Τελευταία Νέα
Οικονομία

Έξοδο από την εποπτεία μόνο με εκκαθάριση χρεών και εκκρεμών συντάξεων - Αγώνας να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα

Έξοδο από την εποπτεία μόνο με εκκαθάριση χρεών και εκκρεμών συντάξεων - Αγώνας να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα
Οι νέες κυβερνητικές δεσμεύσεις προβλέπουν ότι οι μη συνταξιοδοτικές οφειλές του Δημοσίου θα αποπληρωθούν έως το τέλος Δεκεμβρίου
Σχετικά Άρθρα

Πιεστικό χαρακτήρα για την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία προσλαμβάνουν τα νέα χρονοδιαγράμματα για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς ιδιώτες και συνταξιούχους που παρέδωσε η κυβέρνηση στους θεσμούς και μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρου φτάνουν τα 2,7 δισ. ευρώ.
Ωστόσο είναι αμφίβολο εάν θα τηρηθούν, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που το οικονομικό επιτελείο δεσμεύεται για την εκκαθάριση αυτών των οφειλών.
Το πρόβλημα είναι μεγάλο και μακροχρόνιο και είναι μέσα στον κατάλογο με τις εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις που σύμφωνα με τη 12η έκθεση της Κομισιόν θα πρέπει να ολοκληρώσει η Ελλάδα για να εξέλθει από την ενισχυμένη εποπτεία.

Διαφορετικά, η μη τήρηση των νέων δεσμεύσεων θα φέρει παράταση των μεταμνημονιακών περιορισμών. Πάντως η έκθεση των θεσμών διαπιστώνει σημαντικές καθυστερήσεις στην επίλυση του ζητήματος, ενώ νέα αποτίμηση θα γίνει στο πλαίσιο της 13ης αξιολόγησης στις 19-20 Ιανουαρίου του 2022.
Οι νέες κυβερνητικές δεσμεύσεις προβλέπουν ότι οι μη συνταξιοδοτικές οφειλές του Δημοσίου θα αποπληρωθούν έως το τέλος Δεκεμβρίου, ενώ το στοκ των εκκρεμών συντάξεων θα εκκαθαριστεί έως τα μέσα του 2022. Στην έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται ότι η συσσώρευση νέων οφειλών ήταν υψηλότερη από την αναμενόμενη με την εισροή νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης και σημειώνεται ότι για την αποφυγή περαιτέρω καθυστερήσεων αποφασίστηκε η παρακολούθηση της προόδου σε μηνιαία βάση.

Τα «κρατικά φέσια» που εδώ και πολύ καιρό αποτελούν το μεγάλο αγκάθι των αξιολογήσεων από τους θεσμούς, στερούν πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά και ταυτόχρονα έχουν αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι να περιμένουν στην ουρά ακόμα και πάνω από τρία χρόνια για να λάβουν τα ποσά των συντάξεων που δικαιούνται με βάση τις αποδοχές και τα έτη ασφάλισης.
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη της γενικής κυβέρνησης τον Σεπτέμβριο του 2021 διαμορφώθηκαν σε 1,799 δισ. ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος να κατέχουν τα νοσοκομεία, με οφειλές προς ιδιώτες προμηθευτές ύψους 962 εκατ. ευρώ, και ακολουθούν οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης με 483 εκατ. ευρώ. Ειδικά οι εκκρεμείς πληρωμές για την έκδοση των οριστικών συντάξεων ανήλθαν στα 360 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε πάνω από 120.000 κύριες συντάξεις.
Αν συνυπολογιστούν οι επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ, το «απόθεμα» ξεπερνά τις 300.000.
Την ίδια ώρα το Δημόσιο οφείλει ποσό ύψους 883 εκατ. ευρώ από επιστροφές φόρου, κυρίως ΦΠΑ, σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι η ΑΑΔΕ έχει επιταχύνει τις διαδικασίες εκκαθάρισης των εκκρεμών αιτήσεων.

Σημειώνεται ότι οι επιστροφές αχρεωστήτως εισπραχθέντων εσόδων για το 2022 προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 4,957 δισ. ευρώ από 4,660 δισ. ευρώ φέτος.
Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανήλθαν φέτος τον Σεπτέμβριο στο ποσό των 109 εκατ. ευρώ από 221 εκατ. ευρώ που ήταν πριν από έναν χρόνο, παρουσιάζοντας μείωση 51%, ενώ οι οφειλές των νοσοκομείων τον ίδιο μήνα εμφανίζονται σημαντικά αυξημένες, φτάνοντας σε ύψος τα 962 εκατ. ευρώ έναντι 502 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2020, καθώς περιλαμβάνονται σημαντικά ποσά clawback και rebate που δεν έχουν συμψηφιστεί και τα οποία αναμένεται να συμψηφιστούν έως τα τέλη τους έτους.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης