Τελευταία Νέα
Chania
Διεθνή

Blanchard (οικονομολόγος): Οι δασμοί θα φέρουν ύφεση, χωρίς ουσιαστικό κέρδος - Ένα απόλυτο χάος

Blanchard (οικονομολόγος): Οι δασμοί θα φέρουν ύφεση, χωρίς ουσιαστικό κέρδος - Ένα απόλυτο χάος
Γλιστράμε στην άβυσσο…
Ο διακεκριμένος οικονομολόγος Olivier Blanchard προειδοποιεί ότι η επιβολή δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα οδηγήσει σε ύφεση, χωρίς κανένα ουσιαστικό οικονομικό όφελος.
Σύμφωνα με την ανάλυσή του, οι αρχικές επιδράσεις μπορεί να φαίνονται θετικές, με μείωση των εισαγωγών και ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, όμως, μακροπρόθεσμα, το αποτέλεσμα θα είναι μια λανθασμένη ανακατανομή πόρων, αβεβαιότητα στις επενδύσεις και, τελικά, οικονομική αστάθεια.
Με την οικονομία να επιστρέφει σταδιακά στο σημείο εκκίνησης, οι δασμοί όχι μόνο δεν θα επιτύχουν τον στόχο τους, αλλά θα προκαλέσουν ένα «απόλυτο χάος», όπως τονίζει ο ίδιος.
«Οι δασμοί μπορούν να επιβληθούν για λόγους που μπορεί να είναι κατανοητοί, αν και όχι απαραίτητα καλοί: Προστασία ενός κλάδου, είτε σωστά είτε λάθος.
Αποκόμιση εσόδων από ξένους παραγωγούς, εφόσον υπάρχουν περιθώρια για κάτι τέτοιο.
Ναι, αν υπάρξουν αντίποινα, όλοι θα βγουν χαμένοι, αλλά μπορεί να αξίζει το ρίσκο.
Όμως, οι γενικευμένοι δασμοί – και φαίνεται πως προς τα εκεί οδεύουμε – είναι οι χειρότεροι δυνατοί.
Είναι επιζήμιοι για τη χώρα που τους επιβάλλει, ακόμη και χωρίς αντίποινα.
Το τυπικό σενάριο: Στην αρχή, η αύξηση των δασμών μπορεί να φαίνεται θετική: Λιγότερες εισαγωγές. Μεγαλύτερη ζήτηση για εγχώρια προϊόντα. Μικρότερο εμπορικό έλλειμμα. Όμως, με τη μείωση του ελλείμματος και την αύξηση των επιτοκίων για τον έλεγχο της ζήτησης, το δολάριο ανατιμάται, οι εξαγωγές γίνονται λιγότερο ανταγωνιστικές – μέχρι που το εμπορικό έλλειμμα επιστρέφει στο αρχικό του επίπεδο.
Άρα: Άχρηστοι; Όχι, χειρότερο. Οδηγούν σε δαπανηρή ανακατανομή πόρων από τους εξαγωγικούς τομείς προς τους τομείς που ανταγωνίζονται τις εισαγωγές.
Λανθασμένη κατανομή.

Όσο για τα έσοδα από τους δασμούς; Υπάρχουν, αλλά στο τέλος πληρώνονται κυρίως από τους καταναλωτές.
Μια κρίσιμη παράμετρος που αλλάζει το βασικό σενάριο: Η τεράστια αβεβαιότητα γύρω από την πολιτική δασμών του Trump. Είναι οι δασμοί προσωρινοί ή μόνιμοι; Θα παραμείνουν, θα αυξηθούν ή θα μειωθούν;
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, αν ήμουν επιχειρηματίας, τι θα έκανα; Θα έχτιζα εργοστάσιο στο Μεξικό ή στις ΗΠΑ, στο Βιετνάμ ή στην Κίνα; Δεν ξέρω – άρα περιμένω. Περιμένουμε όλοι. Οι επενδύσεις μειώνονται, η συνολική ζήτηση υποχωρεί και το αποτέλεσμα είναι ύφεση.

Τώρα το εμπορικό ισοζύγιο βελτιώνεται, αλλά για δύο λόγους:

1. Οι δασμοί μειώνουν άμεσα τις εισαγωγές.
2. Η οικονομική επιβράδυνση οδηγεί σε χαμηλότερες εισαγωγές.

Καθώς η Fed προσπαθεί να στηρίξει την οικονομία, τα χαμηλότερα επιτόκια και ένα ασθενέστερο δολάριο ενισχύουν τις εξαγωγές. Φαίνεται ωραίο. Επιτυχία στο εμπορικό μέτωπο – εφόσον καταφέρεις να κάνεις τον κόσμο να ξεχάσει την ύφεση.
Όμως, αυτό ισχύει μόνο προσωρινά. Με την ανάκαμψη της οικονομίας, επιστρέφουμε στο αρχικό σενάριο: η υποτίμηση του νομίσματος μετατρέπεται σε ανατίμηση, η δραστηριότητα επανέρχεται, και το εμπορικό έλλειμμα επιστρέφει στο σημείο εκκίνησης.
Τελικό αποτέλεσμα: Ύφεση, χωρίς κανένα ουσιαστικό κέρδος. Ένα απόλυτο χάος.
Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα...» καταλήγει ο οικονομολόγος.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης