(Συνεχές upd) Συναγερμός έχει σημάνει σε κυβέρνηση και ειδικούς λόγω της υπερμετάδοσης της μετάλλαξης Omicron και στην Ελλάδα, όπου ήδη πάνω από το 70% των κρουσμάτων νοσεί με αυτό το νέο στέλεχος.
Ανησυχία επικρατεί λόγω της τρομακτικής ταχύτητας που μεταδίδεται η Omicron, με τους ειδικούς να βρίσκονται σε εγρήγορση λόγω της επιβαρυμένης κατάστασης του εθνικού συστήματος υγείας, καθώς τα νοσοκομεία είναι γεμάτα σε ποσοστό 90% με περιστατικά από τη μετάλλαξη Delta, αλλά και να προειδοποιούν ότι η νέα μετάλλαξη δεν κάνει διακρίσεις,αφορά εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, και τα πραγματικά κρούσματα μπορεί να φτάσουν και τις 100.000.
Για πρωτόγνωρο φαινόμενο ως προς τη μεταδοτικότητα της νέας μετάλλαξης με τρομακτική ταχύτητα, σημειώνοντας πως τα κρούσματα ενδεχομένως να αυξηθούν και πάρα πολύ, έκανε λόγο την Κυριακή 2/1 ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, λέγοντας μάλιστα ότι «στις 21 – 22 Δεκεμβρίου ήταν στο 3% (των κρουσμάτων) η Omicron και αυτή τη στιγμή, σε λιγότερο από 10 μέρες, είναι πάνω από 70%.
Και ενώ η μετάλλαξη Omicron "καλπάζει", όλοι οι διασωληνωμένοι, σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, έχουν τη μετάλλαξη Delta.
Ως προς την πορεία που αναμένεται να καταγράψει το νέο αυτό στέλεχος, κάτι που θα αποτυπωθεί στους αριθμούς των κρουσμάτων που ήδη σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, περίπου στις 15 Ιανουαρίου θα βρεθούμε στην κορύφωση της μετάλλαξης Omicron και ένα μήνα αργότερα, περίπου στις 15 Φεβρουαρίου αναμένεται να έχει αποκλιμακωθεί, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
Την ίδια ώρα, με τις φωνές των επιστημόνων για παράταση στις διακοπες των μαθητών να πληθαίνουν, την Τρίτη 4/1 ή Τετάρτη 5/1 θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών για να εισηγηθεί για το άνοιγμα των σχολείων, με το βασικό σενάριο, η βούληση και η αρχική θέση, να είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, αλλά με πιθανή επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου.
Προβληματισμός για το άνοιγμα των σχολείων - Συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών για το άνοιγμα των σχολείων, την ώρα που η μετάλλαξη Omicron εξακολουθεί να σαρώνει τη χώρα.
Την Τρίτη 4/1 ή Τετάρτη 5/1 θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών για να εισηγηθεί για το άνοιγμα των σχολείων, με το βασικό σενάριο, η βούληση και η αρχική θέση, να είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, αλλά με πιθανή επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου, όπως ανέφερε ο υπουργός υγείας, Θ. Πλεύρης.
Όπως είπε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «το πρωτόκολλο που τηρήθηκε, είχε πολύ θετικά αποτελέσματα, από κει και πέρα θα δούμε την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και τη συζήτηση που θα γίνει στους ειδικούς, και θα γίνει ενδεχομένως και επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, κυρίως περισσότερα τεστ. Περιμένουμε την τοποθέτηση των ειδικών. Θεωρούμε ότι τα σχολεία λειτούργησαν πολύ καλά το τετράμηνο που πέρασε. Στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου θα γίνει επαναξιολόγηση των μέτρων συνολικά, θα δούμε την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας τότε».
Σημειώνεται ότι κυβέρνηση και ειδικοί, σύμφωνα με πληροφορίες, επεξεργάζονται ένα σχέδιο προσαρμοσμένο στη μετάλλαξη Omicron για το άνοιγμα των σχολείων και μάλιστα, στο τραπέζι βρίσκονται τα εξής: αναστολή των σχολικών εκδρομών, εκτεταμένο testing σε όλους τους μαθητές πριν επιστρέψουν στα θρανία με rapid test ή ακόμα και με μοριακό τεστ, αύξηση των εβδομαδιαίων self tests που κάνουν οι μαθητές από 2 σε τουλάχιστον 3, αλλαγή των υγειονομικών πρωτοκόλλων λειτουργίας των σχολείων και κυρίως το πότε θα κλείνει ένα τμήμα ανάλογα με τα κρούσματα. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα θα πρέπει τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να είναι στο 50%+1 για να αναστείλει ένα τμήμα τη δια ζώσης λειτουργία και η διδασκαλία να γίνει μέσω τηλεκπαίδευσης, ενώ φαίνεται ότι το ποσοστό θα τροποποιηθεί προς τα κάτω, όπως π.χ. στο 40%+1.
Πάνω από το 70% των κρουσμάτων με Omicron
«Στις 21 – 22 Δεκεμβρίου ήταν στο 3% (των κρουσμάτων) η Omicron και αυτή τη στιγμή, σε λιγότερο από 10 μέρες, είναι πάνω από 70%. Τρομακτική ταχύτητα», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης.
Ο κ. Πλεύρης χαρακτήρισε την Omicron «πρωτόγνωρο φαινόμενο ως προς τη μεταδοτικότητά του, σημειώνοντας πως τα κρούσματα ενδεχομένως να αυξηθούν και πάρα πολύ.
Όπως ανέφερε, «ο κύκλος αυτής της διαδικασίας είναι περίπου στο μήνα, κάτι τέτοιο δείξανε οι περισσότερες χώρες, και ευελπιστούμε να βγει αυτό το σενάριο. Εμείς περίπου από τα Χριστούγεννα και μετά έχουμε την εξάπλωση της Omicron».
Πρόσθεσε πως είναι σημαντικό τα κρούσματα να μην μεταφέρονται σε νοσηλείες, αλλά και να παραμείνουν στις μικρές ηλικίες έως 30 – 40 ετών που είναι αυτή τη στιγμή η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων, ώστε να προστατέψουμε τους άνω των 60 ετών.
Εξήγησε μάλιστα πως «αυτή τη στιγμή είμαστε στην άνοδο της Omicron, τα μέχρι στιγμής δεδομένα που τα έχουμε και από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που προηγούνται από εμάς, δείχνουν ότι έχουμε μια πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, το καταλαβαίνουμε κι από τα κρούσματα. Ευτυχώς και στη δική μας περίπτωση, όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αυτό δεν έχει μεταφερθεί σε νοσηλείες, δηλαδή αναλογικά είναι πολύ λιγότερες . Στην Αθήνα βλέπουμε ότι υπάρχουν νοσηλείες, αλλά μέχρι στιγμής τα χαρακτηριστικά τους είναι πιο ήπιες νοσηλείες».
Πρόσθεσε ότι από μόνα τους τα κρούσματα δεν σημαίνουν αναγκαστικά κάτι, αλλά είναι ο συνδυασμός των κρουσμάτων με την πίεση στο σύστημα.
«Θεωρούμε ότι η πίεση θα είναι μόνο στις απλές κλίνες, όχι στις ΜΕΘ. Στις ΜΕΘ έχουμε πληρότητα άνω του 90% συνολικά, έχουμε 1.300 ΜΕΘ που μοιράζονται σε COVID και non COVID περιστατικά. Είναι πιεσμένο το σύστημα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.
Με μετάλλαξη Delta όλες οι διασωληνώσεις
«Όλες οι νέες διασωληνώσεις που ελέγξαμε με PCR, καμία από αυτές δεν είναι Omicron. Όλοι οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας είναι με τη μετάλλαξη Delta», ανέφερε ο κ. Πλεύρης, σημειώνοντας ωστόσο πως η νέα μετάλλαξη βρήκε το ΕΣΥ σε μια φάση που δεν έχει αποσυμφορηθεί από το τέταρτο κύμα και «γι΄ αυτό το λόγο υποχρεωθήκαμε να πάρουμε μέτρα».
Όπως είπε, «ενθαρρυντικό μήνυμα, αλλά από την άλλη πλευρά επειδή μιλάμε για πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα δημιουργείται πίεση στα εξωτερικά επείγοντα των νοσοκομείων, και αντίστοιχα θα υπάρξει και πίεση στο ΕΣΥ, γιατί ήδη όσοι νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή ήταν με τη μετάλλαξη Delta, η Omicron μας βρήκε σε μια φάση που το ΕΣΥ δεν είχε αποσυμφορηθεί από το τέταρτο κύμα και γι’ αυτό το λόγο υποχρεωθήκαμε να πάρουμε μέτρα».
Μετάλλαξη Flοrona
Για τη «λεγόμενη μετάλλαξη Flοrona» στο Ισραήλ, ο κ. Πλεύρης διευκρίνισε ότι δεν είναι ακριβώς μετάλλαξη, είναι ταυτόχρονη νόσηση από κορωνοϊό και γρίπη και αυτό το μείγμα προκαλεί επιβάρυνση παραπάνω, εμείς δεν έχουμε τέτοιο κρούσμα».
Περί εμβολιασμού: Έμμεση επέκτασης της υποχρεωτικότητας
Κάνοντας αναφορά στους εμβολιασμούς και την πιθανή επέκταση της υποχρωτικότητας, ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι «η υποχρεωτικότητα είχε αποτέλεσμα, από τους 580.000 άνω των 60 που δεν είχαν κάνει πρώτη δόση, σχεδόν οι 200.000 να έχουν κλείσει ραντεβού, έχουν κάνει πρώτη δόση».
Όπως είπε, «εξετάζουμε δύο σενάρια: το πρώτο είναι σχεδόν ειλημμένη απόφαση, η έμμεση υποχρεωτικότητα που υπάρχει αναφορικά με την ισχύ του πιστοποιητικού, λογικά θα το επεκτείνουμε σε όλο τον πληθυσμό» και «για να λογίζεσαι ως εμβολιασμένος, θα πρέπει να έχεις κάνει και την ενισχυτική δόση αν περάσει το επτάμηνο» εξήγησε.
Πρόσθεσε πως «το δεύτερο σκέλος που έχει να κάνει με την υποχρεωτικότητα, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν το έχουμε αποφασίσει, το εξετάζουμε, έχει να κάνει με τις πληθυσμιακές ομάδες που επιβαρύνουν το σύστημα, δεν λειτουργούμε με γνώμονα κατηγορίες (με εξαίρεση τους υγειονομικούς), αλλά με βάση ηλικιακά κριτήρια».
«Δεν έχουμε πάρει απόφαση, ούτε είμαστε κοντά στο να πάρουμε απόφαση» ξεκαθάρισε.
Έρχονται 5.000 χάπια τις επόμενες ημέρες
«Έχουμε πάρει τα 2.000 μονοκλωνικά τα Regeneron, που δίνονται και κυρίως αφορούν τη Delta, περιμένουμε μέσα στην εβδομάδα, 10 μέρες, 5.000 χάπια από τη Merck και με το χάπι Pfizer είμαστε σε επαφή ήδη για να έχουμε με τα που πάρουν την άδεια, η οποία (άδεια EMA) αναμένεται από τέλη Ιανουαρίου, έως τα μέσα Φεβρουαρίου. Προσπαθούμε να είμαστε από τις πρώτες χώρες που αρχές Μαρτίου θα βρίσκεται το χάπι της Pfizer που φαίνεται ότι έχει καλά αποτελέσματα». «Το εμβόλιο όμως είναι αυτό που μας σώζει», σημείωσε ο κ. Πλεύρης.
Παγώνη: Κορύφωση της Omicron στις 15/1 και αποκλιμάκωση στις 15/2
Περίπου στις 15 Ιανουαρίου θα βρεθούμε στην κορύφωση της μετάλλαξης Omicron και ένα μήνα αργότερα, περίπου στις 15 Φεβρουαρίου αναμένεται να έχει αποκλιμακωθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι σήμερα, όπως ανέφερε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
Η κα Παγώνη μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι η νέα μετάλλαξη «χτυπάει» τις μικρές ηλικίες και τις μεγάλες ηλικίες με υποκείμενα νοσήματα, όπου η τρίτη δόση του εμβολιασμού, μπορεί να τις προστατεύσει σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Μάλιστα, σημείωσε ότι τα νοσοκομεία είναι γεμάτα σε ποσοστό 90% με περιστατικά από τη μετάλλαξη Delta και πρόσθεσε πως στα νέα κρούσματα κυριαρχεί με 62% η Omicron.
Κατά την ίδια, στόχος είναι τα περιστατικά της Omicron να αναρρώσουν στο σπίτι με ήπια συμπτώματα και να μην επιβαρύνουν το σύστημα υγείας και σε αυτό βοηθάει ο εμβολιασμός.
Για τα σχολεία
Για το θέμα του ανοίγματος των σχολείων, το οποία θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης της επιτροπής τις επόμενες ημέρες, η κα Παγώνη ανέφερε ότι με τη χρήση των self tests και την τήρηση των μέτρων φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, αν και θα πρέπει να περιμένουμε τη συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών.
Συμπλήρωσε δε, πως σε άλλες χώρες δεν έχουν ληφθεί επιπλέον μέτρα, όμως θα πρέπει να συζητηθεί εκ νέου πότε θα κλείνει ένα τμήμα αν εμφανιστούν κρούσματα στο δυναμικό του.
Yπενθυμίζεται ότι σήμερα θα πρέπει τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να είναι στο 50%+1 για να αναστείλει ένα τμήμα τη δια ζώσης λειτουργία και η διδασκαλία να γίνει μέσω τηλεκπαίδευσης.
Μανωλόπουλος: Μέχρι τις 10/1 θα δούμε το αποτύπωμα της Πρωτοχρονιάς στα κρούσματα
«Μέχρι τις 10 Ιανουάριου θα δούμε το αποτύπωμα της Πρωτοχρονιάς όσον αφόρα τον αριθμό των κρουσμάτων, πιο σύντομα θα δούμε τι συμβαίνει στο ΕΣΥ, που ήδη υπάρχει πίεση. Θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων, ελπίζουμε μικρή και ελεγχομένη», τόνισε ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.
Ο κ. Μανωλόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι η μετάλλαξη Omicron έχει και ταχύτερη επώαση και γρήγορα αποσύρεται.
Υπογράμμισε πως είναι ακόμα ανοιχτή η συζήτηση για τα σχολεία και η απόφαση θα ληφθεί προς το τέλος της εβδομάδας όταν «θα αρχίσει να φαίνεται τι συμβαίνει με την Omicron και τι επιβάρυνση θα φέρει».
Σχετικά με την αξιοπιστία των τεστ, ο κ. Μανωλόπουλος τόνισε ότι τα μοριακά έχουν απόλυτη αξιοπιστία στη μετάλλαξη Omicron, ενώ τα self tests και τα rapid tests έχουν λίγο μικρότερη αξιοπιστία.
Βασιλακόπουλος: Να ανοίξουν τα σχολεία στις 10/1 – Θα πρέπει οι εμβολιασμένοι να λειτουργούμε κανονικά στη ζωή μας
«Αντί να κλεινόμαστε όλοι οι υπόλοιποι για να προστατέψουμε τους ξεροκέφαλους συμπολίτες μας που δεν εμβολιάζονται, θα πρέπει οι εμβολιασμένοι να λειτουργούμε κανονικά στη ζωή μας», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θ. Βασιλακόπουλος, ο οποίος εκτίμησε ότι μάλλον πάμε σε αποκλιμάκωση της λοιμογόνου δύναμης του ιού.
Το αργότερο μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου, όπως ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ , θα έρθει η κορύφωση της μετάλλαξης Omicron, με βάση τα δεδομένα της Νότιας Αφρικής που χρειάστηκε 1 με 1,5 μήνας. Υπενθύμισε ωστόσο ότι «εμείς μπαίνουμε στο χειμώνα, ενώ η Νότια Αφρική έμπαινε στο καλοκαίρι».
Κατά τον ίδιο, «αυτό δεν πρέπει να μας δώσει το λάθος μήνυμα. Τώρα που ο ιός γίνεται λιγότερο επιθετικός, αν όλοι εμβολιαστούμε θα τον κερδίσουμε, αυτό είναι το σωστό μήνυμα που πρέπει να περάσει».
Να περιοριστούν περισσότερο οι απροστάτευτοι – Κανονικά το άνοιγμα των σχολείων
Ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε πως «θα πρέπει οι εμβολιασμένοι να λειτουργούμε κανονικά στη ζωή μας, παίρνοντας τη λοίμωξη σαν απλό κρυολόγημα και αυτοί που είναι τελείως απροστάτευτοι να περιορίσουν ακόμα περισσότερο την δραστηριότητά τους για να προστατευτούν μέχρι να κάνουν το βήμα κοινής λογικής, να πάνε να εμβολιαστούν, δεν υπάρχει άλλη λύση».
Μάλιστα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας υπογράμμισε ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου.
Όπως είπε, «100% πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία 10 Ιανουαρίου, πρέπει οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους όπως εγώ το δικό μου, και οι ηλικιωμένοι να περιορίσουν σημαντικά τη δραστηριότητά τους».
«Δεν μπορεί μονίμως η κοινωνία να μη λειτούργει, οικονομικά, εκπαιδευτικά, ψυχολογικά, επειδή ένας παππούς είναι ξεροκέφαλος και δεν εμβολιάζεται… Το σχολείο είναι κοινωνικοποίηση, και το παιδί δεν μπορεί να κάθεται πίσω από το λάπτοπ», συμπλήρωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.
Για τα τεστ
Περαιτέρω, αναφορικά με τη διάκριση self test και rapid test, εξήγησε ότι «το self test γίνεται rapid αν βάλουμε βαθιά το στυλό στη μύτη μας και κάνουμε καλή δειγματοληψία», ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν υπάρχει επιστημονικός λόγος να περιμένουν οι πολίτες 2 – 3 ώρες σε μια ουρά».
Για τα μοριακά τεστ είπε πως πρέπει «το PCR να αφήνεται σε αυτούς που έχουν συμπτώματα, και παρότι έχουν συμπτώματα, βγαίνουν αρνητικά τα rapid» δήλωσε.
Υπενθύμισε ότι κάποιοι που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να πιστοποιήσουν το θετικό rapid test που έκαναν με PCR προκειμένου να πάρουν πιστοποιητικό νόσησης.
Εξαδάκτυλος: Η Omicron θα εκτοπίσει τη Delta - Μέσα στο 2022 η πανδημία θα μετατραπεί σε ενδημία
«Είναι βέβαιο ότι η νόσος κάποια στιγμή θα γίνει ενδημική. Σε αυτό βοηθάει ο εμβολιασμός και η εξάπλωση της νόσους με τις διάφορες μορφές της. Η Omicron προκαλεί αναστάτωση, αλλά όλα συντείνουν ότι μέσα στο 2022 η πανδημία θα μετατραπεί σε ενδημία», ανέφερε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθ. Εξαδάκτυλος.
Ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στο mega τόνισε πως η μόνη πρόβλεψη που μπορεί να γίνει για την πορεία της μετάλλαξης Omicron στη χώρα, είναι ότι το φαινόμενο αυτό θα εξελιχθεί γρήγορα και θα δούμε υψηλές «κορυφές» που θα μας τρομάξουν, ενώ θεωρείται αναμενόμενο ότι θα πιεστεί το σύστημα υγείας.
Όπως είπε ο κ. Εξαδάκτυλος, «η Omicron θα εκτοπίσει τη Delta, αν δεν την έχει ήδη εκτοπίσει», αν και δίνει ελαφρές νοσήσεις και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε κάποιους.
Υπογράμμισε πως «θα πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι» και εξήγησε ότι «ο κύκλος της ανόδου και της καθόδου με την Omicron, επειδή διασπείρεται ταχύτατα, θα εξελιχτεί γρήγορα. Είναι θέμα εβδομάδων».
Πρόσθεσε πως «η πίεση στα νοσοκομεία θα προέλθει από ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών».
Θα γίνει ενδημικός ο ιός
Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, ο κορωνοϊός θα γίνει ενδημική νόσος.
Όπως είπε, «είναι βέβαιο ότι η νόσος κάποια στιγμή θα γίνει ενδημική. Σε αυτό βοηθάει ο εμβολιασμός και η εξάπλωση της νόσους με τις διάφορες μορφές της. Η Omicron προκαλεί αναστάτωση, αλλά όλα συντείνουν ότι μέσα στο 2022 η πανδημία θα μετατραπεί σε ενδημία. Εδώ θα ήταν καλό να βάλουμε το χεράκι μας και να εμβολιαστούμε».
Για τα εμβόλια
«Τα εμβόλια παρέχουν προστασία σε βαριά νόσο και σε πιθανότητα νόσου. Οι άνθρωποι με την τρίτη δόση θα περάσουν ελαφρά αδιαθεσία όταν θα συναντηθούν με την Omicron», σημείωσε ο κ. Εξαδάκτυλος.
Πρόσθεσε πως «οι άνθρωποι με τα πολύ ελαφρά συμπτώματα θα πρέπει να έχουν το νού τους και να κάνουν test, γιατί μπορεί να κολλήσουν άλλους ανθρώπους».
Ξέσπασμα για αποτροπή εμβολιασμών
Τέλος, ο κ. Εξαδάκτυλος ξέσπασε εναντίον όσων απέτρεπαν πολίτες να εμβολιαστούν και έθεσαν τη ζωή τους σε κίνδυνο.
«Πιστεύω ότι αυτοί που απέτρεψαν ανθρώπους να εμβολιαστούν όλο αυτό το χρονικό διάστημα, χθες και προχθές που ήταν η αλλαγή του χρόνου να κοιτάχτηκαν στον καθρέφτη και βαθιά μέσα στη ψυχή τους, να δουν τι έκαναν όλους αυτούς τους μήνες. Απέτρεψαν ανθρώπους από το να εμβολιαστούν και τους οδήγησαν στις εντατικές. Ελπίζω χθες και προχθές να κοιτάχτηκαν βαθιά μέσα στη ψυχή τους και να αλλάξουν πορεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο τραπέζι νέες παρεμβάσεις
Η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες ηλικιακές ομάδες, νέες παρεμβάσεις σε εστίαση, αλλά και το άνοιγμα των σχολείων, που είναι μεν προγραμματισμένο για τις 10 Ιανουαρίου, αλλά ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές των επιστημόνων που ζητούν παράταση κατά μία εβδομάδα των διακοπών ώστε να καθυστερήσει η επιστροφή των μαθητών στα θρανία, είναι στο μικροσκόπιο ως ένα εναλλακτικό σχέδιο που τεθεί σε εφαρμογή εάν συνεχιστεί η ραγδαία εξάπλωση της Omicron στη χώρα, που ήδη κυριαρχεί.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι καθολικό lockdown δεν θα υπάρξει, αλλά και πως στόχος είναι να παραμείνει η κοινωνία όρθια και η οικονομία ανοιχτή.
Υπενθυμίζεται ότι μετά τα διαδοχικά ρεκόρ νέων κρουσμάτων που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες στη χώρα, μπήκαν σε εφαρμογή νωρίτερα – αρχικά είχε ανακοινωθεί για τις 3/1, αλλά ισχύουν από 30/12/2021- μέτρα, όπως η απαγόρευση μουσικής και κλείσιμο της εστίασης τα μεσάνυχτα.
Πέρα από το άνοιγμα των σχολείων που θα τεθεί στο μικροσκόπιο της επιτροπής των ειδικών τις επόμενες ημέρες, είναι πιθανό να γίνουν και νέες παρεμβάσεις σε εστίαση και διασκέδαση εάν χρειαστεί, όπως το να κλείνουν στις 22:00 ή 23:00 (από μεσάνυχτα που ισχύει πλέον βάσει των πρόσφατων μέτρων), να μειωθεί περαιτέρω η χωρητικότητά τους σε σχέση με τα τραπεζοκαθίσματα, να απαγορευτεί και στους εξωτερικούς χώρους των καφέ και της εστίασης η είσοδος στους ανεμβολίαστους (σήμερα επιτρέπεται).
Οι ειδικοί θα εξετάζουν όλα τα δεδομένα σε σχέση με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και δεν αποκλείεται, εφόσν χρειαστεί, να γίνουν περαιτέρω παρεμβάσεις.
Επίσης, κάποιοι επιστήμονες θέτουν στο μικροσκόπιο και το λιανεμπόριο, ζητώντας να υπάρχει όριο πελατών στους εσωτερικούς χώρους ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα κάθε καταστήματος.
Τέλος, στο τραπέζι βρίσκεται πάντα η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους πολίτες ηλικίας 50 ετών και άνω, με το μοντέλο του μηνιαίου προστίμου 100 ευρώ για όσους δεν εμβολιάζονται, αλλά και με κάποιους να υποστηρίζουν ότι αυτό θα πρέπει να αφορά και συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, όπως τους εργαζόμενους στην εστίαση.
Υπενθυμίζεται ότι έως τις 16/1 θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση οι πολίτες ηλικίας 60 ετών και άνω, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα που δεν εμβολιάζονται.
Εντυπωσιακή συνεχίζει να είναι η εξάπλωση της μετάλλαξης Omicron και στην Ελλάδα, καθώς και την Πρωτοχρονιά (1/1/2022) ανακοινώθηκαν λίγο πάνω από τα 30.000 κρούσματα με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο ακόμη και για 100.000 μολύνσεις ημερησίως.
Μικρή αποκλιμάκωση παρουσιάζουν οι σκληροί επιδημιολογικοί δείκτες, (νεκροί και διασωληνωμένοι).
ΕΟΔΥ: 30. 010 κρούσματα και 59 θάνατοι την 1η Ιανουαρίου 2022
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 30.010, εκ των οποίων 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την 1η Ιανουαρίου 2022.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.240.862 (ημερήσια μεταβολή +2.5%), εκ των οποίων 50.3% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 226 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.278 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid είναι 59, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 20.849 νεκροί.
Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Στους 620 οι διασωληνωμένοι
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 620 (60.2% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 έτη.
To 80.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 534 (86.13%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 86 (13.87%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.767 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 442 (ημερήσια μεταβολή +0.68%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 378 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 110 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Πρώτη η Αττική με 11.964 κρούσματα
Από τα 30.010 νέα κρούσματα, που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο, τα 11.964 εντοπίζονται στην Αττική ενώ 3.533 είναι οι νέες μολύνσεις στη Θεσσαλόνίκη.
Αναλυτικά, τα κρούσματα στην Αττική, κατανέμονται ως εξής:
Ανατολική Αττική 1.452
Βόρειος τομέας Αθηνών 2.058
Δυτική Αττική 383
Δυτικός τομέας Αθηνών 1.622
Κεντρικός τομέας Αθηνών 3.721
Περιφερειακή Ενότητα Νήσων 134
Νότιος τομέας Αθηνών 1.253
Πειραιάς 1.341
Τα κρούσματα σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας:
Σχόλια αναγνωστών