Σε αναβαθμονόμηση της οικονομικής πυξίδας της Ευρωζώνης προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε σχόλιό της η γερμανική Commerzbank, που εκτιμά ότι οι πράξεις ανοιχτής αγοράς δεν πρόκειται να σημειώσουν μεγάλη μείωση, με τη διαφορά στο αναθεωρημένο, de facto, πανδημικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων να τοποθετείται στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η ΕΚΤ αποφάσισε να αγοράσει ελαφρώς λιγότερα ομόλογα το δ’ τρίμηνο του 2021 από ό,τι το β’ και το γ’ τρίμηνο, στο πλαίσιο του πανδημικού προγράμματος PEPP.
Σύμφωνα με τη Commerzbank, οι αγορές θα μειωθούν κατά 10 δισεκατομμύρια, από 80 δισεκατομμύρια σε 70 δισεκατομμύρια τον μήνα.
Μια μείωση της τάξης των 20 δισ. ευρώ είναι απίθανη επειδή η ΕΚΤ είχε χαρακτηρίσει την αύξηση από 60 δισ. ευρώ στα 80 δισ. ευρώ, το β’ τρίμηνο του 2021, εξαιρετικά σημαντική.
Μια απλή επαναβαθμονόμηση και χαλάρωση...
Η μείωση των αγορών ομολόγων που αποφασίστηκε είναι μια απλή αναβαθμονόμηση.
Η Πρόεδρος Christine Lagarde, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά τη Σύνοδο, αναφέρθηκε στις κάπως βελτιωμένες συνθήκες χρηματοδότησης.
Οι πραγματικές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν μειωθεί αισθητά από τον Ιούνιο.
Σε ό,τι αφορά το PEPP, που αναμένεται να λήξει τον Μάρτιο του 2022,
η ΕΚΤ, σύμφωνα με τη Lagarde, θα αποφασίσει στη συνάντηση του Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με την Commerzbank, η ΕΚΤ θα χαλαρώσει έτι περαιτέρω τη νομισματική της πολιτική για τους εξής λόγους:
1)Η οικονομική ανάπτυξη είναι πιθανό να επιβραδυνθεί σημαντικά το δ’ τρίμηνο λόγω του νέου πανδημικού κύματος, που θα επιφέρει μικρότερη ανάπτυξη στη σημαντική αγορά της Κίνας και λόγω των συνεχιζόμενων ελλείψεων στις πρώτες ύλες.
Αυτή η σημαντική επιβράδυνση δεν ενσωματώνεται ακόμη στις προβλέψεις της ΕΚΤ.
Τα πολλά «περιστέρια» στο Διοικητικό Συμβούλιο δεν θα χάσουν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν ένα τέτοιο επιχείρημα ώστε πετύχουν περαιτέρω χαλάρωση.
2)Η νέα πρόβλεψη της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό για το 2023 (μακροπρόθεσμα είναι καθοριστική γι 'αυτήν) είναι 1,5%, πολύ κάτω από το όριο 2% της ΕΚΤ.
Τα «περιστέρια» θα χρησιμοποιήσουν επίσης αυτό το επιχείρημα.
3)Πολλά μέλη του συμβουλίου της ΕΚΤ θέλουν να εξασφαλίσουν χαμηλές αποδόσεις σε ό,τι αφορά τα κρατικά ομόλογα για να βοηθηθούν οι υπουργοί Οικονομικών των υπερχρεωμένων χωρών.
Τον Μάρτιο, για παράδειγμα, η ΕΚΤ αποφάσισε να αυξήσει τις αγορές ομολόγων, αν και η σταθμισμένη απόδοση των κρατικών ομολόγων του ευρώ είχε αυξηθεί προηγουμένως κατά μόλις 0,3 ποσοστιαίες μονάδες.
Outlook: Η ΕΚΤ θα παρατείνει το PEPP κατά έξι μήνες
Σύμφωνα με την Commerzbank, η ΕΚΤ θα χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική της πολιτική τον Δεκέμβριο.
Μάλιστα, όπως λέει, είναι πολλοί οι λόγοι που ενισχύουν αυτό το σενάριο.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι το νέο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού επιδεινώνεται, το πιθανότερο είναι πως το πανδημικό πρόγραμμα θα παραταθεί κατά 6 ακόμη μήνες, ως το φθινόπωρο του 2022, και θα αυξηθεί κατά 250 δισεκατομμύρια ευρώ.
Επιπλέον, η ΕΚΤ είναι πιθανό να αποφασίσει σε μεταγενέστερη ημερομηνία να μην ξοδεύει σταθερά 20 δισ. ευρώ κάθε μήνα για την αγορά ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος APP, αλλά να προσαρμόζει τον όγκο αγορών βάσει των αναγκών της αγοράς.
Με αυτόν τον τρόπο, η ΕΚΤ θα αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία, η οποία είναι τόσο σημαντική για αυτήν.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών