Με τον πόλεμο να εισέρχεται σε νέα φάση, η Δύση έχει έρθει αντιμέτωπη με μια νέα πραγματικότητα, όπου θα πρέπει να προμηθεύει τον στρατό της Ουκρανίας για μήνες ή και χρόνια.
«Δυτικοί αξιωματούχοι ψάχνουν για άρματα μάχης και βαρύ οπλισμό για να στείλουν στην Ουκρανία καθώς αντιμετωπίζουν μια πραγματικότητα: Ίσως χρειαστεί να προμηθεύουν -και να ανεφοδιάζουν- τον στρατό της χώρας για μήνες ή και χρόνια στη μάχη κατά των Ρώσων εισβολέων» αναφέρεται σε δημοσίευμα του Politico με τίτλο: «Η Δύση επιδιώκει να αυξήσει τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία καθώς ο πόλεμος εισέρχεται σε νέα φάση».
Τα 2 σενάρια
Βραχυπρόθεσμα, οι χώρες διαθέτουν εξοπλισμό που μπορεί εύκολα να χρησιμοποιήσει η Ουκρανία. Η Τσεχία, για παράδειγμα, φέρεται να στέλνει τανκς σοβιετικής σχεδίασης που είναι ήδη οικεία στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Μακροπρόθεσμα, οι αξιωματούχοι αξιολογούν τις νέες απαιτήσεις της Ουκρανίας -και καθορίζουν τι είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν οι σύμμαχοι. Το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθεί να ενισχύσει τον συντονισμό μεταξύ των χωρών που παρέχουν προμήθειες, διοργανώνοντας μια διάσκεψη χορηγών την περασμένη εβδομάδα με 35 συμμετέχοντες. Και οι ΗΠΑ αναζητούν εταίρους που μπορούν να προσφέρουν αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, ενώ φέρεται να επιταχύνουν τη δική τους παραγωγή αντιαρματικών και αντιαεροπορικών πυραύλων. Εν τω μεταξύ, στη Γερμανία οι κυβερνώντες τσακώνονται για το αν θα παραδώσουν 100 τανκς, για τα οποία θα απαιτείται επίσης εκπαίδευση για τις ουκρανικές δυνάμεις.
Σε νέα φάση, ο πόλεμος
«Η σύγκρουση», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Liz Truss, «έχει εισέλθει σε μια νέα και διαφορετική φάση, με μια πιο συγκεντρωμένη ρωσική επίθεση». Ως αποτέλεσμα, πρόσθεσε, μετά από μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, υπήρξε υποστήριξη για την «προμήθεια νέου και βαρύτερου εξοπλισμού στην Ουκρανία».
Σύμφωνα με το Politico, όποιες αποφάσεις και αν λάβει η Δύση θα είναι κρίσιμες για τη διαμόρφωση της επόμενης φάσης του πολέμου. Η Ρωσία απέσυρε ορισμένες δυνάμεις από το Κίεβο και τώρα σχεδιάζει μια τιμωρητική επίθεση στα ανατολικά που πιθανόν να ξεκινήσει σε λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους.
Η στροφή της Ρωσίας
Μέχρι στιγμής, οι δυτικοί σύμμαχοι έχουν επικεντρωθεί στη διοχέτευση ελαφρών όπλων στην Ουκρανία, καθώς και σε άλλο εξοπλισμό, όπως θωράκιση σώματος και ιατρικές προμήθειες. Μια εβδομάδα μέσα στον Μάρτιο, ένας στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ είπε στο CNN ότι οι σύμμαχοι είχαν στείλει στην Ουκρανία περίπου 17.000 αντιαρματικούς πυραύλους και 2.000 αντιαεροπορικούς πυραύλους, αριθμός που σίγουρα έχει αυξηθεί από τότε.
Αρχικά, δυτικοί αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, περίμενε ότι οι δυνάμεις του θα περικυκλώσουν γρήγορα το Κίεβο και άλλες βασικές πόλεις με την ελπίδα να ανατρέψει την ουκρανική κυβέρνηση. Αφού απέτυχαν σε αυτό, οι αξιωματούχοι λένε ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, μεταφέρει τώρα τις ομάδες μάχης του στο Donbass, την ανατολική περιοχή της Ουκρανίας όπου η Ρωσία είχε ήδη υποδαυλίσει αναταραχές για οκτώ χρόνια.
Η στρατηγική μεταστροφή της Ρωσίας έχει εγείρει την προοπτική ενός πιο συμβατικού, μακροπρόθεσμου χερσαίου πολέμου που περιλαμβάνει σκληρές μάχες στο άμεσο μέλλον. Είναι ένας πόλεμος που οι δυτικοί σύμμαχοι δεν περίμεναν ακριβώς, αφήνοντάς τους χωρίς προμελετημένο σχέδιο για τον εξοπλισμό των δυνάμεων της Ουκρανίας σε ένα τέτοιο σενάριο.
Οι ανάγκες της Ουκρανίας «προφανώς εξελίσσονται», είπε ένας δυτικός αξιωματούχος. «Η όρεξη από τους συμμάχους να καλύψουν αυτές τις ανάγκες είναι πολύ υψηλή, αλλά υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει για να βεβαιωθείτε ότι παίρνουν αυτό που χρειάζονται».
Η άβολη θέση της Δύσης
Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα προμήθειας», είπε ο Nick Reynolds, ειδικός σε χερσαίους πολέμους στο αμυντικό think tank του Royal United Services Institute στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σχετικά με τους αντιαεροπορικούς και αντιαρματικούς πυραύλους, είπε, «θα χρειαστεί χρόνος για να τους μεταφέρουμε αν είχαμε τις προμήθειες, αλλά οι προμήθειες μειώνονται, ιδιαίτερα όσον αφορά τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης [που] θα χρειαστεί να κρατήσουν κάποιους για τους εαυτούς τους».
Και πρόσθεσε: «Η εντύπωση που έχω είναι ότι η αύξηση της παραγωγής βασικά δεν συμβαίνει πραγματικά, όχι εντός του χρονικού πλαισίου για το οποίο μιλάμε ούτως ή άλλως». Αυτό άφησε τους δυτικούς συμμάχους σε αυτό που ο Reynolds ονόμασε «άβολη θέση» – μη ανταποκρινόμενοι στην αρχική τους προσφορά ελαφρών όπλων, ενώ χρειάζονται χρόνο για να ενσωματώσουν βαρύτερο εξοπλισμό στον ουκρανικό στρατό.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών