Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παράνοια Macron για τα πυρηνικά όπλα - Διχασμένη η Ανατολική Ευρώπη

Παράνοια Macron για τα πυρηνικά όπλα - Διχασμένη η Ανατολική Ευρώπη
Η Πολωνία εξέφρασε την προθυμία της να εξετάσει το ενδεχόμενο να καλωσορίσει την πυρηνική αποτροπή της Γαλλίας και η Λιθουανία, επίσης - Όχι από Βουλγαρία, Σλοβακία
Η Βουλγαρία δεν θα συμφωνήσει να σταθμεύσουν γαλλικά πυρηνικά όπλα στο έδαφός της, εάν η κυβέρνηση προτείνει μια τέτοια ιδέα, διαβεβαίωσε ο Angel Georgiev, αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικής πολιτικής του βουλγαρικού κοινοβουλίου από το κόμμα της αντιπολίτευσης "Αναγέννηση", στη Izvestia.
Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, προσφέρθηκε να επεκτείνει μια πυρηνική ασπίδα στην Ευρώπη.
Η Πολωνία εξέφρασε την προθυμία της να εξετάσει το ενδεχόμενο να καλωσορίσει την πυρηνική αποτροπή της Γαλλίας και η Λιθουανία, επίσης, υποστήριξε την πρόταση του Macron.
Ενώ ο ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) και μελλοντικός καγκελάριος Friedrich Merz απέκλεισε ένα πυρηνικό οπλοστάσιο για τη Γερμανία, υποσχέθηκε να συζητήσει με τη Γαλλία και τη Βρετανία για κοινές πυρηνικές ρυθμίσεις.

Αντιρρήσεις

Ωστόσο, ορισμένοι στην Ανατολική Ευρώπη αντιτίθενται σε μια πιθανή στρατιωτικοποίηση της περιοχής.
Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Robert Fico, για παράδειγμα, απέρριψε την πρωτοβουλία της Γαλλίας και ο εν ενεργεία πρόεδρος της Ρουμανίας Ίλιε Μπολογιάν θεωρεί απίθανο να τοποθετηθούν πυρηνικές κεφαλές κοντά στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ, παρά το αίτημα της Πολωνίας.
Το γαλλικό πυρηνικό οπλοστάσιο δεν έχει αλλάξει την τελευταία δεκαετία και η Γαλλία διαθέτει σήμερα περίπου 290 πυρηνικές κεφαλές, σύμφωνα με το Bulletin of the Atomic Scientists.
Επίσης, η Πέμπτη Δημοκρατία δεν έχει σταματήσει τις προσπάθειες για την αναβάθμισή τους, σε αντίθεση με πολλές άλλες δυτικές χώρες.
Και η Γαλλία θα μπορούσε να ενισχύσει το οπλοστάσιό της, ιδίως δεδομένου ότι το Παρίσι διέθετε αρκετά προηγμένους βαλλιστικούς πυραύλους μέσου, μεσαίου και μικρού βεληνεκούς την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, δήλωσε στη Izvestia ο Dmitry Stefanovich, ερευνητής του Κέντρου Διεθνούς Ασφάλειας του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων.

Aποπυρηνικοποίηση

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump έχει δηλώσει ότι θα προτιμούσε να επιλέξει την αποπυρηνικοποίηση: "Γνωρίζω τη Ρωσία και έχουμε μακράν τα περισσότερα [πυρηνικά όπλα]. Η Κίνα θα έχει ίση ποσότητα μέσα σε 4-5 χρόνια. Θα ήταν υπέροχο αν μπορούσαμε όλοι να αποπυρηνικοποιηθούμε, διότι η ισχύς των πυρηνικών όπλων είναι τρελή." Εάν η Γαλλία διαπραγματευτεί την κοινή χρήση των πυρηνικών της όπλων με μια ευρωπαϊκή χώρα, το Παρίσι θα χρειαστεί σημαντικούς πόρους και χρόνο για να προετοιμάσει την υποδομή.
Εν μέσω του διαλόγου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία αναδεικνύονται σε ηγέτες του στρατοπέδου των αντιρωσικών γερακιών.
Και μια πιθανή κίνηση για την ανάπτυξη γαλλικών πυρηνικών όπλων στην Ανατολική Ευρώπη θα δημιουργήσει νέες απειλές για τη Ρωσία και θα εντείνει τη σύγκρουση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης