Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Βρετανία αποκαλύπτει: Η Ουκρανία μπροστά σε ένα εφιαλτικό δίλημμα - Αποικία της Ρωσίας ή υποδούλωση στις ΗΠΑ

Η Βρετανία αποκαλύπτει:  Η Ουκρανία μπροστά σε ένα εφιαλτικό δίλημμα - Αποικία της Ρωσίας ή υποδούλωση στις ΗΠΑ
Σύμφωνα με τους Βρετανούς το Κίεβο μπορεί να κάνει μια επιλογή: να καταλήξει υπό αμερικανική ή ρωσική επιρροή
H συμφωνία μεταξύ Κιέβου και Ουάσιγκτον για τα ορυκτά φέρνει την Ουκρανία μπροστά σε μια δύσκολη επιλογή: να γίνει «αποικία της Ρωσίας» ή να προσδεθεί στο οικονομικό άρμα των Ηνωμένων Πολιτειών, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Independent.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της εφημερίδας Sam Kiley, η νέα συμφωνία της Ουκρανίας με τις ΗΠΑ μπορεί να θεωρηθεί «αποικιοκρατική προστασία».
Ταυτόχρονα, μετατρέπει όλο και περισσότερο την Ουκρανία σε αποικία.
Το Κίεβο μπορεί να κάνει μια επιλογή: να καταλήξει υπό αμερικανική ή ρωσική επιρροή.

Συμφωνία υποδούλωσης

Στις 23 Μαρτίου εστάλη στην Ουκρανία ένα προσχέδιο νέας συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τους ορυκτούς πόρους στο έδαφός της.
Όλες οι πιθανές πτυχές διατυπώθηκαν με «ψιλά γράμματα» σε 58 σελίδες, συμπεριλαμβανομένης της αποζημίωσης για την αμερικανική βοήθεια.

Σε απάντηση, η Ουκρανία δήλωσε ότι η έγκριση μιας τέτοιας «συμφωνίας υποδούλωσης» είναι μια απαράδεκτη επιλογή.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky επέκρινε επίσης την προσφορά της Ουάσιγκτον, λέγοντας ότι η χώρα δεν θα αντιληφθεί τη στρατιωτική βοήθεια που παρέχεται ως χρέος.
Αργότερα, η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump παρέδωσε ένα άλλο σχέδιο συμφωνίας στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το έγγραφο, το Κίεβο θα κληθεί να επιστρέψει δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική και οικονομική βοήθεια και η Ουάσιγκτον θα αρχίσει ουσιαστικά να ελέγχει ολόκληρη την ουκρανική οικονομία.

Οι ΗΠΑ θα ελέγχουν τη βιομηχανική παραγωγή της Ουκρανίας

Οι ΗΠΑ με τη νέα συμφωνία απαιτούν να έχουν τον έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανικής παραγωγής της Ουκρανίας και του συστήματος μεταφορών και επικοινωνιών της.

Ουκρανοί βουλευτές είπαν στον Independent ότι ακόμη και αν - είναι απίθανο - ο Volodymyr Zelensky να υπογράψει την προσφορά, δεν θα είχε καμία πιθανότητα επικύρωσης από το νομοθετικό σώμα της Ουκρανίας.
«Αγνοεί εντελώς το διεθνές δίκαιο, το σύνταγμα και το ουκρανικό δίκαιο», δήλωσε ο Oleksandr Morezkho, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του ουκρανικού κοινοβουλίου.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin έχει πει συχνά ότι η Ουκρανία δεν είναι μια «πραγματική» χώρα αλλά ένα φυσικό μέρος της ρωσικής ή σοβιετικής επικράτειας.
Ο ορυκτός και γεωργικός πλούτος της έχει θεωρηθεί από τους Ρώσους ως ουσιαστικό μέρος της ρωσικής περιφερειακής κυριαρχίας.

Παράλογη πρόταση

Η συμφωνία των ΗΠΑ καλύπτει όλες τις υποδομές που χρησιμοποιούνται για την εκμετάλλευση ορυκτών προϊόντων - τρένα, δρόμους, αεροδρόμια, λιμάνια, αγωγούς, εργοστάσια επεξεργασίας και διυλιστήρια και δίνει στην Αμερική δικαίωμα veto στην πώληση πόρων σε άλλα κράτη ή οντότητες.
«Δεν έχει νόημα γιατί η ιδέα είναι πως η Ουκρανία πρέπει να δώσει ό,τι έχει, όλους τους φυσικούς της πόρους, σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια που έχει ήδη παρασχεθεί.
Αλλά είναι παράλογο», είπε ο Morezkho.
Εκφράζει την ελπίδα πως το σχέδιο Trump είναι μία διαπραγματευτική τακτική και δεν αντικατοπτρίζει τελεσίγραφο για την απόσυρση της στρατιωτικής και μυστικής βοήθειας, όπως απείλησαν οι ΗΠΑ, εάν το Κίεβο δεν υπογράψει τη σύμβαση.
«Ξέρετε, αυτό θα ήταν σαν να βλέπετε ένα άτομο που έχει σκοτωθεί από έναν μανιακό, και αντί να βοηθήσετε αυτό το άτομο που αιμορραγεί και παλεύει για τη ζωή του, να προσπαθείτε να πάρετε τα υπάρχοντά του», είπε ο Ουκρανός βουλευτής.
Οι Ουκρανοί πολιτικοί κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφύγουν τον ανταγωνισμό με την κυβέρνηση του Trump αλλά είναι μια σχεδόν απελπιστική προσπάθεια.

Στα 123 δισ. δολάρια υπολογίζουν οι ΗΠΑ τη βοήθεια που έδωσαν στην Ουκρανία

Tο έγγραφο της συμφωνίας των ορυκτών αποτελείται από 58 σελίδες με «ψιλά γράμματα», το οποίο καλύπτει όλες τις πιθανές πτυχές, συμπεριλαμβανομένης της ρήτρας για την αποζημίωση περί της αμερικανικής βοήθειας προς το Κίεβο.
Το Kiel Institute for World Economics (IfW) υπολογίζει τη βοήθεια που παρείχαν οι Αμερικανοί στην Ουκρανία σε 123 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το έγγραφο περιγράφει λεπτομερώς πώς θα πρέπει να επισημοποιηθεί η συνεργασία μεταξύ της Ουκρανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών και το Ταμείο που δημιουργήθηκε από τη συμφωνία ονομάστηκε «Αμερικανο-Ουκρανικό Επενδυτικό Ταμείο για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη».

Τι προτείνουν οι ΗΠΑ στη συμφωνία

- Από την πλευρά των ΗΠΑ, ο κύριος συμμετέχων στο Ταμείο θα πρέπει να είναι η International Development Finance Corporation (DFC).

- Θα διαχειρίζεται τα έσοδα.

- Η συμφωνία περιλαμβάνει την υποχρέωση της Ουκρανίας να αποζημιώσει τις ΗΠΑ για το κόστος όλης της βοήθειας από την αρχή του πολέμου.

- Το τελικό κόστος της αμερικανικής βοήθειας θα υπολογιστεί και θα συμπεριληφθεί σε ένα παράρτημα της συμφωνίας κατά τη στιγμή της υπογραφής της.
Αυτό το ποσό θα γίνει η «Αρχική συνεισφορά DFC» στο Ταμείο.

- Η ουκρανική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να μετατρέψει τα έσοδα του Ταμείου σε δολάρια και να τα μεταφέρει στους λογαριασμούς εξωτερικού της αμερικανικής πλευράς.

- Το Ταμείο θα εισπράξει χρήματα για τη λειτουργία του, καθώς και για την αποπληρωμή του χρέους, από μελλοντικά έσοδα από πόρους του υπεδάφους της Ουκρανίας.

- Το Ταμείο θα λάβει το 50% του κόστους όλων των νέων αδειών, πληρωμών δικαιωμάτων και νέων καταθέσεων.

- Η συμφωνία αναφέρει επίσης το 50% των εσόδων του κράτους από έργα υποδομής.
Δεν διευκρινίζεται όμως τι περιλαμβάνεται σε αυτά τα έσοδα.

- Το Ταμείο μπορεί να επενδύσει τα έσοδα που λαμβάνει σε έργα στην Ουκρανία και να λάβει το 50% εσόδων από αυτά.

- Η επανεπένδυση κεφαλαίων δεν θα είναι δυνατή λόγω της υποχρέωσης της Ουκρανίας να αποπληρώσει το «χρέος».

- Το Κίεβο δεν θα μπορεί να καθυστερήσει την αποπληρωμή του, καθώς το ποσό θα αυξάνεται κατά 4% ετησίως.


Οι ΗΠΑ βάζουν την Ουκρανία στη ζυγαριά

Σύμφωνα τα δυτικά ΜΜΕ οι ΗΠΑ «βάζουν την Ουκρανία στη ζυγαριά».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν το δικαίωμα αξιοποίησης όλων των μελλοντικών επενδύσεων στους τομείς των φυσικών πόρων και των υποδομών.
Εάν το έργο δεν ενδιαφέρει κανέναν Αμερικανό επενδυτή, η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να προσφέρει άδεια σε Ουκρανούς και Ευρωπαίους, αλλά το 50% του κόστους της άδειας και του ενοικίου πηγαίνει στο Ταμείο.
Η Ουκρανία πρέπει να αποκαλύψει στις ΗΠΑ όλες τις εμπιστευτικές λεπτομέρειες τέτοιων διαπραγματεύσεων και θα στερηθεί του δικαιώματος να κάνει οποιονδήποτε επενδυτή με καλύτερη προσφορά από τους Αμερικανούς.
Το Κίεβο είναι υποχρεωμένο να προσθέσει στις άδειες για εταιρείες την απαγόρευση πώλησης αυτών των ορυκτών σε στρατηγικούς ανταγωνιστές των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το διοικητικό συμβούλιο του DFC θα έχει την πλειοψηφία των εδρών από τις ΗΠΑ, επομένως «οι ψήφοι τους θα είναι αρκετές για τη λήψη αποφάσεων».
Τα δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ουκρανίας πρέπει να εγκριθούν από το DFC.
Το Ταμείο θα καταβάλλει φόρους στις ΗΠΑ, όχι στην Ουκρανία.
Για οποιαδήποτε έφεση, η Ουκρανία πρέπει να προσφύγει σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης.
Η Ουκρανία αποκαλεί την πρόταση των ΗΠΑ απαράδεκτη επιλογή που απευθύνεται σε υπόδουλους.
mineral.JPG

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης