίας στις αγορές, τη σκυτάλη αναμένεται να λάβουν οι τράπεζες.
Ειδικότερα, το ερχόμενο δίμηνο κρίνεται ως πιο ο κατάλληλος χρόνος για τις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να προχωρήσουν στις εκδόσεις ομολόγων (κυρίως senior preferred ομολόγων), όπως εξηγεί τραπεζικό στέλεχος της αγοράς ομολόγων.
Οι περισσότερες εκδόσεις πραγματοποιούνται προκειμένου να συναντήσουν τα κριτήρια για την ελάχιστη απαίτηση ίδιων κεφαλαίων και επιλέξιμες υποχρεώσεις (ΜREL) και τα όσα ορίζουν οι επόπτες.
Ο χρόνος, όμως, κατά τον οποίο θα κινηθούν οι ελληνικές τράπεζες έχει ιδιαίτερη σημασία διότι μετά από αυτό το διάστημα θα ξεκινήσουν στις αγορές οι ανακοινώσεις για τα κέρδη κλπ ενω αργότερα υπάρχει ένα πολύ μικρό “παράθυρο” στις αγορές μεταξύ Νοεμβρίου και αρχών Δεκεμβρίου.
Ως εκ τούτου, είναι πιο πιθανό οι κινήσεις να γίνουν εντός του ερχόμενου διμήνου.
Επιπρόσθετα, την τρέχουσα περίοδο στις αγορές υπάρχει ακόμα ορατότητα για το κόστος των επιτοκίων (για τα senior preferred κινείται λίγο πάνω απο 2%) και, μέχρι τώρα, δεν έχει προκύψει ούτε αστάθεια, ούτε διακυμάνσεις στις αγορές.
Αν και μέχρι σήμερα, όπως θα δούμε, δεν έχουν αποφασιστεί τα μεγέθη των εκδόσεων τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει ο σχεδιασμός από τις τράπεζες, πάντοτε βεβαίως υπό την αίρεση των συνθηκών στις αγορές.
Ποιες τράπεζες ανακοίνωσαν ήδη τις επικείμενες εκδόσεις
Ήδη στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2021, οι τράπεζες Alpha bank και Eurobank γνωστοποίησαν προς τους επενδυτές για τις επικείμενες εκδόσεις senior preferred.
Mάλιστα, η διοίκηση της Eurobank επιβεβαίωσε κινήσεις και για την περίοδο 2022-2023.
Επίσης, η Τράπεζα Πειραιώς έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει την έκδοση ενός πράσινου ομολόγου, ενώ και η Εθνική περιέλαβε μια σημείωση στα αποτελέσματα “για χώρο έκδοσης ΑΤ1”.
Γιατί κινούνται χαμηλότερα της ονομαστικής τιμής
Την τρέχουσα περίοδο σε ορισμένες από τις πρόσφατες εκδόσεις τραπεζικών ομολόγων, οι τιμές έχουν βρεθεί κάτω από την ονομαστική τιμή έκδοσης.
Αυτό συμβαίνει εξαιτίας πρώτον εξαιτίας της ανόδου του επιτοκίου βάσης αναφοράς (10ετία ).
Ο δεύτερος λόγος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι το πιστωτικό περιθώριο (spread ) που προστίθεται για την τιμολόγηση των ομολόγων.
Όσο η πιστοληπτική διαβάθμιση είναι χαμηλότερη, τόσο ανεβαίνει το πιστωτικό περιθώριο. Εξάλλου, σε κάθε περίπτωση οι τιμές των ομολόγων εξαρτώνται από την προσφορά και την ζήτηση ενω οι ελληνικές τράπεζες, παρά την σημαντική πρόοδο στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ΝPE βαρύνονται ακόμα με την πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας εντός της Ευρωζώνης και φυσικά από το υψηλό απόθεμα των ΝPE’S.
Όσο, όμως, επιτυγχάνονται οι στόχοι για το μονοψήφιο δείκτη NPE, τόσο έρχεται πιο κοντά η πολυπόθητη πιστοληπτική αναβάθμιση της χώρας.
Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Στην αφετηρία για εκδόσεις ομολόγων senior bond, οι ελληνικές τράπεζες - Κινήσεις εντός διμήνου
Τι είδους ομόλογα προκρίνονται
Σχόλια αναγνωστών