Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ο Δήμος Αθηναίων «μπλοκάρει» 24.000 ΑΦΜ για χρέη από παράνομη στάθμευση - Πρωτοφανείς διαστάσεις στα όρια του σκανδάλου

Ο Δήμος Αθηναίων «μπλοκάρει» 24.000 ΑΦΜ για χρέη από παράνομη στάθμευση - Πρωτοφανείς διαστάσεις στα όρια του σκανδάλου
Η παρέμβαση  του Συνηγόρου του Πολίτη
Πρωτοφανείς διαστάσεις πολλών χιλιάδων ευρώ λαμβάνει η υπόθεση των κλήσεων από τον Δήμο Αθηναίων σε πολίτες  με χρέη που προέρχονται από παράνομη στάθμευση που φτάνουν μέχρι τις 20.000 ευρώ.
Οι κάτοχοι αυτοκινήτων και δικύκλων που στο παρελθόν πήραν κλήση για παράνομη στάθμευση και αδιαφόρησαν για την αποπληρωμή της, η υπηρεσία  εσόδων του Δήμου στέλνει τις οφειλές συγκεντρωτικά και τα ποσά που αναγράφονται προς εξόφληση προκαλούν σοκ  στους παράνομους οδηγούς που ξεπερνούν τις 10.000  ευρώ.
Για τους παραβάτες που λαμβάνουν τα «καλά» νέα διαπιστώνουν ότι τα  πράγματα  είναι ακόμη πιο δύσκολα διότι η οικονομική απαίτηση συμπληρώνεται με το μπλοκάρισμα του ΑΦΜ και διακόπτει τις συναλλαγές όταν πρόκειται για ελεύθερο επαγγελματία.
Όταν «παγώσει» το ΑΦΜ δεν μπορεί να κάνει συναλλαγές και κυρίως να λάβει έσοδα με το φυσικό πρόσωπο να έχει μόνο έξοδα χωρίς έσοδα.

Το ΑΦΜ «κλειδώνει» όταν το χρέος φθάσει τα 293 ευρώ


Η εντολή για μπλοκάρισμα προς την εφορία αρχίζει από τα 293 ευρώ.
Πρόκειται για αυτοματοποιημένη διαδικασία η οποία παραμένει μέχρι ο οφειλέτης να προσέλθει στην αρμόδια υπηρεσία να δώσει το παρόν και να συμφωνήσει  στην εξόφληση του χρέους ή να προχωρήσει σε ρύθμιση αποπληρωμής.

Σε 25 μήνες έχει  μπλοκάρει 23.894 ΑΦΜ


Τα στοιχεία του Δήμου Αθηναίων που έχει στην κατοχή του το BN είναι αποκαλυπτικά.
Από τις αρχές του έτους μέχρι τα τέλη Μαρτίου μπλόκαρε 1.499 ΑΦΜ που αντιστοιχούν σε  οφειλές ύψους 1.524.117. Το 2023 συνολικά 10.092 φυσικά πρόσωπα «έχασαν» το ΑΦΜ  και το ύψος των οικονομικών απαιτήσεων του Δήμου Αθηναίων έφθασαν τα 24.906.079 ευρώ. Το 2022 «πάγωσε» 12.303 ΑΦΜ ζητώντας από τους οφειλέτες το ποσό των  13.019.009 ευρώ .
Σε διάστημα 25 μηνών  το τμήμα Εσόδων του Δήμου Αθηναίων έχει μπλοκάρει 23.894 ΑΦΜ  με σκοπό την είσπραξη των οφειλών.  
Οι  παραβάτες οδηγοί βρίσκονται προ  τετελεσμένων αποφάσεων με αποτέλεσμα να προσέρχονται για διακανονισμό εξόφλησης  των οφειλών διότι είναι ο μοναδικός τρόπος να  επιστρέψει το ΑΦΜ στην κανονικότητα. Πάντως  όσοι θεωρούν  ότι οι χρεώσεις είναι αυθαίρετες και τις αμφισβητούν θα πρέπει να απευθυνθούν σε έμπειρους δικηγόρους  διότι  η συνολική οφειλή μπορεί να έχει δημιουργηθεί τα τελευταία  20 χρόνια. Αξίζει  να σημειωθεί ότι ο Συνήγορος  του Πολίτη  έχει δικαιώσει αρκετούς  πολίτες  με  αντίστοιχα  χρεώσεις Δήμων  που καλούνται να πληρώσουν  παραβάσεις που έχουν  περάσει  τα τρία χρόνια.  

Πώς δικαιώθηκε πολίτης από τον Συνήγορο του Πολίτη

Πρόσφατα πολίτης κατήγγειλε την  άρνηση του Δήμου Περάματος να διαγράψει οφειλή προερχόμενη από κλήση για παράνομη στάθμευση του έτους 2014, για την οποία ενημερώθηκε το έτος 2023. Ο Συνήγορος ζήτησε από τον Δήμο την διαγραφή της οφειλής, επισημαίνοντας ότι αυτή έχει παραγραφεί καθώς βεβαιώθηκε ταμειακά μετά την πάροδο 8 ετών από την τέλεση της παράβασης και συνεπώς μετά την πάροδο της προβλεπόμενης αποσβεστικής προθεσμίας των 3 ετών. Ο Δήμος αποδέχθηκε τις προτάσεις του Συνηγόρου και προχώρησε στη διαγραφή της οφειλής.

Η νομοθεσία που δικαιώνει  τους πολίτες


Συγκεκριμένα, ήδη από το 2012, οι απόψεις της Αρχής αποτυπώθηκαν σε Πόρισμα (24979/12-07-2012) που απηύθυνε στο Υπουργείο Εσωτερικών και στα συναρμόδια Υπουργεία. Στο Πόρισμα αυτό αναλύθηκε η διάσταση των απόψεων για το θέμα μεταξύ δύο των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας (Συμβούλιο Επικρατείας και Άρειος Πάγος), καθώς και η διάσταση εξ αυτού του λόγου των απόψεων της Διοίκησης, και η Αρχή εισηγήθηκε την ανάγκη λήψης σχετικής νομοθετικής ρύθμισης με σκοπό την ενιαία αντιμετώπιση του ζητήματος ώστε να μην παρατηρούνται αποκλίσεις στην πρακτική που ακολουθείται από τους Ο.Τ.Α., με αποτέλεσμα να δημιουργείται ανασφάλεια δικαίου.
Οι ίδιες απόψεις διατυπώθηκαν και το έτος 2018, στο πλαίσιο της Ειδικής Έκθεσης της Αρχής με τίτλο «Έσοδα Δήμων και Κράτος Δικαίου». Τη θέση της Αρχής υιοθέτησε και η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών το έτος 2022. Τελικά, το έτος 2023, με νομοθετικές ρυθμίσεις (ν. 5027/2023 και ν. 5043/2023) τροποποιήθηκε η σχετική διάταξη με σκοπό την επίτευξη ομοιόμορφης και εναρμονισμένης δράσης των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Σε συνέχεια των νομοθετημάτων αυτών, το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε εγκύκλιο (υπ’ αριθμ. 534, Μάιος 2023), παρέχοντας σχετικές διευκρινίσεις και οδηγίες προς όλες τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Με την εξέλιξη αυτή, γίνεται αποδεκτή η πάγια θέση του Συνηγόρου του Πολίτη. Ωστόσο, καθώς η ρύθμιση καταλαμβάνει μόνο μελλοντικές περιπτώσεις, ο Συνήγορος του Πολίτη συνεχίζει να διαμεσολαβεί για την αναλογική εφαρμογής της ρύθμισης αυτής και για συναφείς οφειλές παρελθόντων ετών, καθώς το ζήτημα εξακολουθεί να απασχολεί ικανό αριθμό πολιτών.

Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης