Έχοντας διασφαλίσει ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα πάρει 5ετή παράταση, έληγε η δραστηριότητα του το 2022 και μετατίθεται έως το 2027… δύο είναι οι μεγάλες αλλαγές που θα επέλθουν στο χαρακτήρα του Ταμείου.
1)Πως θα μετεξελιχθεί το Ταμείο, εάν θα μετατραπεί σε investment fund
2)Πότε θα ξεκινήσει να πουλάει τις συμμετοχές στις τράπεζες;
Το ελληνικό δημόσιο τοποθετεί σύμβουλο που θα αξιολογεί τις αποφάσεις του ΤΧΣ
Το ελληνικό δημόσιο, θα τοποθετήσει κάποιο ξένο επενδυτικό οίκο που ρόλος του θα είναι να αξιολογεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να διασφαλίσει ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται είναι οι ενδεδειγμένες.
Π.χ. εάν το ΤΧΣ αποφασίσει μια χρονιά να μην πουλήσει μετοχές τραπεζών επειδή δεν ευνοεί η χρηματιστηριακή συγκυρία ή για άλλους λόγους, ο σύμβουλος του δημοσίου θα αξιολογεί την απόφαση αυτή.
Ο σχεδιασμός αυτός έχει πλεονεκτήματα γιατί εάν το ΤΧΣ αποφασίσει να πουλήσει σταδιακά και χωρίς βιασύνη τα ποσοστά των τραπεζών να γίνουν στις βέλτιστες χρηματιστηριακές τιμές.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει το 40,3% της Εθνικής, το 27% της Πειραιώς, το 9% της Alpha bank και το 1,34% της Eurobank.
Για ορισμένους η μετεξέλιξη του ΤΧΣ σε επενδυτικό fund που θα διατηρούσε ποσοστά μειοψηφίας στις τράπεζες π.χ. στην Εθνική το 10% από 40,3% στην Πειραιώς 8% από 27% κ.α. θα ήταν ένα καλό σενάριο.
Το ΤΧΣ θα μετατρεπόταν σε κοινό μέτοχο, θα αξιοποιούσε τα 5 δισεκ. κεφάλαια και επενδύσεις που διαθέτει και ως κοινός μέτοχος θα μπορούσε να αποκομίζει μερίσματα, να συμμετέχει σε εκδόσεις ομολόγων και να αποτελεί μια σταθερά για τις ελληνικές τράπεζες που σε αυτή την φάση έχουν ξεπεράσει τους κινδύνους.
Όμως μόλις πρόσφατα η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας προειδοποίησε ότι εντός 18 μηνών θα μπορούσε να ξεσπάσει μια παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, το σχέδιο αποεπένδυσης είναι τελείως ανεπίκαιρο ίσως είναι και επικίνδυνο.
Το ΤΧΣ δεν μπορεί να έχει χαρακτηριστικά ειδικού επενδυτή, πρέπει να έχει χαρακτηριστικά τυπικού επενδυτή που σε έσχατες στιγμές θα λειτουργεί ως μέτοχος έκτακτης ανάγκης για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Από την άλλη πλευρά, πρέπει τουλάχιστον σε Εθνική και Πειραιώς να μειώσει τα ποσοστά του αλλά με τέτοιο τρόπο που το δημόσιο θα μεγιστοποιήσει το όφελος.
Οι τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές και οι τζίροι στην αγορά είναι άκρως αποτρεπτικοί.
Με βάση διασταυρωμένες πηγές, το ΤΧΣ αποκλείεται εντός του 2021 να προχωρήσει σε placement μετοχών στις ελληνικές τράπεζες.
Από τα μέσα του 2022 θα πρέπει να αναμένεται να ξεκινήσει να ενεργοποιείται αυτός ο σχεδιασμός π.χ. να πουληθεί το 20% της Εθνικής Τράπεζας.
Ο ιδιαίτερος ρόλος του συμβούλου
Κατά την άποψη ορισμένων, η παρουσία ενός συμβούλου που θα αξιολογεί το ΤΧΣ και θα σταθμίζει εάν έπραξε σωστά που δεν πούλησε π.χ. μετοχές μια χρονική συγκυρία, θα νομιμοποιήσει τις αποφάσεις που θα ληφθούν ενώ ουδείς θα μπορεί να κατηγορήσει την διοίκηση του ΤΧΣ ότι δεν έλαβε την ενδεδειγμένη απόφαση.
Να σημειωθεί ότι στον νέο νόμο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα θεσπιστεί έως τέλη Οκτωβρίου 2021, θα αλλάξει ριζικά η διοικητική δομή θα καταργηθούν Εκτελεστική Επιτροπή και Γενικό Συμβούλιο και θα αντικατασταθεί από διοικητικό συμβούλιο όπως έχουν οι ανώνυμες εταιρίες.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών