Chania
Διεθνή

Ο Trump θα βάλει το πρώτο καρφί στο φέρετρο του αμερικανικού F - 35 – Η Lockheed Martin θα είναι το πρώτο επίσημο θύμα του

Ο Trump θα βάλει το πρώτο καρφί στο φέρετρο του αμερικανικού F - 35 – Η Lockheed Martin θα είναι το πρώτο επίσημο θύμα του
Ο χειρισμός του Trump για την Ουκρανία και τους δασμούς κάνει το ΝΑΤΟ να ξανασκεφτεί το αμερικανικό μαχητικό F-35
Οι αυξανόμενες εντάσεις με το ΝΑΤΟ σχετικά με τη στάση των ΗΠΑ για την Ουκρανία και τον κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο του Προέδρου Trump θέτουν τώρα σε κίνδυνο μια κρίσιμη πτυχή της στρατηγικής αεροπορικής δύναμης της συμμαχίας, καθώς τα κράτη μέλη υποδεικνύουν ότι θα μπορούσαν να αποχωρήσουν από τα σχέδια αγοράς μαχητικών F-35.
Το F-35 λειτουργεί επί του παρόντος από τις ΗΠΑ και 19 συμμαχικά κράτη — συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μη μελών του ΝΑΤΟ όπως η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, η Αυστραλία και το Ισραήλ.
Ωστόσο, αρκετά μέλη του ΝΑΤΟ ετοιμάζονται τώρα να αποκτήσουν δεκάδες νέα F-35 για να αντικαταστήσουν τους παλιούς στόλους τους που περιλαμβάνουν αεροσκάφη από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, ακόμη και σοβιετικά μαχητικά της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.
Ήδη όμως, ο υπουργός Άμυνας της Πορτογαλίας επεσήμανε «την πρόσφατη στάση των ΗΠΑ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ» ως παράγοντα για την επανεξέταση της αντικατάστασης 28 F-16 με F-35 Lightning II.
Εν τω μεταξύ, σε μια από τις πρώτες του ενέργειες ως πρωθυπουργός, ο Καναδός Mark Carney ζήτησε να επανεξεταστεί η απόφαση της χώρας του να αγοράσει συνολικά 88 F-35 - ένα συμβόλαιο αξίας άνω των 13 δισ. δολαρίων.
Η παραγγελία της Γερμανίας για 35 από τα αεροπλάνα έχει επίσης τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Τα 5 σημάδια ότι διευρύνεται το χάσμα ΗΠΑ-Ευρώπης

Η ιδέα του προγράμματος Joint Strike Fighter (JSF), το οποίο τελικά έγινε το F-35, χρονολογείται εδώ και δεκαετίες.
Οι ΗΠΑ θα ηγούνταν στην ανάπτυξη ενός αεροσκάφους που θα χρησιμοποιηθεί σε ολόκληρο το ΝΑΤΟ.
Με τις παραλλαγές της Πολεμικής Αεροπορίας, του Ναυτικού και του Ναυτικού, το αεροπλάνο θα είχε προηγμένες δυνατότητες stealth και αισθητήρες αιχμής, ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα που θα μπορούσαν να αποδώσουν σε ρόλους μάχης αέρος-αέρος, επίθεσης εδάφους και αναγνώρισης.
Το F-35 όμως αντιμετωπίζει από τεράστιες υπερβάσεις κόστους και τεχνικά προβλήματα κατά την ανάπτυξη.
«Το F-35 είναι ένα πραγματικά καλό αεροπλάνο που έχει τις καλύτερες στην κατηγορία ικανότητες και χαμηλή παρατηρησιμότητα», λέει ο Richard Aboulafia, διευθύνων σύμβουλος στην Aerodynamic Advisory, μια εταιρεία συμβούλων αεροδιαστημικής.
Εάν το ΝΑΤΟ το εγκαταλείψει, «αυτή η ικανότητα θα χαθεί», λέει.

Υπάρχουν πλεονεκτήματα για το ΝΑΤΟ να χρησιμοποιεί το ίδιο αεροπλάνο

Τα πλεονεκτήματα για τους συμμάχους που μοιράζονται το ίδιο σχέδιο αεροσκάφους περιλαμβάνουν μια ενιαία πλατφόρμα επικοινωνίας, κοινά «σκληρά σημεία» για τη μεταφορά πυρομαχικών του ΝΑΤΟ, την ευκολία εκπαίδευσης πιλότων και πληρωμάτων συντήρησης και τη δυνατότητα κοινής χρήσης ανταλλακτικών.
«Είναι ευκολότερο να πολεμάς με συμμάχους όταν χρησιμοποιείς τον ίδιο εξοπλισμό», λέει ο πρώην εκπρόσωπος του Τέξας, Mac Thornberry, ο οποίος ήταν βασικός υπερασπιστής του έργου F-35 ενώ ήταν στο Κογκρέσο.
Λέει ότι η πραγματική σημασία της αποχώρησης των συμμάχων των ΗΠΑ από τα F-35 «θα ήταν μια περαιτέρω επιδείνωση της συνοχής του ΝΑΤΟ, κάτι που θα ήθελαν να δουν οι αντίπαλοί μας».
Η Lockheed Martin, ο κύριος ανάδοχος του F-35, δήλωσε ότι εκτιμά την ισχυρή συνεργασία της με την Καναδική Πολεμική Αεροπορία και την Πορτογαλική Πολεμική Αεροπορία, αλλά παρέπεμψε ερωτήσεις σχετικά με τις ξένες στρατιωτικές πωλήσεις στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Εναλλακτικές

Για τις χώρες που επανεξετάζουν το F-35, μια πιθανή εναλλακτική είναι το σουηδικής κατασκευής Saab JAS-39 Gripen, ένα λιγότερο stealth αλλά ταχύτερο και μεγαλύτερου βεληνεκούς αεροσκάφος που είναι λιγότερο συμβατό με τα συστήματα του ΝΑΤΟ.
Έχει τα πρόσθετα πλεονεκτήματα ότι είναι πολύ φθηνότερο στην αγορά από το F-35, με χαμηλότερο κόστος λειτουργίας και συντήρησης.

Φόβος για «διακόπτη killer»

Εν μέσω της διαμάχης, μέσα ενημέρωσης σε όλη την Ευρώπη έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για έναν «διακόπτη εξόντωσης» που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τις ΗΠΑ για την απενεργοποίηση των F-35, παρόλο που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι άμυνας προσπάθησαν να απορρίψουν τις φήμες.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο αρχηγός άμυνας του Βελγίου επέμεινε ότι το F-35 «δεν είναι τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος», ενώ το υπουργείο Άμυνας της Ελβετίας είπε ότι μια τέτοια συσκευή δεν είναι δυνατή.
Ακόμα κι αν ο "διακόπτης εξόντωσης" είναι μύθος, οι φήμες πιθανότατα δείχνουν απουσία εμπιστοσύνης, λέει ο Aboulafia.
"Ξέρετε, υπάρχει επίσης η πιθανότητα οι άνθρωποι να κοιτάζουν αυτό το αεροπλάνο και να λένε: "Ναι, όχι μόνο δεν θέλουμε να δώσουμε χρήματα στις ΗΠΑ, αλλά ανησυχούμε επίσης μήπως διακόψουν την υποστήριξη σε περίπτωση κάποιου είδους σύγκρουσης". "
Δεδομένης της άποψης στην Ευρώπη ότι ο Trump εγκαταλείπει το ΝΑΤΟ υπέρ του Κρεμλίνου, σε μια υποθετική μελλοντική σύγκρουση με τη Ρωσία, η Ευρώπη μπορεί να ανησυχεί ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να κόψουν ανταλλακτικά και ενημερώσεις για το F-35, λέει ο Aboulafia.
Εν τω μεταξύ, το F-35 - το οποίο το Γραφείο Λογοδοσίας της Κυβέρνησης προβλέπει ότι θα κοστίσει στις ΗΠΑ περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια καθ 'όλη τη διάρκεια ζωής του προγράμματος - έχει επίσης αντιμετωπίσει αυξανόμενη κριτική στο εσωτερικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης