Στο 5% φιλοδοξεί η κυβέρνηση να φτάσει τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές), κάνοντας έτσι πιο ελκυστικές τις νέες προσλήψεις, αυξάνοντας ταυτόχρονα το μισθό στους ήδη εργαζόμενους.
Στους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται νέα μείωση των εισφορών μέσα στο 2023, μετά την πρόσφατη μείωση που έγινε για το επικουρικό από την 1η Ιουνίου 2022.
Με τη νέα μείωση κατά 0,6 μονάδες, θα έχει συμπληρωθεί μία μείωση της τάξης του 5% μέσα στην τετραετία. Οι εισφορές των μισθωτών, θα πέσουν από το 36,1% στο 35,5%, ενώ το κόστος της νέας μείωσης υπολογίζεται να στοιχίσει πάνω από 50 εκατ. ευρώ.
Η νέα μείωση, σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα προέλθει από τον περιορισμό των εισφορών προς τρίτους και όχι από τη μείωση των εισφορών για κύρια ασφάλιση ή για επικουρική, αλλά ούτε και υπέρ του ΕΟΠΥΥ.
Η επικρατέστερη λύση, για την επικείμενη μείωση, αφορά τις εισφορές που καταβάλουν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι υπέρ της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δικαιολογηθεί ως αποτέλεσμα της αποκλιμάκωσης της ανεργίας και της καταβολής λιγότερων επιδομάτων, αλλά και της χρήσης επιπλέον πόρων ύψους 1 δισ. ευρώ για την υλοποίηση νέων προγραμμάτων κατάρτισης και απασχόλησης μέσω των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η προηγούμενη περικοπή εισφορών που προέκυψε αποκλειστικά από εισφορές που θα κατέληγαν στα ταμεία της ΔΥΠΑ, οδήγησε σε απώλεια εσόδων για την Υπηρεσία της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ. Χάθηκε δηλαδή το 56% των εσόδων της και μάλιστα σε μια χρονιά πανδημίας και υψηλής ανεργίας, όπου τα έξοδα λόγω της χορήγησης επιδομάτων και παροχών στους πληττόμενους από τις επιπτώσεις της πανδημίας βρέθηκαν στα ύψη.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, τα στοιχεία της Eurostat, ειδικά για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους, δείχνουν πως, ενώ το 2019 η Ελλάδα βρισκόταν στη 14η θέση μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. με το υψηλότερο μη μισθολογικό κόστος, το 2021 ανέβηκε στην 5η καλύτερη θέση ενώ μετά και την νέα μείωση αναμένεται περαιτέρω βελτίωση της κατάταξής της.
Έτσι, το ασφαλιστικό βάρος των επιχειρήσεων έχει πέσει από το 40,5%, που ήταν τον Μάιο του 2020, στο 36,16%.
Με την εφαρμογή της περαιτέρω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότη και εργαζόμενο κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες από 36,16% που είναι σήμερα στο 35,56% το μη μισθολογικό κόστος θα περιοριστεί:
Για έναν εργαζόμενο με μεικτό μισθό 713 ευρώ, από 257,82 ευρώ θα περιοριστεί στα 253,54 ευρώ με το ετήσιο όφελος να ανέρχεται στα 51,36 ευρώ. Για έναν εργαζόμενο με μεικτό μισθό 1.800 ευρώ, το σύνολο των εισφορών ανέρχονταν σε 650 ευρώ και θα περιοριστεί στα 640 ευρώ, ετήσιο όφελος 120 ευρώ.
Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών