Ένα πράγμα που είναι ξεκάθαρο είναι ότι ο Borrell, ως επικεφαλής διπλωμάτης της Ευρώπης, έπαιξε ηγετικό ρόλο στη σφυρηλάτηση στενότερων δεσμών με το Κατάρ...
Από τότε που ξέσπασε το περασμένο Σαββατοκύριακο με επιδρομές της αστυνομίας σε σπίτια και γραφεία ευρωβουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το σκάνδαλο Qatargate δεν έχει κάνει τίποτα άλλο από το να... μεγαλώνει.
Αυτό που ξεκίνησε ως ποινική έρευνα για νυν και πρώην ευρωβουλευτές και βοηθούς του κοινοβουλίου που εμπλέκονται σε ένα κύκλωμα δωροδοκίας με στόχο να καταστραφεί η δημόσια εικόνα του σημερινού διοργανωτή του Παγκοσμίου Κυπέλλου έχει διευρυνθεί σημαντικά — όχι μόνο όσον αφορά τον αριθμό των ατόμων που εμπλέκονται αλλά και τον αριθμό των οργανισμών και τρίτων χωρών, στις οποίες πλέον περιλαμβάνεται και το Μαρόκο.
Metsola: «Ευρύ πακέτο μεταρρυθμίσεων»
Προϊόντων των ερευνών, τόσο το Κοινοβούλιο όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν εγκλωβιστεί σε μια ξέφρενη... αποστολή ελέγχου των ζημιών.
Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola την Πέμπτη (15 Δεκεμβρίου) δεσμεύτηκε να αποκαλύψει ένα «ευρύ πακέτο μεταρρυθμίσεων» τον Ιανουάριο, το οποίο θα περιλαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση της προστασίας των καταγγελιών, απαγόρευση όλων των ανεπίσημων κοινοβουλευτικών ομάδων φιλίας (ομάδες ευρωβουλευτών που συζητούν σχέσεις με μη -χώρες της ΕΕ) και επανεξέταση των κανόνων επιβολής του κώδικα δεοντολογίας για τους ευρωβουλευτές.
Προς το παρόν, σχεδόν όλη η εστίαση είναι κατανοητό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά αρχίζουν να τίθενται ερωτήματα σχετικά με το εάν οι επιπτώσεις θα εξαπλωθούν στην εκτελεστική εξουσία της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ερωτηθείς εάν ανησυχεί για ένα τέτοιο αποτέλεσμα, ο Didier Reynders, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ, είπε στο Politico ότι «είναι πάντα μια πιθανότητα».
Δημιουργία ανεξάρτητου φορέα εθνοτήτων που θα καλύπτει όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ursula Von der Leyen, η οποία δεν είναι ξένη στους ισχυρισμούς διαφθοράς, τόσο στη Γερμανία όσο και στις Βρυξέλλες, είπε τα εξής σε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Δευτέρας 12/12:
«Οι καταγγελίες σε βάρος της αντιπροέδρου της Βουλής [Εύας Καϊλή] είναι πολύ ανησυχητικές, πολύ σοβαρές.
Είναι ζήτημα εμπιστοσύνης των ανθρώπων μας στους θεσμούς μας, χρειάζεται τα υψηλότερα πρότυπα.
Πρότεινα τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα των κρατών, που θα καλύπτει όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ (τον Μάρτιο).
Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να έχουμε όχι μόνο ισχυρούς κανόνες, αλλά τους ίδιους κανόνες που να καλύπτουν όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και να μην επιτρέπονται εξαιρέσεις.
Η Von der Leyen πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εξετάζει το δικό της μητρώο διαφάνειας για όλες τις καταγεγραμμένες συναντήσεις μεταξύ προσωπικού και αξιωματούχων του Κατάρ.
Κατάφωρη αδιαφορία για την... διαφάνεια
Αυτό δεν είναι τόσο παρήγορο όσο μπορεί να ακούγεται, δεδομένης της κατάφωρης αδιαφορίας για τη διαφάνεια και την υπευθυνότητα που επέδειξε η Επιτροπή της Von der Leyen στην απόκτηση δισεκατομμυρίων εμβολίων για τον COVID-19.
Επιπλέον, όπως σημειώνει η μη κερδοσκοπική ομάδα έρευνας και εκστρατειών Corporate Europe Observatory, οι μεταρρυθμίσεις της Επιτροπής για τη διαφάνεια του 2014 ισχύουν μόνο για τους κορυφαίους 250 ανώτερους αξιωματούχους της Επιτροπής.
Όχι για τους πολλούς αξιωματούχους χαμηλότερου επιπέδου που προσεγγίζουν τους 30.000+
Το προσωπικό της Επιτροπής συναντάται τακτικά με εκπροσώπους συμφερόντων, αλλά δεν περιλαμβάνονται στους κανόνες.
Το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς της ΕΕ εδώ και χρόνια
Η Von der Leyen αρνήθηκε επίσης να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις διασυνδέσεις του Ευρωπαίου αντιπροέδρου Μαργαρίτη Σχοινά με το Κατάρ, προκαλώντας αγανάκτηση στο δημοσιογραφικό σώμα των Βρυξελλών.
Ο Σχοινάς, εκπροσώπησε την ΕΕ στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου και έχει επικριθεί σφοδρά για τους αφειδείς επαίνους στις «βελτιωμένες» συνθήκες εργασίας στο Κατάρ, όπου τουλάχιστον 6.500 μετανάστες εργάτες από την Ινδία, τη Σρι Λάνκα, το Μπαγκλαντές, το Νεπάλ και το Πακιστάν πέθαναν από το 2011, τη χρονιά που ανατέθηκε το Παγκόσμιο Κύπελλο στη χώρα, ως και το 2020.
Το Politico περιγράφει το Qatargate ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς που έπληξε την ΕΕ εδώ και χρόνια, την ώρα που αντιμετωπίζει ήδη ένα σκάνδαλο για τα χρήματά που διέθεσε μέσω των βαθιά αδιαφανών σχέσεων της Επιτροπής με την Pfizer και άλλους κατασκευαστές εμβολίων, το οποίο αποτελεί πλέον αντικείμενο έρευνας από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
Η διαμεσολαβήτρια της ΕΕ Emily O'Reilly χαρακτήρισε την άρνηση της Επιτροπής να αποκαλύψει τα γραπτά μηνύματα μεταξύ της von der Leyen και του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer Albert Bourla ως «κακοδιοίκηση».
Το «σκάνδαλο Pfizer» που αποσοβήθηκε από τα μμε και το Qatargate που άνθισε στα μμε
Σε αντίθεση με το Qatargate, αυτό το σκάνδαλο αγνοήθηκε επιμελώς από τα μέσα ενημέρωσης της Ευρώπης παρά τα ιλιγγιώδη χρηματικά ποσά (δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι σήμερα για την αγορά έως και 1,8 δισεκατομμυρίων εμβολίων COVID-19), τον αριθμό των ανθρώπων που επηρεάστηκαν (οποιοσδήποτε πληρώνει φόρους στην ΕΕ και αισθάνθηκε υποχρεωμένος από τους κανόνες για τα εμβόλια της ΕΕ να λάβουν ένα ιατρικό προϊόν που δεν ήθελαν) και την θέση στην ευρωπαϊκή ιεραρχία των εμπλεκομένων, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της Von der Leyen και του Albert Bourla, Διευθύνοντος Συμβούλου της Pfizer, μιας από τις μεγαλύτερες στον κόσμο φαρμακευτικές εταιρείες.
Η ίδια η Von der Leyen έχει δεχθεί πυρά επειδή απέκρυψε ή/και διέγραψε αρχεία των συνομιλιών της με τον Bourla πριν από την αγορά από την Επιτροπή έως και 1,8 δισεκατομμυρίων εμβολίων.
Όσο για τον Bourla, έχει αρνηθεί δύο φορές να καταθέσει σε ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα.
Borrell: «Ανησυχητικό σκάνδαλο»
Από την πλευρά του, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας Josep Borrell χαρακτήρισε το Qatargate «πολύ, πολύ ανησυχητικό».
Ωστόσο, προσπάθησε να τονίσει ότι κανείς στη διπλωματική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της οποίας ηγείται, δεν είναι υπό έρευνα: «Δεν υπάρχει τίποτα και κανείς που δεν αναφέρεται ούτε από την Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης ούτε από τις αντιπροσωπείες».
Αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.
Η πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των καταγγελιών για δωροδοκία, αρνείται ότι έλαβε το 1,5 εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά που βρέθηκαν στο σπίτι της και στην κατοχή του πατέρα της και ισχυρίζεται ότι ενεργούσε αποκλειστικά κατόπιν εντολών από τα πάνω.
Καϊλή: Ενεργούσα κατ'εντολή... άνωθεν
Σύμφωνα με τον δικηγόρο της κας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλο, αυτές οι εντολές προήλθαν απευθείας από την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola και τον Josep Borrell.
Σε συνέντευξή του στο ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι MEGA, ο Δημητρακόπουλος είπε ότι η Καϊλή δεν έχει καμία σχέση με δωροδοκία από το Κατάρ.
«Αυτό που πρέπει να γνωρίζει η κοινή γνώμη είναι ότι το Κατάρ δεν χρειαζόταν να δωροδοκήσει την κ. Καϊλή γιατί πήγε στο Κατάρ ως εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι ομιλίες, οι συνεντεύξεις που έδωσε ήταν μετά από συμφωνία και εντολή της προέδρου Roberta Metsola», είπε ο Δημητρακόπουλος.
Πρόσθεσε ότι τα έγγραφα το αποδεικνύουν και εξήγησε ότι η Καϊλή δεν πήρε καμία πρωτοβουλία ούτε είχε ατζέντα.
«Η κυρία Metsola την έστειλε στο Κατάρ, αυτό που επρόκειτο να πει είχε την έγκριση της κυρίας Metsola […]
Η κυρία Metsola είχε στείλει μαζί της και τον αξιωματούχο της ΕΕ κ. Roberto Bedini για να παρακολουθήσει όλες τις συναντήσεις της κας. Καϊλή», εξήγησε.
«Σας λέω τα λόγια της κ. Καϊλή, εκτελούσε ένα σχέδιο που είχε ξεκινήσει το 2019, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Josep Borrell και η Ylva Johansson [Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων] είχαν αποφασίσει σε επίπεδο Επιτροπής, να συνεργαστούν με το Κατάρ, το Κουβέιτ και Ομάν», πρόσθεσε ο δικηγόρος.
Προς το παρόν, πρόκειται απλώς για ισχυρισμούς που διέρρευσαν από τον δικηγόρο μιας υπόπτου σε μια πολύ σοβαρή έρευνα για διαφθορά και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοιες.
Ο ρόλος του Borrell στη σφυρηλάτηση σχέσεων με το Κατάρ
Αλλά ένα πράγμα που είναι ξεκάθαρο είναι ότι ο Borrell, ως επικεφαλής διπλωμάτης της Ευρώπης, έπαιξε ηγετικό ρόλο στη σφυρηλάτηση στενότερων δεσμών με το Κατάρ.
Οι ευρωβουλευτές υποψιάζονται τώρα ότι το... λάδωμα του Κατάρ μπορεί να επηρέασε αδικαιολόγητα τις διαπραγματεύσεις για την εξαιρετικά προσοδοφόρα αεροπορική συμφωνία ΕΕ-Κατάρ.
Η συμφωνία, που υπογράφηκε πέρυσι, παρείχε στην Qatar Airlines απεριόριστη πρόσβαση στην τεράστια αγορά της ΕΕ των 450 εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ παρείχε στις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες πρόσβαση στην κάπως μικρότερη αγορά του Κατάρ των 2,9 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Η πρώτη συμφωνία του είδους της που υπογράφηκε ποτέ από την Επιτροπή, επικρίθηκε έντονα από μεγάλες αεροπορικές εταιρείες και συνδικάτα της ΕΕ, αλλά την υπερασπίστηκε η ΕΕ, η οποία ισχυρίστηκε ότι θα παρείχε «ευκαιρίες και στις δύο πλευρές».
Ένας εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε την Τετάρτη ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε με «πλήρη διαφάνεια».
Στο τέλος, η απελπισμένη... πείνα της Ευρώπης για πηγές ενέργειας, η οποία ήταν ήδη εμφανής ακόμη και το καλοκαίρι του 2021, έπαιξε πιθανώς πολύ μεγαλύτερο ρόλο στη διασφάλιση της συμφωνίας από ό,τι μερικά... λαδωμένα χέρια.
Στην πρώτη επίσκεψή του στη χώρα ως επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ, τον Σεπτέμβριο του 2021, ο Borrell επαίνεσε το Κατάρ ως «αξιόπιστο ενεργειακό εταίρο», κάτι που σε αυτούς τους καιρούς, είπε, είναι «ιδιαίτερα σημαντικό».
Ανακοίνωσε επίσης τα σχέδια της ΕΕ για τη δημιουργία μιας πλήρους διπλωματικής αποστολής στη Ντόχα φέτος, η οποία εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο.
Ο ρόλος του Μαρόκου
Όπως αναφέρθηκε, το Μαρόκο εμπλέκεται επίσης σε αυτό το διαρκώς διευρυνόμενο σκάνδαλο.
Σύμφωνα με τον Ισπανό δημοσιογράφο Ignacio Cembrero, οι ξένες υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας, η DGED, είναι αυτές που δωροδοκούσαν ευρωβουλευτές, πιθανώς για να ματαιώσουν τυχόν ψηφίσματα υπέρτης πλούσιας σε πόρους πρώην ισπανικής αποικίας της Δυτικής Σαχάρας, το Μαρόκο, που εισέβαλε και κατέλαβε το 1975
Κατηγορήθηκε επίσης φέτος ότι χρησιμοποίησε λογισμικό υποκλοπής Pegasus για να στοχεύσει τα κινητά τηλέφωνα περίπου 200 ισπανικών κυβερνητικών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Pedro Sanchéz και στη συνέχεια της υπουργού Άμυνας Margarita Robles.
Οι τακτικοί αναγνώστες μπορεί να θυμούνται ότι κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους η χώρα της Βόρειας Αφρικής έχει συγκεντρώσει αυξανόμενη υποστήριξη για το σχέδιο «αυτονομίας» της για τη Δυτική Σαχάρα μεταξύ των μεγάλων αντιδρώντων στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Ισπανίας.
Το σχέδιο θα περιλαμβάνει ουσιαστικά την επισημοποίηση της μόνιμης κατοχής της πλούσιας σε πόρους περιοχής από το Μαρόκο και έχει ήδη λάβει την ευλογία τόσο του Ισραήλ όσο και των ΗΠΑ.
Ένα ακόμη «ξεδοντιασμένο» σώμα ηθικής στο «βάλτο των Βρυξελλών» που πρέπει να ξεραθεί
Προς το παρόν, δεν είναι ξεκάθαρο πόσο μακριά θα φτάσει αυτό το εκρηκτικό σκάνδαλο.
Ένα πράγμα που είναι σαφές είναι ότι η ζημιά στη φήμη της ΕΕ θα είναι μεγάλη και θα διαρκέσει.
Η ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δίνει διαλέξεις στις κυβερνήσεις των κρατών μελών και τρίτων χωρών που συμπεριφέρονται άσχημα σχετικά με τον τρόπο διακυβέρνησης θα μειωθεί περαιτέρω.
Όπως είπε ο Ούγγρος Victor Orban σε βίντεο που ανέβηκε στη σελίδα του στο Facebook, «Είναι καιρός να στραγγίξουμε τον βάλτο των Βρυξελλών».
Και έχει δίκιο.
Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ πρέπει να τακτοποιήσουν το σπίτι τους μια για πάντα και γρήγορα.
Και αυτό είναι απίθανο να συμβεί.
Η διαμεσολαβήτρια της ΕΕ Emily O'Reilly είπε αυτή την εβδομάδα ότι το προτεινόμενο σχέδιο της Von der Leyen για ένα νέο σώμα ηθικής είναι πιθανό να καταλήξει ως "κάτι χωρίς δόντια, κάτι που ενδεχομένως θα καθίσει εκεί παθητικά, θα περιμένει να γίνουν καταγγελίες".
Εξουσίες διερεύνησης και κυρώσεων
Αυτό που πραγματικά χρειάζεται το σώμα, είπε η O'Reilly, είναι εξουσίες διερεύνησης και κυρώσεων.
Αλλά αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να απειλήσει να εκτροχιάσει το τρένο που αποτελούν οι Βρυξέλλες.
Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι παράνομες πληρωμές σε μετρητά μέσα σε χάρτινες σακούλες και χαρτοφύλακες.
Είναι ο τεράστιος μηχανισμός λόμπι που έχει δημιουργηθεί στις Βρυξέλλες, οι οποίες είναι τώρα η δεύτερη μεγαλύτερη πρωτεύουσα λόμπι στον κόσμο μετά την Ουάσιγκτον.
Όπως και στην Ουάσιγκτον, το λόμπι αγγίζει σχεδόν κάθε πτυχή της διακυβέρνησης.
Στην έκθεσή του για το 2015, ο Διευθύνων Σύμβουλος ανέφερε ότι οι λομπίστες που εκπροσωπούσαν επιχειρήσεις και εμπορικές ενώσεις αποτελούσαν το 75% όλων των συνεδριάσεων των λόμπι υψηλού επιπέδου της Επιτροπής και περισσότερο από το 80% σε ορισμένους τομείς όπως η χρηματοπιστωτική ρύθμιση ή η εσωτερική αγορά.
Το αναπόφευκτο αποτέλεσμα, όπως και στην Ουάσιγκτον, είναι ότι οι πολιτικές γίνονται σχεδόν αποκλειστικά στην υπηρεσία των κατοχυρωμένων εταιρικών συμφερόντων.
Μερικές φορές τα εταιρικά λόμπι συντάσσουν ακόμη και τη νομοθεσία της ΕΕ.
Αυτό είναι το επιχειρηματικό μοντέλο της σύγχρονης διακυβέρνησης.
Τέλος, εάν αποδειχθεί ότι ο Borrell εμπλέκεται πράγματι σε αυτό το εκρηκτικό σκάνδαλο και χάσει τη δουλειά του, δεν θα ήταν μεγάλη απώλεια για τα 450 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ.
Είναι ο λιγότερο διπλωμάτης από τους διπλωμάτες.
Σχεδόν κάθε φορά που μιλάει, είτε για τα θαύματα της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας είτε για την τεράστια αδάμαστη ζούγκλα που βρίσκεται πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης, προκαλείται ζημιά στις σχέσεις της ΕΕ με κάποιο άλλο μέρος του κόσμου.
Από πολύ πριν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, έπαιξε ηγετικό ρόλο στην κλιμάκωση των εντάσεων με τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο γείτονα και προμηθευτή ενέργειας της ΕΕ.
Επίσης, δεν είναι άγνωστος προς τα σκάνδαλα, καθώς καταδικάστηκε το 2018 για εμπορία εμπιστευτικών πληροφοριών στην Ισπανία.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τοποθετηθεί στη μαύρη λίστα της ισπανικής ρυθμιστικής αρχής.
Το σκάνδαλο που ακολούθησε πυροδότησε εκκλήσεις για την παραίτησή του από τότε Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας.
Αλλά αντιστάθηκε σε αυτές τις εκκλήσεις και το 2020 προσέκρουσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως συμβαίνει συχνά με τους αμαυρωμένους από σκάνδαλα εγχώριους πολιτικούς στην ΕΕ.
Σε αντεπίθεση το Κατάρ δηλώνει «απογοητευμένo» και αφήνει αιχμές για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ
Όπως μετέδωσε το Reuters την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022, το Κατάρ εξέδωσε νέα ανακοίνωση για το Qatar Gate, επιχειρώντας να περάσει στην αντεπίθεση.
Η χώρα είναι «βαθιά απογοητευμένη» από την «κριτική και την επίθεση», στο πλαίσιο της έρευνας των αρχών του Βελγίου.
Κατηγορεί τη βελγική κυβέρνηση επειδή «δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια να συνεργαστεί με την κυβέρνησή μας για να εξακριβώσει τα γεγονότα».
Μέλος της διπλωματικής αποστολής του Κατάρ στην ΕΕ έκανε λόγο για «προκαταλήψεις» που οδήγησαν το Ευρωκοινοβούλιο να αποφασίσει την Πέμπτη (15/12) την αναστολή όλων των εργασιών που αφορούν τη σύσφιξη των σχέσεων με τη χώρα του κόλπου, καθώς και τον αποκλεισμό των εκπροσώπων της Ντόχα από τις εγκαταστάσεις του.
Η αναστολή αφορά την νομοθεσία που σχετίζεται με την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου στο μπλοκ, η οποία «πάγωσε» μέχρι να επιβεβαιωθούν ή να απορριφθούν οι ισχυρισμοί περί εμπλοκής του Κατάρ στο σκάνδαλο χρηματισμού ευρωβουλευτών.
Αιχμές για την ενεργειακή ασφάλεια
«Η απόφαση να επιβληθεί ένας τέτοιος περιορισμός θα επηρεάσει αρνητικά την περιφερειακή και παγκόσμια συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, καθώς και τις τρέχουσες συζητήσεις γύρω από την παγκόσμια ενεργειακή φτώχεια και ασφάλεια», δήλωσε ο διπλωμάτης του Κατάρ.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης του Βελγίου δήλωσε την Τετάρτη (14/12) ότι η υπηρεσία πληροφοριών της χώρας συνεργάστηκε στενά με άλλα ευρωπαϊκά κράτη για περισσότερο από ένα χρόνο για την αποκάλυψη του σκανδάλου δωροδοκίας.
Οι βελγικές αρχές έχουν απαγγείλει κατηγορίες σε τέσσερα άτομα που συνδέονται με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βάσει πληροφοριών, ότι το Κατάρ, που φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, τους παρείχε μετρητά και δώρα για να επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών