Αρμόδιες πηγές εκφράζουν την έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις επισημαίνοντας ότι μετά τον αναπάντεχο κεραυνό του πληθωρισμού στην καταιγίδα προστέθηκε το μπαράζ των πυρκαγιών απειλώντας με ανατροπή το μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής.Δεν είναι μόνο το κόστος των μέτρων για την στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών είναι κυρίως ότι σε ορισμένες περιπτώσεις υπέστη μεγάλη ζημιά η παραγωγή (φυτική και ζωική) επηρεάστηκε ο τουρισμός (Ρόδος, Σαμοθράκη, ηπειρωτική χώρα ) που αποτελεί βασικό «μοτέρ» της ανάπτυξης.
Βαρύς λογαριασμός
Φορείς και ειδικοί, μετ’ επιτάσεως τονίζουν εδώ και αρκετό καιρό ότι ο «λογαριασμός» από τις φυσικές καταστροφές και γενικότερα τον κλιματικό κίνδυνο θα είναι «βαρύς» καθώς πέρα από τις αυξημένες ανάγκες για αποζημιώσεις μπαίνει σε κίνδυνο ο στόχος για επιτάχυνση της οικονομίας όχι μόνο λόγω της απώλειας των εσόδων από τον τουρισμό αλλά εξαιτίας των πληγμάτων στους υπόλοιπους κρίσιμους τομείς, όπως η πρωτογενής παραγωγή κ.ά
Ανεπηρέαστα από την πύρινη λαίλαπα δεν θα μείνουν ούτε τα φορολογικά έσοδα, καθώς οι πληρωμές πολλών φόρων (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κ.αλ.), ανεστάλησαν για μήνες, για τους φορολογούμενους (φυσικά και νομικά πρόσωπα) των πληγεισών περιοχών.
Ο προβληματισμός για την έκβαση στο μέτωπο των πυρκαγιών είναι μεγάλος και στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο έχουν ξεκινήσει οι πρώτες δημοσιονομικές ασκήσεις για τις παρεμβάσεις που πρέπει να ακολουθήσουν με βασικό πυρήνα την αποτελεσματικότερη οικονομική διαχείριση της κατάστασης εν όψει και του στόχου για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Συμπληρωματικός προϋπολογισμός
Στο τραπέζι βρίσκεται σενάριο για νέο συμπληρωματικό προϋπολογισμό (τον τρίτο κατά σειρά εφέτος) προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες που προκύπτουν από τον παράγοντα- πυρκαγιές, όπως άλλωστε έγινε πρόσφατα για την κάλυψη των αναγκών υλοποίησης των μέτρων στήριξης των αδύναμων εισοδηματικά κοινωνικών ομάδων και των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών.
Ο δεύτερος συμπληρωματικός προϋπολογισμός, που κατατέθηκε στη βουλή στις αρχές Ιουλίου, προέβλεπε επιπλέον δαπάνες περίπου 700 εκατ. ευρώ για: τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου, καθώς το αρχικό κονδύλι χρησιμοποιήθηκε για τη διεξαγωγή των δύο βουλευτικών εκλογών στο α΄ εξάμηνο της χρονιάς, 200 εκατ. ευρώ για την κάλυψη δαπανών Υγείας και αυξημένων ενεργειακών αναγκών κρατικών φορέων το 2023 και 355 εκατ. ευρώ για market pass, youth pass κ.ά.
Το κόστος από τον απρόβλεπτο ενδογενή παράγοντα των πυρκαγιών, αναπόφευκτα, θέτει σε νέα βάση ακόμα και το εύρος και το χρόνο υλοποίησης των όποιων εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Στην πρόσφατη προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου να χαμηλώσουν οι προσδοκίες ενόψει ΔΕΘ συντείνουν τώρα και οι πυρκαγιές. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ανάγκη πρόσθετων δαπανών λόγω πυρκαγιών είναι δεδομένη, καθώς το αποθεματικό (περίπου 1 δισ. ευρώ σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του φετινού προϋπολογισμού) έχει εξαντληθεί και απαιτούνται νέοι πόροι για τη συνέχεια, μέρος των οποίων ενδεχομένως να έρθει και από τα ευρωπαϊκά ταμεία.
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών