Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τι συμβαίνει όταν μια επιχείρηση ελέγχεται και κρίνεται φορολογικός παραβάτης; - Τι ζητάει η αγορά για το myDATA

Τι συμβαίνει όταν μια επιχείρηση ελέγχεται και κρίνεται φορολογικός παραβάτης; - Τι ζητάει η αγορά για το myDATA
Πιέσεις από επιχειρήσεις – επαγγελματίες καθώς αδειάζει η κλεψύδρα του χρόνου
Σχετικά Άρθρα

Ανέτοιμες με το χρονοδιάγραμμα αποστολής των στοιχείων από τις λιανικές πωλήσεις είναι χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες ζητώντας πίστωση χρόνου από το υπουργείο Οικονομικών καθώς στις 31 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία και ξεκινούν οι βαριές «καμπάνες» από την ΑΑΔΕ.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές το θέμα επανεξετάζεται και δεν αποκλείεται οι πιέσεις από την αγορά να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη περίοδο χάριτος στην επιβολή των προστίμων.
Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν φθάσει αιτήματα με την ΓΣΕΒΕΕ να αναφέρει ότι δεν έχουν επιλυθεί ψηφιακά και τεχνικά προβλήματα με αποτέλεσμα να εγκυμονεί ο κίνδυνος άδικων κυρώσεων στις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την ΓΣΕΒΕΕ:

  • Υπάρχουν σοβαρές δυσλειτουργίες κατά την υποδοχή των δεδομένων των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (Φ.Η.Μ.)
  • Δεν διαλειτουργεί πλήρως με το myDATA, ιδιαίτερα ως προς το σκέλος της ενημέρωσης των επιχειρήσεων.
  • Δεν έχουν καθοριστεί καθόλου εναλλακτικές διαδικασίες συμμόρφωσης των επιχειρήσεων για περιπτώσεις όπως η απώλεια σύνδεσης στο διαδίκτυο ή ενδεχόμενης βλάβης ή δυσλειτουργία των Φ.Η.Μ.

Πρόστιμα

Με βάση το ισχύον καθεστώς όσοι δεν συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες για τη διαβίβαση στην ειδική εφαρμογή e-send των στοιχείων λιανικών πωλήσεων εντός συγκεκριμένων χρονικών περιθωρίων βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτοτελή χρηματικά πρόστιμα που κατ’ ελάχιστον κυμαίνονται από 250, 500 ή και 1.000 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο των «βιβλίων» και την υπαγωγή σε ΦΠΑ ενώ σε περίπτωση που από τον επιτόπιο έλεγχο διαπιστωθεί η μη έκδοση ή μη διαβίβαση των στοιχείων μπαίνει λουκέτο από 48 ώρες έως και 10 ημέρες στην επαγγελματική εγκατάσταση ή την επιχείρηση
Σήμερα το 70% των επιχειρήσεων υποχρεούται να αποστέλλει τα δεδομένα των λιανικών πωλήσεων το αργότερο εντός 24 ωρών στην ψηφιακή πλατφόρμα «myDATA».
Μάλιστα, οι επιχειρήσεις που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής είναι υποχρεωμένες να διαβιβάζουν μέσα σε λίγες ώρες τα δεδομένα των αποδείξεων που κόβουν.
Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις εστίασης οι οποίες διαθέτουν 110.000 ταμειακές στέλνουν στοιχεία αποδείξεων κάθε 3 ώρες, τα πρατήρια υγρών καυσίμων που διαθέτουν 13.500 ταμειακές κάθε 1 ώρα ενώ οι υπόλοιπες επιχειρήσεις στέλνουν τα στοιχεία ανά 24ωρο, με την έκδοση της ημερήσιας συγκεντρωτικής κίνησης.

Κυρώσεις

Με τα σημερινά δεδομένα οι επιχειρήσεις που «ξεχνούν» να διαβιβάσουν τα δεδομένα των αποδείξεων στην ΑΑΔΕ απαλλάσσονται από κυρώσεις αλλά από τις 31 Οκτωβρίου 2022 ενεργοποιούνται οι ακόλουθες:

■ Σε περίπτωση πράξεων που επιβαρύνονται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους ίσου με το 50% επί του ΦΠΑ που αναγράφεται επί του κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου.
Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250 ευρώ, αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των 500 ευρώ, αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.
■ Σε περίπτωση πράξεων που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, εφόσον ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και 1.000 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, αν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.
■ Σε περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης που διαπιστώνεται, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του ύψους του προβλεπόμενου προστίμου.

Πέραν των προστίμων αναστέλλεται άμεσα για 48 ώρες, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος εφόσον από τον ίδιο μερικό επιτόπιο φορολογικό έλεγχο διαπιστώνεται είτε

  • Η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, ότι η αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκε παραστατικό πώλησης ή αυτό εκδόθηκε ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ είτε
  • Η μη διαβίβαση στην ΑΑΔΕ πλέον των 10 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ), ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, η μη διαβιβασθείσα αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών υπερβαίνει τα 500 ευρώ.


Σε κάθε επόμενη διαπίστωση από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο των παραβάσεων εντός 2 φορολογικών ετών από τη διαπίστωσή τους σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται για 10 ημέρες.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης