Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Διώχνει» τους πλούσιους το Λονδίνο, κίνητρα να τους πάρουν δίνουν Ελβετία, Μονακό, Ιταλία, Ελλάδα, Μάλτα, Ντουμπάι και Μπαχάμες

«Διώχνει» τους πλούσιους το Λονδίνο, κίνητρα να τους πάρουν δίνουν Ελβετία, Μονακό, Ιταλία, Ελλάδα, Μάλτα, Ντουμπάι και Μπαχάμες
Οι Εργατικοί τον περασμένο μήνα παρουσίασαν σχέδια για την κατάργηση του καθεστώτος non-dom
Μονακό, Ιταλία, Ελβετία, Ντουμπάι. Είναι μόνο μερικοί από τους προορισμούς που προσπαθούν να παρασύρουν τους πλούσιους του Ηνωμένου Βασιλείου ενόψει των προτεινόμενων αλλαγών στο διχαστικό φορολογικό καθεστώς της χώρας.
Σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) των πλούσιων επενδυτών δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο εντός δύο ετών ή «σύντομα» εάν η κυβέρνηση των Εργατικών προχωρήσει στα σχέδια για την φορολογική παραχώρηση της αποικιακής εποχής, ενώ το 67% δήλωσε ότι δεν θα είχε μετανάστευσε αρχικά στη Βρετανία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη της Oxford Economics, η οποία αξιολογεί τις επιπτώσεις των σχεδίων.
Το καθεστώς non-dom του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ένας φορολογικός κανόνας 200 ετών, ο οποίος επιτρέπει σε άτομα που ζουν στο Η.Β. αλλά που κατοικούν αλλού να αποφεύγουν να πληρώνουν φόρο εισοδήματος και κερδών κεφαλαίου στο εξωτερικό για έως και 15 χρόνια.
Από το 2023, εκτιμάται ότι 74.000 άτομα απολάμβαναν το καθεστώς, από 68.900 το προηγούμενο έτος.

Τα σχέδια των Εργατικών

Οι Εργατικοί τον περασμένο μήνα παρουσίασαν σχέδια για την κατάργηση του καθεστώτος, επεκτείνοντας τη δέσμευση που ορίζεται στο προεκλογικό τους μανιφέστο και ενισχύοντας τις προτάσεις της προηγούμενης συντηρητικής κυβέρνησης για σταδιακή κατάργηση του καθεστώτος με την πάροδο του χρόνου.
Έρχεται καθώς ο πρωθυπουργός Keir Starmer είχε δεσμευτεί να βελτιώσει τη δικαιοσύνη και να ενισχύσει τα δημόσια οικονομικά, με περαιτέρω ανακοινώσεις να αναμένονται στην φθινοπωρινή δήλωση του προϋπολογισμού της 30ης Οκτωβρίου.
Η υπουργός Οικονομικών Rachel Reevesείπε ότι η κατάργηση του προγράμματος θα μπορούσε να αποφέρει 2,6 δισεκατομμύρια λίρες (3,45 δισεκατομμύρια δολάρια) κατά τη διάρκεια της επόμενης κυβέρνησης.
Ωστόσο, η έρευνα της Oxford Economics, η οποία εκπονήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα σε συνεργασία με την ομάδα λόμπι Foreign Investors for Britain, εκτιμά ότι οι αλλαγές θα κοστίσουν στους φορολογούμενους 1 δισεκατομμύριο λίρες μέχρι το 2029/30.
«Κρουούμε τον κώδωνα του κινδύνου ότι αυτή είναι μια επικίνδυνη στιγμή», δήλωσε τηλεφωνικά στο CNBC ο Macleod-Miller, Διευθύνων Σύμβουλος της Foreign Investors για τη Βρετανία.
«Αν η κυβέρνηση δεν ακούσει, θα θέσει σε κίνδυνο τα έσοδα για γενιές».
Σύμφωνα με τις προτάσεις, η έννοια της «έδρας» θα εξαλειφθεί και θα αντικατασταθεί από ένα σύστημα που θα βασίζεται σε κατοίκους, ενώ ο αριθμός των ετών κατά τα οποία τα χρήματα που κερδίζονται στο εξωτερικό παραμένουν αφορολόγητα στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μειωθεί από 15 σε τέσσερα.

Εκεί που κινούνται οι πλούσιοι

Στο μεταξύ, οι αλλαγές έρχονται καθώς άλλες χώρες διαμορφώνουν τα φορολογικά τους καθεστώτα για να δώσουν κίνητρα σε πλούσιους επενδυτές.
Η Ελβετία, το Μονακό, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Μάλτα, το Ντουμπάι και οι Μπαχάμες, είναι μεταξύ των διαφόρων προορισμών που αποδεικνύονται πιο ελκυστικοί για τους πλούσιους επενδυτές.
«Οι πλούσιοι επενδυτές έχουν πολλές επιλογές τώρα και πολλές χώρες αγωνίζονται για αυτές», δήλωσε στο CNBC η Helena Moyas de Forton, διευθύνουσα σύμβουλος και επικεφαλής της EMEA και της APAC στο Christie's International Real Estate.
Ένας αριθμός ρεκόρ εκατομμυριούχων αναμένεται να εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο φέτος, σύμφωνα με έκθεση του Ιουνίου από την εταιρεία συμβούλων για τη μετανάστευση Henley & Partners, η οποία ανέφερε ότι οι γενικές εκλογές του Ιουλίου προσθέτουν σε μια περίοδο πολιτικής μεταβλητότητας μετά το Brexit.
Υπολογίζεται ότι η Βρετανία θα καταγράψει καθαρή απώλεια 9.500 ατόμων υψηλής καθαρής αξίας το 2024, υπερδιπλάσια από 4.200 πέρυσι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης