Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Πράσινη μετάβαση»: Η ΕΕ χρειάζεται 600 δισ. ευρώ σε επενδύσεις έως το 2030

«Πράσινη μετάβαση»: Η ΕΕ χρειάζεται 600 δισ. ευρώ σε επενδύσεις έως το 2030
Προωθεί προκαταρκτικές επενδύσεις στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας
Σχετικά Άρθρα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) επιδιώκει να πραγματοποιήσει τεράστιες προκαταρκτικές επενδύσεις στην ενεργειακή της υποδομή, μετατοπίζοντας τον κίνδυνο από τη βιομηχανία στους καταναλωτές και διακινδυνεύοντας ένα τοπίο με πυλώνες που δεν χρειάζονται ή υποχρησιμοποιούνται.
Σύμφωνα με το euractiv.com, εν μέσω της πράσινης μετάβασής της, η Ευρώπη χρειάζεται σχεδόν 600 δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις σε γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης, μετασχηματιστές και καλώδια έως το 2030.
Πρόκειται για άνευ προηγουμένου ανάγκη για επενδύσεις στο δίκτυο.
Η Zsuzsanna Pató (ανώτερη σύμβουλος στο think-tank RAP καθαρής ενέργειας), λέει ότι η μετάβαση «προκάλεσε τεράστια αναντιστοιχία» μεταξύ της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και της ικανότητας μεταφοράς.
Εξηγεί ότι η παραδοσιακή πρόκληση της σύνδεσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας με την παραγωγή επιδεινώνεται από την ενεργειακή μετάβαση, η οποία περιλαμβάνει «μετατόπιση του σημείου που παράγεται ενέργεια ενώ ενισχύεται η ζήτηση μέσω της ηλεκτροδότησης».
Οι πλούσιες σε ενέργεια, οι θυελλώδεις και ηλιόλουστες τοποθεσίες είναι συχνά μακριά από εκεί όπου βρίσκονται παλαιότερες μονάδες άνθρακα ή φυσικού αερίου.
Ο χρόνος παίζει επίσης ρόλο.
«Υπάρχει μεγάλη πίεση για την επιτάχυνση της κατασκευής του δικτύου για να αποτραπεί η διεύρυνση του χρονικού χάσματος μεταξύ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των νέων φορτίων», δήλωσε η Pató.
Οι Βρυξέλλες στοιχηματίζουν σε μια νέα προσέγγιση για την επίλυση του προβλήματος: «προληπτικές επενδύσεις».
Σε αντίθεση με τις τακτικές επενδύσεις, οι οποίες συνδέονται στενότερα με την άμεση και βραχυπρόθεσμη αναμενόμενη ζήτηση, οι προκαταρκτικές επενδύσεις παρέχουν γραμμές και καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος πολλαπλάσια από αυτά που απαιτούνται σήμερα.

Αχρησιμοποίητες υποδομές παγκοσμίως

Ωστόσο, η Ευρώπη θα μπορούσε να μείνει με αχρησιμοποίητους «πυλώνες-φαντάσματα» που γεμίζουν την ύπαιθρο εάν τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν υλοποιηθούν ή εάν οι προβλέψεις για τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι εσφαλμένες.
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα τεράστιων επενδύσεων σε υποδομές που στη συνέχεια υποχρησιμοποιήθηκαν ή δεν χρησιμοποιήθηκαν.
Στη δεκαετία του 1980, οι ΗΠΑ κατασκεύασαν αχρησιμοποίητα πυρηνικά εργοστάσια 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Ισπανία διαθέτει μεγάλα αεροδρόμια που δεν υποδέχτηκαν ποτέ περισσότερους από μια χούφτα επιβατών. Αυτά κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια της άνθησης της δεκαετίας του 2000 που τροφοδοτήθηκε από πιστώσεις.
Οι υποστηρικτές της προληπτικής προσέγγισης λένε ότι αυτές οι μεγάλες επενδύσεις, που κάνουν το βήμα, είναι απαραίτητες εάν η ΕΕ θέλει να επιτύχει τους στόχους της για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές.

Η αρμοδιότητα των Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών ενέργειας

Κανονικά, οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές ενέργειας παρακολουθούν στενά ποιες επενδύσεις μπορούν να κάνουν οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύου και μόνο οι εγκεκριμένες επενδύσεις μπορούν να ανακτηθούν από τους καταναλωτές μέσω υψηλότερων τιμολογίων δικτύου.
«Πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα. Αυτό είναι αναπόφευκτο. Και οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να ενεργούν ανάλογα», τονίζει ο Nicolò Rossetto (ερευνητής στη Σχολή Κανονισμού της Φλωρεντίας).
«Η ενεργειακή μετάβαση απαιτεί προκαταρκτικές επενδύσεις, ενώ αναλύονται προσεκτικά οι σχετικοί κίνδυνοι για τη δίκαιη κατανομή της σε όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτών», λέει ο Rafael Muruais Garcia (επικεφαλής του τμήματος αναγκών του ενεργειακού συστήματος της ACER, της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της ΕΕ).

Η ΕΕ νομοθετεί για τις προβλεπόμενες επενδύσεις

Στις 11 Απριλίου είχε προγραμματιστεί η ψήφιση (ΕΕ) υπέρ της υιοθέτησης του νέου σχεδίου της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας του μπλοκ, το δεύτερο έως το τελευταίο εμπόδιο του νόμου.
Οι χώρες της ΕΕ αναμένεται στη συνέχεια να το καταφέρουν τους επόμενους μήνες.
Ο νέος νόμος ορίζει, «Οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να προωθούν την αποδοχή από το κοινό και τη χρήση των προκαταρκτικών επενδύσεων».
Προσθέτει αρκετές διατάξεις για να διασφαλίσει ότι οι ρυθμιστικές αρχές επιτρέπουν την ανάκτηση μεγάλων έργων μέσω των τελών δικτύου που χρεώνουν οι διαχειριστές δικτύου.

Το μπαλάκι… στους καταναλωτές

Στην πράξη, υπάρχει συχνά ο κίνδυνος οι επενδύσεις να οδηγήσουν σε ανεπαρκή χρήση δικτύων, αλλά σήμερα, «μοιραζόμαστε τον κίνδυνο μεταξύ των καταναλωτών και του DSO (τοπικοί φορείς εκμετάλλευσης δικτύου)», λέει η Pató.
Το να γίνουν οι επενδύσεις «πιο προληπτικές» (μπορεί να γίνει εντός της καθιερωμένης διαδικασίας) «μεταθέτει μέρος αυτού του κινδύνου στους καταναλωτές», σημειώνει ο ειδικός, προσθέτοντας ότι το πόσο μακριά πρέπει να φτάσει αυτό είναι μια «ρυθμιστική και πολιτική απόφαση».
Αυτή η μετατόπιση κινδύνου έχει τη δυνατότητα να είναι πολύ επικερδής για τους φορείς εκμετάλλευσης του δικτύου.
«Μπορείτε να υποστηρίξετε ότι οι προκαταρκτικές επενδύσεις και η ρητή αναγνώρισή τους στις μεθοδολογίες τιμολογίων αντιπροσωπεύουν μια ευκαιρία για τις εταιρείες δικτύου να αυξήσουν σημαντικά τη βάση του ενεργητικού τους», εξηγεί ο Rossetto.
Για τους φορείς εκμετάλλευσης δικτύου, περισσότερες επενδύσεις σημαίνουν υψηλότερες αποδόσεις, ενώ οι καταναλωτές αναλαμβάνουν κινδύνους, επιτρέποντας στους φορείς εκμετάλλευσης «να κρατούν υπό έλεγχο το κόστος κεφαλαίου τους», προσθέτει.
Η προοπτική αυτού του πυρετού… του χρυσού ανησυχεί ήδη τους υποστηρικτές των πολιτών.
«Είμαστε επιφυλακτικοί σχετικά με τις τεράστιες γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας που κατασκευάζονται αποκλειστικά για τη βιομηχανία το κόστος των οποίων μετατοπίζεται στους καταναλωτές αντί για τις επιχειρήσεις, οι οποίες συχνά απαλλάσσονται από τα τέλη δικτύου», λέει ο Dimitri Vergne (επικεφαλής της ενεργειακής ομάδας στην ομάδα υπεράσπισης των καταναλωτών BEUC).

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης