Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποίησε την πολυαναμενόμενη έρευνά της για το εάν η Πολωνία και η Ουγγαρία θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν κανονικά τις επιχορηγήσεις (μεταβιβάσεις στη γλωσσα της ΕΕ) ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ λόγω των προβλημάτων που καταγράφονται με τα ζητήματα της διαφθοράς και την εφαρμογή των αρχών του κράτους δικαίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021.
Αναστολή χρηματοδότησης
Σύμφωνα με την αποκάλυψη σχετικών εγγράφων από το Reuters, εστάλησαν επιστολές στη Βαρσοβία και τη Βουδαπέστη την Παρασκευή (19/11) όπου ζητούντο από τις κυβερνήσεις διευκρινίσεις βάσει του πρόσφατου κανονισμού της ΕΕ που επιτρέπει την αναστολή εκταμίευσης των πόρων της ΕΕ σε περιπτώσεις κακοδιαχείρισης από τα κράτη - μέλη.
Ο κανονισμός εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά η Επιτροπή, άργησε να τον εφαρμόσει, παρά τις πιέσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο μάλιστα μήνυσε την Επιτροπή τον περασμένο μήνα για αδράνεια στο εν λόγω ζήτημα.
Νομική διαδικασία
Στο πλαίσιο μιας διαφορετικής νομικής διαδικασίας, η Επιτροπή έχει ήδη αναστείλει επιχορηγήσεις δισεκατομμυρίων προς την Πολωνία και την Ουγγαρία από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, επικαλούμενη τις ίδιες ανησυχίες για το κράτος δικαίου και τη διαφθορά.
Οι επιστολές που εστάλησαν την Παρασκευή (19/11) είναι μόνο το πρώτο βήμα σε μια μακρά διαδικασία, αλλά ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την καταβολή πόρων δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ προς τις χώρες τα επόμενα επτά χρόνια.
Προθεσμία δύο μηνών
Και οι δύο χώρες έχουν προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν στις επιστολές.
Εάν η Επιτροπή καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι πόροι της ΕΕ δεν ήταν ασφαλείς στην Πολωνία και την Ουγγαρία θα χρειαζόταν επιπλέον μια απόφαση από το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ για να μπορέσει να λάβει μέτρα.
Στο πρώτο τρίμηνο του 2022 η απόφαση
Και οι δύο χώρες αμφισβήτησαν τον κανονισμό τον Μάρτιο και ενώ η μη δεσμευτική άποψη του γενικού εισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου της ΕΕ αναμένεται στις αρχές Δεκεμβρίου, η τελική απόφαση ενδέχεται να μην εκδοθεί πριν από το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Η Πολωνία και η Ουγγαρία βρίσκονται εδώ και χρόνια υπό επίσημη έρευνα της ΕΕ για υπονόμευση της ανεξαρτησίας της δικαστική εξουσίας, των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των μέσων ενημέρωσης.
Τα επίμαχα ζητήματα
Οι σχέσεις της Βαρσοβίας με την ΕΕ έχουν επιδεινωθεί αφότου το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας, στο οποίο κυριαρχεί το κυβερνών εθνικιστικό και ευρωσκεπτικιστικό κόμμα, έκρινε τον Οκτώβριο ότι το ενωσιακό δίκαιο δεν υπέρκειται του συντάγματος της χώρας.
Το πολωνικό δικαστήριο αποφάνθηκα επίσης τον Ιούλιο ότι η Πολωνία δεν χρειάζεται να τηρήσει τα προσωρινά μέτρα που επιβλήθηκαν από το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ σε θέματα που αφορούν τη δικαστική εξουσία.
Η επιστολή
«Αυτές οι δύο αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παραβιάσεις των αρχών του κράτους δικαίου... όσον αφορά την ορθή εφαρμογή του δικαίου της Ένωσης στην Πολωνία, και ως εκ τούτου να θέσουν σε κίνδυνο την εφαρμογή του πρωτογενούς και του παράγωγου δικαίου της Ένωσης σχετικάμε την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε η επιστολή της Επιτροπής προς την Πολωνία, την οποία αποκάλυψε το Reuters.
Η δικαστική εξουσία
Η επιστολή αναφέρει επίσης ανησυχίες σχετικά με την αμεροληψία των εισαγγελέων της Πολωνίας, επειδή η υπηρεσία διοικείται από ενεργό πολιτικό του κυβερνώντος κόμματος, ο οποίος είναι υπουργός Δικαιοσύνης και γενικός εισαγγελέας ταυτόχρονα.
Μια άλλη ανησυχία που αναφέρεται είναι η ανεξαρτησία των δικαστών που διορίζονται από ένα συμβούλιο στο οποίο κυριαρχούν οι υποψήφιοι του κυβερνώντος κόμματος, καθώς και ένα νέο πειθαρχικό σύστημα για τους εν ενεργεία δικαστές που παραβιάζει τις συνθήκες της ΕΕ, σύμφωνα με απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της ΕΕ.
Δαπάνη των πόρων της ΕΕ και διαφθορά
Τέτοια ζητήματα «θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα και την αμεροληψία των δικαστικών διαδικασιών σε υποθέσεις που σχετίζονται με παρατυπίες στη διαχείριση των κονδυλίων της Ένωσης», ανέφερε η επιστολή προς την Πολωνία.
Η επιστολή προς την Ουγγαρία, αν και ανέφερε ανησυχίες για την ανεξαρτησία των δικαστών, επικεντρώθηκε κυρίως στις παρατυπίες στη δαπάνη των χρημάτων της ΕΕ μέσω δημόσιων συμβάσεων.
Δημόσιες συμβάσεις
Οι ανησυχίες ακολούθησαν αναφορές από το γραφείο καταπολέμησης της απάτης της ΕΕ OLAF, οι οποίες δείχνουν ότι σχεδόν οι μισοί διαγωνισμοί τυο δημοσίου στην Ουγγαρία καταλήγουν στη διαδικασία ενιαίας προσφοράς.
Κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας στην εξουσία, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποίησε δισεκατομμύρια ευρώ κρατικών και κοινοτικών κονδυλίων για να στηρίξει μια πιστή επιχειρηματική ελίτ που περιλαμβάνει μέλη της οικογένειας του και στενούς φίλους.
Πελατειακές σχέσεις και νεποτισμός
Σε μια έκθεση για το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία τον Ιούλιο, η Επιτροπή ανέφερε τις επίμονες ελλείψεις στη χρηματοδότηση των ουγγρικών πολιτικών κομμάτων και τους κινδύνους πελατειακών σχέσεων και νεποτισμού στη δημόσια διοίκηση υψηλού επιπέδου.
«Οι διαπιστωθείσες ελλείψεις και αδυναμίες μπορεί... να παρουσιάζουν σοβαρό κίνδυνο για τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση των πόρων του προϋπολογισμού της Ένωσης είτε η προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης να συνεχίσει να επηρεάζεται αρνητικά στο μέλλον», ανέφερε η επιστολή προς την Ουγγαρία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών