Ενίσχυση έως και 2 εκατ. ευρώ μπορούν να λάβουν οι επιχειρήσεις που πλήττονται από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αναφέρει έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο παρουσιάζει σήμερα 22/3 το πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με το έγγραφο, οι επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν ενίσχυση που δεν θα υπερβαίνει το 30% των επιλέξιμων δαπανών έως και 2 εκατομμύρια ευρώ κατ' ανώτατο όριο, λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.
Επίσης, οι εταιρείες της Ε.Ε. που πλήττονται από κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, μπορούν να λάβουν έως και 400.000 ευρώ σε κρατική βοήθεια, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι εταιρείες στους τομείς της γεωργίας, της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας μπορούν να λάβουν έως και 35.000 ευρώ σε άμεσες επιχορηγήσεις, φορολογικές διευκολύνσεις και διευκολύνσεις σε πληρωμές ή εγγυήσεις, επισημαίνεται στο έγγραφο.
Η κίνηση για χαλάρωση, προς το παρόν, των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις γίνεται για να βοηθηθούν χιλιάδες εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού τους, λόγω των κυρώσεων.
Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ακολουθεί εκείνο που δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια, όταν η ΕΕ χαλάρωσε τους κανόνες για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις που πλήττονταν από τον Covid.
Οι εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα μετρητών μπορούν να ζητήσουν δημόσια εγγύηση για τα δάνειά τους, έως και 15% του μέσου συνολικού ετήσιου κύκλου εργασιών τους κατά τις τρεις τελευταίες κλειστές λογιστικές περιόδους ή το 50% του ενεργειακού κόστους κατά τη διάρκεια ενός έτους.
Η εγγύηση περιορίζεται σε έξι χρόνια και καλύπτει μόνο επενδύσεις ή δάνεια κεφαλαίου κίνησης.
Οι εταιρείες με θέματα ρευστότητας μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση για επιδοτούμενα δάνεια, αναφέρεται στο έγγραφο.
www.bankingnews.gr
Ενισχύσεις έως 2 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις για το κόστος ενέργειας – Το σχέδιο της Ε.Ε.
Κρατική βοήθεια σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τις κυρώσεις στη Ρωσία αποκαλύπτει έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Σχόλια αναγνωστών