γράφει :
Η εικόνα απαξίωσης και μιζέριας που υπάρχει και πάλι στο ΧΑ το τελευταίο διάστημα κάνει και πάλι φανερή τη μεγάλη έλλειψη επενδυτών και θυμίζει σε όλους πόσο μικρή είναι η αγορά.
Παράλληλα, δημιουργεί το ερώτημα, αν το ΧΑ είναι πλέον μία μικρή αγορά αφού έχουν φύγει δεκάδες εταιρείες τα τελευταία χρόνια, ή έχει ακόμα περιθώρια, αφού πολλές από αυτές που έχουν μείνει δεν συγκεντρώνουν επενδυτικά βλέμματα;
Ο τζίρος και πάλι το τελευταίο διάστημα έχει πέσει στα Τάρταρα, ενώ οι επενδυτές ο ένας μετά τον άλλο αρχίζουν να προτιμούν άλλες αγορές έναντι του ΧΑ, το οποίο χαρακτηρίζεται μικρό, ακριβό και χωρίς σύγχρονες επιλογές.
Η χθεσινή συνεδρίαση αύξησε την απογοήτευση πολλών επενδυτών, αφού είδαν το γενικό δείκτη να μην μπορεί να κρατηθεί πάνω από τις 900 μονάδες και να υποχωρεί ακόμα και πάνω από 1% με ελάχιστο τζίρο.
Την ίδια ώρα οι πτωτικές μετοχές ήταν τριπλάσιες από τις ανοδικές, και αρκετές κατέγραφαν αξιόλογη πτώση χωρίς ιδιαίτερους όγκους.
Και μπορεί τα τελευταία χρόνια να έχουν αποχωρήσει δεκάδες εισηγμένες, ακόμα και ολόκληροι κλάδοι από το χρηματιστήριο (π.χ. ιχθυοκαλλιέργειες), αλλά κάποια στελέχη της αγοράς πιστεύουν πως ακόμα οι εισηγμένες είναι πολλές για τον αριθμό των επενδυτών που έχουμε.
Με 500-600 επενδυτές ανά συνεδρίαση κατά μέσο όρο δεν μπορεί να υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για όλες.
Ήδη, οι περισσότεροι μεγάλοι επενδυτές έχουν εστιάσει στις 25 μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης (και όπως δείχνουν τα στατιστικά όχι σε όλες) και σε ένα περιορισμένο αριθμό εταιρειών εκτός FTSE 25.
Για ένα μεγάλο μέρος του ταμπλό, ο χρόνος κυλάει χωρίς να αλλάζει κάτι για κάποιες μετοχές.
Επιπλέον υπάρχουν και αυτές που λόγω οικονομικών προβλημάτων είναι παραιτημένες και δεν ασχολούνται ούτε επενδυτές ούτε βασικοί μέτοχοι.
Στο πέρασμα των τελευταίων χρόνων, το ΧΑ έχασε δεκάδες εταιρείες.
Μόνο φέτος, αποχώρησαν μέσω δημόσιων προτάσεων οι ΓΕΚΕ, ΙΑΣΩ, Newsphone, Paperpack και Forthnet.
Το 2020 είχαν φύγει οι Περσεύς, Νηρεύς, Σελόντα, Καράτζης, και Ελτράκ, ενώ το 2019, η FG Europe, Κανάκης, Σφακιανάκης και το 2018, Nexans, Ντρουκφάρμπεν και Κορρές.
Στις παραπάνω μετοχές δεν περιλαμβάνονται αυτές που αποχώρησαν λόγω οικονομικών προβλημάτων και οι αρμόδιες αρχές τις διέγραψαν.
Η ρευστότητα που αντλήθηκε από τις παραπάνω εταιρείες δε φαίνεται να ευνόησε όσες έμειναν.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δεκάδες εταιρείες στο ΧΑ με κεφαλαιοποίηση κάτω από 10 εκατ. ευρώ χωρίς να έχουν δώσει τα τελευταία χρόνια δείγματα γραφής που να μπορεί κάποιος να εκτιμήσει ότι έχουν περιθώρια να μεγαλώσουν και την αποτίμηση και τα μεγέθη τους.
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις οι μετοχές των Προοδευτική, Ιντερτέκ, Ακρίτας, Χαϊδεμένος, Minerva, Δούρος, Τρία Άλφα, Λανακάμ, Σαραντόπουλος, Βιοτέρ, Logismos και πολλές ακόμα.
Όμως και μεγαλύτερες σε αποτίμηση εισηγμένες που έχουν μεγέθη, η αδιαφορία είναι χαρακτηριστική.
Εισηγμένες όπως Καρέλιας, Πλαστικά Κρήτης κ.α θα μπορούσαν να διαπραγματεύονται στη μεγάλη κατηγορία, αλλά η περιορισμένη διασπορά και η αδιαφορία των βασικών μετοχών, έχουν βάλει τις μετοχές στο περιθώριο και ελάχιστοι ασχολούνται με αυτές.
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών