Δυστυχώς με αφορμή την κρίση της πανδημίας, επέστρεψε ο παραλογισμός στην οικονομική πολιτική.
Οι δαπάνες εκτροχιάστηκαν διεθνώς, τα δημοσιονομικά ελλείμματα έφθασαν σε πρωτοφανή ύψη.
Το δημόσιο χρέος σε ιστορικά υψηλά όλων των εποχών.
Η ακραία χειραγώγηση των τιμών των μετοχών και ομόλογων από τις κεντρικές τράπεζες βαφτίστηκε κανονικότητα.
Εάν όλα αυτά που σημειώθηκαν παγκοσμίως… τα μεταφράσουμε στην Ελλάδα θα διαπιστώσουμε ότι ο παραλογισμός είναι ακόμη μεγαλύτερος.
Επί 10 χρόνια ΔΝΤ και ΕΕ, η Merkel και ο Schaeuble μας υποχρέωσαν να τηρήσουμε ακραία λιτότητα που βαφτίστηκαν 3 μνημόνια, να δανειστεί η Ελλάδα υπέρμετρα και οποιαδήποτε πρόταση για δημόσια δαπάνη να απαγορεύεται αυστηρότητα.
Όλη αυτή η πολιτική κατέληξε στον σκουπιδοτενεκέ και μαζί και οι θυσίες των ελλήνων.
Υπήρξαν και αυτοκτονίες στην Ελλάδα λόγω της λιτότητας και των 3 μνημονίων και η κατάθλιψη κυριάρχησε στα δημόσια οικονομικά.
Οι πολίτες έγιναν φτωχότεροι… ο πλούτος μειώθηκε όχι μόνο ως ΑΕΠ αλλά και σε ατομικό επίπεδο.
Ενώ όλα αυτά συνέβησαν… με το πρώτο φτέρνισμα του κορωνοιού, οι ασύστολες κρατικές δαπάνες και τα ελλείμματα έγιναν η νέα κανονικότητα.
Οι μεταρρυθμίσεις ελάχιστες πλην της εξυγίανσης των τραπεζών που η μείωση των NPEs ήταν άθλος του Ηρακλή και των διοικήσεων των τραπεζών αλλά και της κυβέρνησης που υποστήριξε μια θεσμική και λειτουργική λύση.
Υπάρχουν και ακόμη 2-3 τομείς όπου υπήρξαν μεταρρυθμίσεις αλλά σε γενικές γραμμές επί κορωνοιού η οικονομία δεν μεταρρυθμίστηκε.
Τι αφήνει ο κορωνοιός;
Δεν γνωρίζουμε εάν η ινδική μετάλλαξη θα έχει αρνητική επίδραση στην πορεία εξέλιξης της πανδημίας αλλά σίγουρα ο κορωνοιός βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία.
Τι αφήνει πίσω του;
1)Τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα σχεδόν 35 δισεκ. ευρώ.
2)Το δημόσιο χρέος μαζί με τα repos στα 381 δισεκ. ευρώ.
3)Ύφεση το 2020 περίπου 8,2% και ύφεση και στο α΄ τρίμηνο του 2021 με προοπτική να καταλήξει σε ανάπτυξη 3% με 3,5% έως το τέλος του 2021.
4)Πολλές εταιρίες zombies να επιβιώνουν επειδή δόθηκε ρευστότητα από διάφορες επιστρεπτέες.
5)Ορισμένα συμφέροντα να εκμεταλλεύονται όλο αυτό το σκηνικό και να στήνουν ένα πάρτι, παίρνοντας μεγάλες δουλειές.
6)Ορισμένοι με την υποστήριξη πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων απέκτησαν ακόμη μεγαλύτερη οικονομική ισχύ.
7)Επιχειρηματίες πήραν μεγάλες δουλειές απλά επειδή είχαν καλές πολιτικές γνωριμίες (θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλά παραδείγματα).
8)Σημειώνονται πρωτοφανείς εξελίξεις που ζημιώνουν εξόφθαλμα το δημόσιο συμφέρον και βαφτίζονται επιτυχημένες κινήσεις.
9)Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά το ελληνικό χρηματιστήριο κόλλησε στις 900 μονάδες ενώ θα έπρεπε να προεξοφλεί τις μελλοντικές εξελίξεις.
10)Η απάντηση σε όλα αυτά τα 31 με 32 δισεκ. του Ταμείου Ανάκαμψης, βαφτίστηκε το ταμείο ανάκαμψης η σωτηρία της Ελλάδος και θα αποδειχθεί μια μετριότητα που θα συμβάλλει λογιστικά για το 2022 στην άνοδο του ΑΕΠ… θα υπάρξουν επικοινωνιακές εντυπώσεις αλλά χωρίς να έχει αλλάξει και μεταρρυθμιστεί η οικονομία.
Το δωρεάν χρήμα, οι επιδόσεις και τα δάνεια κινούν την εθνική οικονομία, δημιουργώντας πλασματικό πλούτο.
Να θυμίσουμε ότι το 2007 π.χ. οι τράπεζες μέσω δανείων και οι δημόσιες και ιδιωτικές τοποθετήσεις έδιναν ρευστότητα στο σύστημα σχεδόν 46 με 50 δισεκ. ευρώ ετησίως.
Από το Τσοβόλα δώστα όλα… περάσαμε δώσε δωρεάν χρήμα, που δεν αντιστοιχεί σε πραγματική παραγωγή αλλά σε κρατική δαπάνη.
Αυτό δεν θα δημιουργήσει αειφόρο ανάπτυξη.
Η πραγματική δυνατότητα της Ελλάδος χωρίς εξωτερικές βοήθειες είναι ανάπτυξη ΑΕΠ 2% με 2,5% όλα τα υπόλοιπα είναι προσωρινά γιατροσόφια.
Θα πει κανείς ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι καλύτερη από την προηγούμενη υπό την έννοια ότι η τωρινή κυβέρνηση πιστεύει στην αγορά.
Αυτό είναι αληθές - και θα συμφωνήσουμε - αλλά η οικονομία σε αυτά τα δύο χρόνια δεν άλλαξε συνεχίζει να παραμένει προβληματική.
Μην καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι επειδή άλλαξε η κυβέρνηση ξαφνικά η Ελλάδα είναι οικονομικός παράδεισος, συνεχίζουμε να είμαστε μια οικονομία όπου οι λίγοι είναι οι υγιείς και οι πολλοί μηχανεύονται κόλπα για να ξεγελάσουν το δημόσιο, την εφορία εις βάρος των υγιών.
Επίσης η κυβέρνηση λοξοκοιτάει προς διάφορα οικονομικά συμφέροντα αποκλείοντας ξανά τους μικρότερους και ανερχόμενους αλλά υγιείς.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών