Με κινδύνους που ξεπερνά το μπόι τους έχουν να παλέψουν οι ασφάλειες. Υπαινίσσεται η αγορά ότι έχει τα εργαλεία για να αντιμετωπίσει τους νέους εγκληματίες που διαρκώς μεταλλάσσονται ωστόσο τα στοιχεία οδηγούν σε διαφορετικά συμπεράσματα. Κάποιοι κάνουν λόγο για κινδύνους που ξεπερνούν και τους κινδύνους τρομοκρατίας.
Δεν ξεριζώνονται το ransomware
Αν και πρόκειται για ένα και μόνο μέρος των cyber κινδύνων, τα ransomware τείνουν να γίνουν η μεγαλύτερη αγορά ασφάλισης cyber κινδύνων. Οι παραβιάσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα σε πολύ μεγάλους Ομίλους επιχειρήσεων μετά το ‘ ξερίζωμα’ της παραδοσιακής τεχνολογίας και την είσοδο της νέας, δείχνουν πόσο βαθιά ρίζες απλώνει ο κίνδυνος αυτός.
Τόσο η καταγραφή των γεγονότων από επίσημους φορείς, όσο και οι διεθνείς μελέτες αναφέρουν ότι λύση στο πρόβλημα δεν υπάρχει, ενώ ακόμα και σε επίπεδο κράτους η διαχείριση γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη.
Στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς προτείνουν την δημιουργία ομάδων διαχείρισης του κινδύνου αυτού, παρόμοιες με τις ομάδες που διαχειρίζονται τους κινδύνους τρομοκρατίας αλλά και την ανάπτυξη ενός νέου μηχανισμού που θα συγκεντρώνει πολλούς κινδύνους για να μπορεί να παρέχει καλύψεις. Εξασφάλιση δεν υπάρχει θα πρέπει να ξέρουν οι επιχειρήσεις.
Αστρονομικά ποσά 265 δισεκατομμυρίων
Η κατάσταση τείνει να βγει εκτός ελέγχου καθώς οι επιθέσεις των ransomware σχεδόν διπλασιάστηκαν τον τελευταίο χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μήνα πάνω χωρίς να υπάρχουν εξαιρέσεις από 5000 επιχειρήσεις υποκύπτουν στα χτυπήματα των ransomware.
Μόνο για εφέτος οι απώλειες από τα ransomware θα ξεπεράσουν τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ πλησιάζοντας στο τέλος της δεκαετίας οι απώλειες αναμένεται να ξεπεράσουν το αστρονομικό ποσό των 265 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Εξελισσόμενα μοντέλα επιχειρηματικότητας
Τα μοντέλα επιχειρηματικότητας διαφέρουν κάποιοι είναι ενοικιαζόμενες ομάδες σε κάποιους εργοδότες, κάποιοι δρουν αυτοβούλως , κάποιες ομάδες λειτουργούν για εκβιαστικούς σκοπούς απειλώντας τα θύματα ακόμα και με ολική καταστροφή του υπάρχοντος βίου τους.
Ζητούμενο τα λύτρα.
Τα Ransomware χρησιμοποιούν τονίζουν οι ασφαλιστές την κλοπή των δεδομένων εκτός της κρυπτογράφησης αλλά και μία άλλη τεχνική που λέγεται triple extortion.
Προτάσεις που ακούν στο όνομα ‘ ILS’
Ο κίνδυνος δεν μπορεί να μετρηθεί, ούτε είναι σταθερός. Υπό το πρίσμα αυτό στoυς μηχανισμούς αντιμετώπισης κινδύνων εντάσσονται τα επενδυτικά insurance-linked securities (ILS) τα οποία παίρνουν το ρόλο του αντασφαλιστή.
Σύμφωνα με πηγές του ΒΝ οι ελληνικές επιχειρήσεις παραμένουν ανασφάλιστε έναντι των cyber κινδύνων, ενώ αριθμός επιχειρήσεων έχει πέσει θύμα εκβιαστών χωρίς να το αναφέρει.
Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr
Κίνδυνος εκτός ελέγχου, δισεκατομμύρια ζημιές για το 2021 στις ασφάλειες από τους εγκληματίες του διαδικτύου
Ανασφάλιστη η Ελλάδα
Σχόλια αναγνωστών