Τελευταία Νέα
Chania
Οικονομία

Θετική έκπληξη από Στουρνάρα: Παραδέχεται επιπτώσεις από τους δασμούς - Ζητά να αναβαθμιστεί η εγχώρια παραγωγή

Θετική έκπληξη από Στουρνάρα: Παραδέχεται επιπτώσεις από τους δασμούς - Ζητά να αναβαθμιστεί η εγχώρια παραγωγή
Αν η χώρα δεν βασιστεί στην παραγωγή της, δεν θα αλλάξει ποτέ προς το καλύτερο η οικονομία - Κάλλιο αργά παρά ποτέ
Σχετικά Άρθρα
Αναβάθμιση της εγχώριας παραγωγής και ενίσχυση της υποκατάστασης των εισαγωγών ζητά ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος παραδέχεται πως η Ελλάδα θα πληγεί από τους δασμούς που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Donald Trump.
Μιλώντας στο επίσημο δείπνο της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ), ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σήμερα σε μια μεταβατική φάση, όπου οι σταθερές που χαρακτήριζαν το διεθνές οικονομικό περιβάλλον των τελευταίων δεκαετιών έχουν αρχίσει να διαβρώνονται. Οι γεωπολιτικές συγκρούσεις, οι αλλαγές στις εμπορικές πολιτικές, η επιτάχυνση της τεχνολογικής ανάπτυξης και οι πιέσεις από την κλιματική κρίση δημιουργούν ένα νέο, πιο αβέβαιο περιβάλλον, το οποίο επηρεάζει άμεσα τόσο την ευρωπαϊκή όσο και την ελληνική οικονομία.
Ταυτόχρονα, η ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει κλονίσει την οικονομική σταθερότητα της Ευρώπης, ενώ η γεωπολιτική σταθερότητα που χαρακτήριζε την Ευρώπη χάρη στην αμερικανική στρατιωτική προστασία φαίνεται να μειώνεται.

Οι συνέπειες ενός τέτοιου εμπορικού πολέμου θα είναι αρνητικές για όλες τις εμπλεκόμενες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, όπως ήδη επιβεβαιώνουν τα πλέον πρόσφατα στοιχεία για την οικονομία και τις αγορές στις ΗΠΑ, σημειώνει ο διοικητής της ΤτΕ. Ο εμπορικός προστατευτισμός τείνει να προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις, με τις πληγείσες χώρες να ανταποδίδουν με αντίμετρα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση της κρίσης και επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου, με σοβαρές συνέπειες για την οικονομική δραστηριότητα και την ανάπτυξη.

Η Ευρώπη, ως οικονομία με υψηλό βαθμό εξωστρέφειας, είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε μια τέτοια εξέλιξη. Η Ελλάδα, αν και έχει μικρότερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ, ενδέχεται να επηρεαστεί έμμεσα, καθώς μια συνολική επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου μπορεί να μειώσει τη ζήτηση για ελληνικά προϊόντα και να περιορίσει τις προοπτικές ανάπτυξης, παραδέχεται ο κ. Στουρνάρας.
Σημειώνει δε ότι η αυξημένη αβεβαιότητα στις αγορές λειτουργεί αποτρεπτικά για τις επενδύσεις, καθώς οι επιχειρήσεις αποφεύγουν να αναλάβουν ρίσκο σε ένα ασταθές περιβάλλον.
«Τα μπρος-πίσω της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με την επιβολή ή όχι δασμών στις εισαγωγές από Καναδά και Μεξικό πλήττουν την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και κάνουν κακό στις επενδύσεις. Η Ελλάδα, που προσπαθεί να προσελκύσει ξένες άμεσες επενδύσεις, θα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να αποτελέσει έναν ελκυστικό προορισμό για τους επενδυτές, παρά τις αναταράξεις στο διεθνές εμπόριο. (...)
Όσον αφορά την Ελλάδα, οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι ηπιότερες συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς το ποσοστό των ελληνικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ παραμένει χαμηλό (περίπου 4% των συνολικών εξαγωγών, έναντι 8,5% στην Ευρωζώνη). Παράλληλα, η συμμετοχή της ελληνικής οικονομίας στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας είναι σχετικά περιορισμένη, κάτι που λειτουργεί ως ένας βαθμός προστασίας έναντι ενός ευρύτερου εμπορικού πολέμου», σχολιάζει.

Πως θα γίνει η πραγματική σύγκλιση του ελληνικού ΑΕΠ με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Ο κ. Στουρνάρας σημειώνει πως απαιτείται αύξηση της παραγωγικότητας και του δυνητικού προϊόντος, πρώτον, μέσω επενδύσεων σε παραγωγικό κεφάλαιο, νέες τεχνολογίες και καινοτόμες μεθόδους παραγωγής, και δεύτερον, μέσω μεταρρυθμίσεων. Για να αντισταθμίσουμε τον κίνδυνο των επιπτώσεων μιας επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, πρέπει να γίνουμε πιο παραγωγικοί και καινοτόμοι.
Η Ελλάδα χρειάζεται σημαντικές επενδύσεις για να κλείσει το επενδυτικό κενό σε σύγκριση με την Ευρωζώνη. Το επενδυτικό αυτό κενό εκτιμάται σε 6 περίπου ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ ετησίως, από τις οποίες 4,5 περίπου ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ αφορούν επενδύσεις σε παραγωγικό κεφάλαιο και 1,5 περίπου ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ αφορούν επενδύσεις σε κατοικίες.
«Για να αυξήσουμε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας στα προ κρίσης επίπεδα σε μια δεκαετία, πρέπει ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της παραγωγικότητας να ξεπεράσει το 2,5%. Αυτό είναι ένας αρκετά φιλόδοξος στόχος, δεδομένου ότι ο μέσος ρυθμός μεταβολής της παραγωγικότητας την περίοδο 1980-2024 δεν ξεπέρασε κατά μέσο όρο το 2%, και αυτό αν εξαιρέσουμε την περίοδο της κρίσης. Αν συνυπολογίσουμε και την περίοδο της κρίσης, ήταν μόνο 1%. (...)
Η αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου πρέπει να στηριχθεί σε τρείς βασικούς άξονες:

⦁ Ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας
Η αύξηση των εξαγωγών παραμένει βασικός στόχος, ωστόσο σε ένα περιβάλλον αυξανόμενου εμπορικού προστατευτισμού ο ανταγωνισμός θα είναι πολύ πιο έντονος. Κατά συνέπεια, είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί και να ενισχυθεί περαιτέρω η ανταγωνιστικότητα κόστους και ποιότητας των ελληνικών εξαγωγών.

⦁ Ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ
Όπως τόνισε πρόσφατα ο Mario Draghi σε μια συνέντευξη στους Financial Times, υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια ενίσχυσης του ενδοκοινοτικού εμπορίου από την κατάργηση περιορισμών και εμποδίων μεταξύ των κρατών-μελών. Η εσωτερική αγορά της ΕΕ είναι μια από τις μεγαλύτερες ενιαίες αγορές στον κόσμο, με 450 εκατομμύρια καταναλωτές και υψηλό επίπεδο οικονομικής ολοκλήρωσης. Ενισχύοντας την εσωτερική αγορά, η ΕΕ μπορεί να περιορίσει την εξάρτησή της από εξωτερικές εμπορικές ροές, επιτρέποντας στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να βρουν εναλλακτικές αγορές εντός της Ένωσης.

⦁ Αναβάθμιση της εγχώριας παραγωγής και ενίσχυση της υποκατάστασης των εισαγωγών
Η υποκατάσταση εισαγωγών αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος και τη θωράκιση της οικονομίας απέναντι σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς. Η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει την παραγωγή εγχώριων προϊόντων, ιδιαίτερα σε τομείς όπου διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως ο αγροδιατροφικός τομέας, η φαρμακοβιομηχανία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στις οποίες περιλαμβάνονται και τα δίκτυα και η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας», καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης